Diş Teli Tedavisi Aşamaları

0
366

Ağız içerisindeki şekil bozukluklarının düzeltilmesi amacıyla diş telleri kullanılır. Ortodontik tedaviler arasında yer alan diş teli tedavisi aşamaları çoğu kez merak edilen bir konudur. Tedaviye yeni başlayan veya henüz başlayacak olan kişiler için bu aşamalar bilinmesi gereken başlıklardan birisidir. Böylelikle bilinçli bir kullanım ortaya çıkarılacak tedavinin etkinliği artırılabilir.

Hastanın diş kliniğine başvurmasıyla diş teli tedavisi için ilk adım atılmış olur. Burada yapılan ilk muayene farklı değişkenler göz önüne alınır. Bunlar arasında:

  • Dişlerdeki şekil bozukluklarının tespiti
  • Ağız ve diş yapısının tel tedavisi için uygunluğunun kontrolü
  • Ağız içindeki diğer tedavi gerektiren durumların tespiti

yer alır. Yapılan muayenenin ardından diş teli tedavisinin planlanması gerçekleşir. Bu aşamada hasta ile hekim işbirliği içinde bir süreç yönetir. Planlama yapıldıktan sonra uygulama aşamalarına geçilir.

Şekil bozuklarının tespiti ve tel tedavisi uygulanabilirliğine karar verildikten sonra tedaviye yönelik işlemler başlar. Bu kapsamda öncelikle varsa ağızdaki diğer hastalıkların tedavisi gerçekleştirilmelidir. İltihaplanmalar, dolgu veya kanal tedavisi gerektiren çürükler, diş teli tedavisi öncesinde iyileştirilmelidir.

Bu tarz sağlık sorunları genel ağız yapısını bozmakla birlikte, uygulanan diş tellerinin de etkili sonuç vermesini engelleyebilir. Ayrıca başarılı olan diş teli tedavisinin de daha kısa sürede etkisini yitirmesine sebebiyet verebilir. Bu nedenlerden dolayı diş tellerinin takılmasından önce genel olarak ağız sağlığı ve hijyeninin sağlanması oldukça önemlidir.

Ağız içinin gerekli hazırlıkları tamamlandıktan sonra artık diş telleri uygulanabilir. Bunun için öncelikle yapışkan apareyler diş üzerine yapıştırılır. Metal braketler adı verilen diş telleri bu apareyler üzerine takılarak diş teli tedavisi aşamaları uygulamalı olarak başlamış olur.

Ortalama olarak 1 sene ağız içerisinde kalan diş telleri, tedavinin sonunda hekim kararı ile çıkartılır. Ancak bu aşamada tedavinin bittiği sanılmamalıdır. Dişlerdeki şekil bozuklarına uygulanan tedavinin kalıcı olabilmesi adına son bir aşama daha gerçekleştirilir. Pekiştirme aşaması olarak adlandırılan bu süreçte, daha küçük apareyler, şekil bozukluğu olan dişlere bireysel olarak uygulanır.

Daha kısa süren bu tedavinin ardından ortodontik bir tedavi olan diş teli tedavisi aşamaları sonlandırılabilir. Bundan sonraki süreçte hekimin önerdiği ağız ve diş bakım önerileri takip edilerek sağlıklı gülüşler uzun süre korunabilir.

Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Yaptırmak isteyen herkesin merak ettiği bir başka konu ise diş teli tedavisi ne kadar sürer sorusu olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorunun cevabı 6 ay ile 2 yıl arasında değişebilmektedir. Birkaç nedene bağlı olarak tedavinin süresinde değişkenlik gösterir. Bu nedenler arasında:

  • Şekil bozukluğu olan diş sayısı
  • Öncesinde yapılacak dolgu vb. tedaviler
  • Tedavi süresince ağız ve diş bakımının ne düzeyde sağlandığı
  • Tedaviyle ilgili hekim önerilerinin ne kadar takip edildiği

gibi faktörler bulunur. Buradan hareketle diş teli ne kadar sürer sorusunun cevabı ortalama olarak 1 yıl şeklinde cevaplanabilir. Bununla birlikte kimi vakalarda tedavi süresinin 2 yılı geçmesi de söz konusu olabilmektedir.

Diş tellerinin uygulanmasıyla ilgili bir diğer önemli konu başlığı ise diş teli tedavisi fiyatları üzerinedir. Bu konuda yine rakamlar üzerinde etki eden farklı değişkenlerden söz etmek mümkündür. Tedavinin aşamalarını belirleyecek olan faktörler, aynı zamanda fiyatlar üzerinde de etkili olacaktır. Bu kapsamda:

  • Şekil bozukluğu olan diş sayısı
  • Tedavinin ne kadar süreceği
  • Diş teli tedavisi öncesinde başka tedavilerin uygulanması
  • Hastanın genel veya özel sağlık sigortası

gibi sebeplere bağlı olarak fiyatlar değişkenlik gösterecektir. Bu doğrultuda diş teli fiyatı üzerinde net rakam belirtmek sağlıklı olmayacaktır. Bununla ilgili detaylı bilgi almak için ilk muayene gidilmesi ve hekim tarafından bir planlama yapılması gerekir.

Tel tedavisinin fiyatlarının belirlenebilmesi için hastanın muayene olması ve tedavinin programlanması gereklidir. Belirlenecek olan diş teli tedavisi aşamaları doğrultusunda tedavi ve ödeme planları da belirlenebilir. Bunun için Bayraklı Diş Hastanesi başvurarak ilk adımı atabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here