20lik Diş Nedir?

0
332

20lik diş 17-25 yaşları arasında çıkan ya da çıkmaya çalışan, çenenin en arka kısmında bulunan dişlerdir. 20lik diş çıkarken çoğu kişide yoğun bir ağrı yapabilmektedir. 20 yaş dişleri ağızda çıkan son kalıcı dişlerden biridir. Bazı kişilerde 20lik dişler hiç oluşmaz ya da tıpkı diğer azı dişlerinin yaptığı gibi normal bir şekilde çıkar ve herhangi bir ağrı ya da soruna neden olmaz.

20lik dişler genel olarak çene yapısına uyum sağlamadığı için ağrı, apse ya da rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Rahatça çıkamadığı için çıkamadı bölgede bakteri birikimine neden olabilir. Tüm bu sorunların nedeni çene de yeterli alan bulamadığından kaynaklanmaktadır. Ayrıca şiddetli ağrıların yanında çene yapısının bozulmasına ya da dişlerin çarpıklaşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle 20lik dişlerin çıkmaya başlaması ile diş hekimine muayene olmak önemlidir.

20lik Diş Ne Zaman Çıkar?

Her ne kadar ismi 20 yaş dişleri olarak bilinse de sadece 20 yaşında çıkmak zorunda değildir. Toplamda dört adet yirmilik diş bulunmaktadır. Bu dişler genel olarak 17-25 yaş aralığında çıkar. Bu yaş aralığında çıkmayan 20lik dişlerin olmadığı anlamına gelmez. 20lik dişler bazı durumlarda gömülü kalır ve ağrıya neden olmaması nedeniyle fark edilmeyebilir.

20lik-dis-nedir

20lik dişler çoğunlukla onlu yaşların sonlarında veya yirmili yaşların başlarında diş etlerinden büyür. Bu zamana kadar, diğer 28 yetişkin diş genellikle tamamlanmıştır. Bu nedenle ağızda yirmi yaş dişlerinin düzgün büyümesi için her zaman yeterli yer yoktur. Gömülü yirmilik diş bu şekilde oluşur.

20lik Diş Belirtileri Nelerdir?

Eğer çene yapısında herhangi bir sıkışıklık yoksa ve yirmilik diş çıkmak için kendine yeterli alanı bulduysa sağlıklı bir şekilde gelişir ve herhangi bir soruna yol açmaz. Fakat çene yapısında yirmilik diş için yeterli alan yoksa diş ve diş etlerinde ağrı olabilir. Bununla birlikte diş eti hassasiyeti, çeneye ve kulağa vuran ağrılar, ağızda kötü koku ve çiğneme sırasında ağrı hissetme gibi sorunlar olabilmektedir. Diş hekiminiz ayrıca diş teli veya diğer diş bakımı tedavisinin bir parçası olarak yirmi yaş dişlerinin çekilmesini önerebilir.

Bu belirtilerin tamamı yirmilik dişlerle ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bu yüzden mutlaka diş hekiminden bir randevu alınmalı ve gerekli kontroller yapılmalıdır.

20lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Yirmilik diş ağrısı nerelere vurur sorusunun da yanıtı merak edilmektedir. Gömülü yirmilik diş üst çene de kulak bölgesi ve şak haklara alt çene değilse çene altına ve boyna doğru ağrı yapabilmektedir. Hatta bazen bu bölgede bulunan lenf bezlerinde şişlik ya da hassasiyet oluşabilir. Böyle durumlarda kişi mutlaka diş hekimine gitmelidir. Antibiyotik ve ağrı kesici ile tedavi edilebilmektedir. Fakat ilgili diş çekimi için program yapılmalıdır.

Kısa süreli rahatlama sağlamak için yirmilik diş ağrısına iyi gelen şeylerden biri ılık tuzlu sudur. Bir bardak ılık suyun içine bir çorba kaşığı tuzu koyarak karıştırabilir ve daha sonra saatte 1 buz suyla ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

Karanfil yağı da yirmilik diş ağrısına iyi gelen doğal yöntemlerden biridir. Bir parça pamuğun üzerine süreciniz karanfil yağını diş ve diş eti etrafında tutarak ağrıyı geçici olarak hafifletebilirsiniz.

20lik Diş Çekimi

20lik diş çekimi sırasında bazı durumlarda cerrahi operasyon gerekebilir. Fakat ceren yollarla başvurmadan da çekilebilen yirmilik dişler vardır. Düzgün açıyla çıkmasına karşılık ağızda sıkışıklık yaratan yirmilik dişler röntgen görüntülerine bakılarak direkt olarak çekilebilmektedir. Çoğu yirmilik diş çekiminde uzun süreli komplikasyonlar olmaz. Fakat gömülü yirmilik dişlerin çıkarılması bazen diş eti dokusunda cerrahi işlem gerektirebilir.

Yirmilik dişler, yüzeye çıkmaları için yeterli alan yoksa veya yanlış pozisyonda çıkarlarsa sorunlara yol açabilir. Diş hekiminiz yirmi yaş dişlerinizin gömük olduğunu söylüyorsa, çenenizde veya diş etlerinizin altında sıkışmış demektir.

Eğer gömülü yirmilik diş nedeni ile çene kemiğinde kist oluşumu da varsa diş çekiminin yanı sıra çene kemiği ve diş etinin de gerekli işlemlerden geçmesi sağlanır. Yirmilik diş çekimi genel olarak lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Operasyon sırasında kaç diş çekileceğine ya da vakanın ciddiyetine bağlı olarak işlem 1 saat veya daha fazla süre bilmektedir. Diş çekiminden sonra işlem gören bölgede ağrı hissetmek normaldir.

20lik Diş Çekilmezse Ne Olur?

Çekilmeyen yirmilik dişler izlenmeye devam edilmelidir çünkü daha sonra sorun çıkma potansiyeli hala mevcuttur. İnsanlar yaşlandıkça sağlık sorunları için daha büyük risk altındadırlar ve buna yirmi yaş dişleriyle ilgili sorunlar da dahildir. Yirmilik dişlerinizin etrafını diş ipi ile temizlediğinizden ve diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret ettiğinizden emin olun. Düzenli diş hekimi ziyaretleri, diş hekiminizin yirmi yaş dişlerinizi ve genel diş sağlığınızı değerlendirmesine olanak tanır.

20lik Diş Çektirdikten Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yirmilik diş çekimi sonrası doktorun reçete ettiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Hekiminiz ilk 24 saat buz kompres yapmanızı önerebilir. Yirmilik diş çektirdikten sonra dikkat edilmesi gerekenler konusunda bir diğer şey ise ilk hafta asitli, sıcak ve acılı gıdaların tüketilmemesi gerektiğidir. İlk 24 saat daha sonra dişlerimizi fırçalarken cerrahi yaranın yakınında özellikle nazik bir şekilde fırçalama yapmalısınız.

20lik diş çekimi konusunda tüm sorularınız ve randevu için Smyrna Dent ile iletişime geçebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here