Dişler Neden Çürür?

0
98

Küçük yaşlardan başlayarak hayat boyu yaşanan en yaygın ağız problemlerinin başında diş çürükleri gelir. Çocukluk, ergenlik , yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde hemen her insan çürüklerden dolayı diş ağrılarıyla meşgul olur. Hayat kalitesini de önemli ölçüde etkileyen diş çürüğü probleminin ortaya çıkışında çeşitli faktörler rol oynar.

Bunların en başında ise ağız ve diş sağlığına yeterli özenin gösterilmemesi gelir. Kimi durumlarda ise özen gösterilmesine rağmen diş temizliğinin doğru yapılmaması, çürük diş oluşumuna zemin hazırlar. Sürece bakıldığında tüketilen gıdaların diş çürüklerine yol açtığı da söylenebilir.

Gıdaların içerisinde bulunan asit ve bakteriler diş aralarında ve diş köklerinde saklanırlar. Burada üreyerek dişlerin çürümesine neden olurlar. Düzenlenen fırçalanan dişlerde ise bu üreme engellenebilir. Ağız ve diş temizliği ihmal edildiğinde ise bakterilerin üremesi ve asitlerin diş etlerine zarar vermesi için zemin hazırlanmış olur. Dişler neden çürür sorusuna karşılık olarak şöyle bir sıralandırma yapmak mümkündür:

  • Şekerli ve asitli gıdalar tüketilmesi
  • Dişlerin düzenli fırçalanmaması
  • Dişlerin yanlış fırçalanması
  • Diş ipiyle diş aralarının temizlenmemesi

Tüm bunların sonucunda ise dolgu, çekim veya kanal tedavisi gerektiren çürükler ortaya çıkar. Ayrıca zamanında tedavi edilmeyen çürüklerin diş etlerine ve diğer dişlere de zarar vermesi mümkündür. Bu nedenle de diş çürüklerinin belirtilerine önem verilmelidir. İzmir kanal tedavisi aracılığıyla kliniğimizden randevu alabilirsiniz.

Diş  Çürüğü Belirtileri

Dişlerde oluşan çürükler genellikle ilk ağrılar şeklinde kendini belli eder. Ağız ve diş sağlığına önem veren kişiler zaten oluşan ağrılarla birlikte doktor kontrolüne giderek çürüklerini tespit ettirirler. Ancak salt diş ağrısının yeterli sayılmadığı durumda ise bir takım çürük diş belirtileri sıralamak mümkündür:

  • Baş ağrısının eşlik ettiği diş ağrıları
  • Dişlerde hassasiyet gelişmesi (özellikle sıcak ve soğuğa karşı)
  • Tatlı veya sert gıdalar tüketilirken ağrı hissedilmesi
  • Ağızdan gelen kötü koku
  • Ağız içinde oluşan tatsızlık

Bu belirtileri yaşayarak diş hekimi randevusu alan kişilerin diş çürüğü tedavileri planlanarak uygulanabilir.

Çürük Diş Tedavisi

Ağız içerisinde çürüyen dişler için farklı tedaviler uygulanır. Çürüklerin boyutuna 3 farklı tedavi metodu ön plana çıkar:

  • Dolgu
  • Kanal Tedavisi
  • Diş Çekme

Şimdi bu tedavileri yakından tanıyarak hangi aşamada kullanıldığından bahsetmek gerekir.

Diş Dolgusu

Çürükler henüz ilerlemeden yapılan tedavi şeklidir. Çürüyerek aşınan dişler, çeşitli dolgu malzemeleriyle kaplanır. Amalgam, kompozit veya seramik gibi diş dolgusu malzemeleri hastalar tarafından sıkça tercih edilir. Dolgu tedavileri tek seansta tamamlanır. Hatta tek seansta birden fazla dolgu yapılması de mümkündür.

Kanal Tedavisi

Diş çürüklerinin diş kanalına ulaşması sonucu, artık dolgu tedavileri yetersiz kalır. Bu durumda İzmir kanal tedavisi uygulanması gerekir. Ayrıca bu aşamanın, diş çekiminden önceki son fırsat olduğunu da belirtmek yerinde olacaktır. Uygulama itibariyle yine bir dolgu işlemi söz konusudur. Diş kanalları hekim tarafından temizlenerek yeniden bakteri ulaşması engellenmesi için kanal girişi dolgu malzemeleriyle kaplanır. Böylece diş kaybedilmeden yeniden işlevsellik kazanması mümkün hale gelir.

Diş dolgusuna göre biraz daha uzun uğraşlar gerektirdiği için İzmir kanal tedavisi fiyatları da merak edilmektedir. Bunun için muayene olarak hekiminizin çürüklerin boyutunu değerlendirmesi gerekir. Bunun sonucunda bir fiyat bilgisi alabilmeniz mümkündür.

Diş Çekimi

Uzun süren ağrı ve sancılara rağmen tedavi ettirilmeyen çürük dişler için yapılacak son işlem ne yazık ki diş çekimi olacaktır. Artık tedavi edilmesi mümkün olmayan dişlerin neden olduğu ağrının ortadan kaldırılması için dişlerin hekim eliyle çekilmesi gerekir. Anestezi altında yapılması nedeniyle çekim işlemi ağrısız geçer. Ancak çekim sonrası ilk 24 saat ağrı hissedilmesi mümkündür.

Tüm bu sıralanan işlem ve nedenlerden dolayı diş ağrılarının ciddiye alınarak kısa zaman içerisinde diş hekimi muayenesi olunması gerekir. Böylelikle diş veya dişlerin işlev kaybı olmadan tedavi mümkün hale gelir. Diş çürüğü sorununa karşı hekimlerin profesyonel tavsiyelerine uyarak da gelecekte oluşabilecek çürükler önlenebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here