Çocuklarda Diş Sağlığı

0
95

Diş sağlığı yetişkin çocuk fark etmeksizin herkes için önemli olsa da çocuklarda diş sağlığı daha önemlidir . Dünya Sağlık Örgütü çocukların ilk diş kontrolünün 6 ay ile 1 yaş aralığından yapılması gerektiğini söylemektedir. Bu aralıkta yapılan diş kontrolü çocuğun sağlığını da gelecek yaşamında önemli derece etkilemektedir. İlerde özellikle çocuğun bir travma yaşamaması açısından Pedodontistler diş sağlığına önem göstermektedir.

Çocukta diş ve çene gelişiminden sağlıklı beslenme alışkanlıklarına kadar diş hijyeni açısından büyük önem taşımaktadır. Bu alanda sadece diş hekimi değil ailenin de büyük etkisi bulunuyor. Çocuklarını daha 6. Aydan itibaren diş hekimliğine götürmeli bu süreçte diş ve çene gelişimini takip etmelidir. Çocuk diş hekimliğinin önerisiyle diş sağlığı şu şekilde korunur;

  • Bebeklerin süt dişlerinde birikenler pamuk veya temiz gazlı bez yardımıyla temizlenmelidir.
  • Bebekler için kullanılan emzik veya biberonlarının şekerli bal gibi ürünlere batırılmadan kullanılması gerekir.
  • Diş temizleme alışkanlığı doğru zamanda kazandırılmalıdır.
  • Diş hekimi muayenelerin düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
  • Diş fırçalama alışkanlığı doğru zamanda kazandırılmalıdır.
  • Diş çürüklerinde ve düşme gibi sorunlarda karşılaşılan diş hekimi kontrolünde gecikme yaşanmamalıdır.
  • Çocuklara diş sağlığı alanında iyi bir örnek olunması gerekir.

 

Çocuklarda Diş Sağlığı Neden Önemlidir?

Diş sağlığı, genel sağlığın önemli bir parçasıdır. Çünkü vücudumuzdaki tüm sistemlerin ana etmeni dişlerdir. Ağızdan giren besinler dişler yoluyla ezilerek sindirim sistemine gönderilir. Dişlerde bulunan herhangi bir çürük veya tartar sindirim sisteminde sorunlar oluşmasına neden olacaktır.

Çocukluk çağından bahsedecek olursak bu dönem dişlerin geliştiği ve olgunlaştığı bir dönemdir. Bundan dolayı çocukların diş sağlığına önem göstermesi son derece önemlidir. Çocuklar erken yaşlardan beri sağlıklı dişlerin önemini anlayıp diş sağlığını özenli bir şekilde korumalıdır.

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı küçük yaştan itibaren getirilmelidir. Bu konuda örnek olacak tek kişi ailelerdir. Aileler tarafından sağlanan diş fırçalama alışkanlığı konusunda örnek olunmalıdır. Bunun yanı sıra diş hekimleri de çocukların diş sağlığını koruması için diş fırçalama, diş ipi kullanımı, sağlıklı beslenme gibi alışkanlıklar kazandırması gerekir.

Beslenme açısından şekerli ve asitli gıdalar tüketmemesi gerekir. Bu şekilde oluşan bir beslenme düzeni dişlerin pigmentinde sorunlar oluşmasına neden olacaktır bir süre sonra çocukların dişinde çürük ve tartar gibi sorunlar görünmeye başlayacaktır.

 

Çocuklarda Diş Sağlığı İçin Ne Yapılmalı?

Çocuklarda diş sağlığının korunması için öncelikle daha 6. Aydan itibaren 2 yaşına kadar düzenli bir şekilde diş hekimine muayene ettirilmelidir. Çocuğun diş gelişimi sürekli olarak bir çizelge halinde takip edilmelidir. Süt dişlerinde yaşanan sorunlar diş hekimleri tarafından giderilmelidir. Diş hekimleri tarafından genelde florürlü diş macunları önerilmektedir. Mutlaka çocuk diş sağlığı için bu tavsiyeye uyulmalıdır.

Diş ve çene sağlığı konusunda aileye de büyük iş düşüyor. Ailenin bu alanda çocuklarını bilgilendirmesi gerekmektedir. Bu alanda çeşitli animasyonlar izletilebilir, bu alanda örnek videolar ve resimler gösterilebilir. Asitli ve şekerli gıdalar çocukların dişlerinde çürük ve tartar oluşmasına neden olur. Bundan dolayı bu tarz yiyecek ve içecekler az verilmelidir. Gelişiminde görülen çürükler kanal tedavisi ve dolu tedavisi kullanılarak gerekirse ameliyat uygulanarak giderilmelidir. Bu sayede çocukların diş konusunda yaşayacağı travmaların önüne geçilebilir.

Diş macunu ve diş fırçası seçiminde doğal bileşenlerden oluşmuş ürünler tercih edilmelidir. Diş üzerinde kalan tartar temizleme için ağız bakım suyu ve diş ipi kullanımı özendirilmelidir. Diş sağlığı konusunda daha ayrıntılı bilgi almak için Çocuk diş hekimi İzmir kliniğimize başvurabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here