Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Nedir?

0
69

Dişleri saran diş eti dokusu, dişi ya da diş kökünü açığa çıkartarak geri çekilebilmektedir. Bu durumun diş eti çekilmesi diğer adıyla Periodontitis adı verilmektedir. Dişleri destekleyen doku ve kemik yapılarının hasar görmemesi için diş eti çekilmesi mutlaka tedavi edilmelidir. Diş eti çekilmesi tedavi edilmediği zaman diş kaybı gerçekleşebilmektedir.

Diş eti çekilmesi hastalığı yaygındır fakat önlenebilir. Genellikle kötü ağız hijyeninin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Günde en az iki kez dişleri fırçalamak, günlük olarak diş ipi kullanmak ve düzenli olarak diş kontrolleri yaptırmak diş eti çekilmesi sorunu yaşansa bile başarılı bir tedavi şansını önemli ölçüde arttırır. Bununla birlikte diş eti çekilmesi hastalığını önleyebilir. Diş eti çekilmesi yaşa bağlı olarak da gelişebilmektedir. Çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak genç yaşta da periodontitis görülebilmektedir. Tedavi edilmediğinde ise diş kaybına sebep olmaktadır.

Diş Eti Çekilmesi (Peridontitis) Belirtileri

Diş eti çekilmesi belirtileri kolayca fark edilebilmektedir. İlk belirtilerinden birisi dişte hassasiyettir. İleri seviyedeki diş çekilmelerinde diş boyu uzar ve dişte sallanma başlar. Ayrıca dişleri fırçalama sırasında ya da elma, armut gibi sert yiyecekler yendiğinde kanama görülmesi diş eti çekilmesinin ilk belirtilerinden sayılmaktadır. Hatta ciddi seviyedeki diş eti çekilmelerinde nefes alıp verirken bile sızı ve ağrı hissedilmektedir.

Sağlıklı bir diş eti sert ve uçuk pembe renktedir. Ayrıca dişlerin etrafına sıkı bir şekilde oturdu gözlemlenir. Diş eti çekilmesi belirtileri ise;

  • Şiş ve ağrı yapan diş etleri
  • Parlak kırmızı, koyu kırmızı veya morumsu diş etleri
  • Dokunulduğunda hassas bir his veren diş etleri
  • Kolay kanayan diş etleri
  • Fırçaladıktan sonra kanama olması
  • Ağız kokusu
  • Gevşek dişler veya diş kaybı
  • Çiğnerken gelen ağrı
  • Dişleriniz arasında oluşan yeni boşluklar

Düzenli kontroller için mutlaka diş hekiminizin tavsiye etti programı takip etmelisiniz. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizden randevu almanız gerekmektedir. Peridontitis ne kadar erken tespit edilirse o kadar başarılı bir şekilde tedavi edilir.

Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Neden Olur?

Diş eti çekilmesi genel olarak diş plaklarıyla başlaya bilmektedir. Diş plakları bakterilerin oluşturduğu bir tabakadır. Eğer bu tabaka düzenli olarak temizlenmezse sonunda diş eti çekilmesi görülebilmektedir. Ayrıca yiyeceklerdeki şeker ve nişasta normalde ağızda bulunan bakterilerle etkileşime girer ve dişlerde plak oluşturur. Bu nedenle sıklıkla şekerli yiyecekler yemek diş eti çekilmesine ortam hazırlayabilir. Dişleri günde iki kez fırçalama ve diş i̇pi kullanmak bu plakları yok eder. Fakat diş plakları yeniden oluşabilmektedir. Eğer bu plak dişlerin üzerinde uzun süre kalırsa diş eti çizgisinin hemen altında sertleşerek diş taşı oluşturabilir. Bu diş taşının temizlenmesi daha zordur ve bakterilerden oluşuyor. Diş taşını temizlemek için mutlaka profesyonel bir diş temizliğine ihtiyacınız vardır.

Bununla birlikte diş eti iltihaplarını da diş eti dokusunun bir kısmını tahriş ederek peridontitis oluşmasına neden olabilir. Tedavi edilmezse, bu derin enfeksiyonlar doku ve kemik kaybına neden olur ve sonuçta bir veya daha fazla dişinizi kaybedebilirsiniz.

Diş Eti Çekilmesi (Peridontitis) Hangi Vitaminin Eksikliğinden Olur?

Diş eti çekilmesi hangi vitamin eksikliğinden olur sorusu da sıklıkla merak edilmektedir. Diş eti çekilmesi özellikle C vitamini eksikliği ve yetersiz beslenme de nedeniyle oluşabilmektedir. Ayrıca diş eti iltihabı, kötü ağız sağlığı rutini, sigara içmek, obezite ve genetik gibi nedenler diş eti çekilmesini etkilemektedir.

Dişler üzerinde uzun süre devam eden travmalarda diş eti çekilmesi konusunda etkili olan faktörlerden biridir. Özellikle sert ve yatay fırçalama ya da diş veya çene sıkma alışkanlığı olan bireylerde diş eti çekilme oranları yüksektir. Hamilelik ve menopoz gibi hormonal değişikliklerin yanında kalp ilaçları, antidepresan ya da doğum kontrol hapları tarzındaki ilaçların kullanılması da diş eti çekilmesine zemin hazırlayabilmektedir.

Diş Eti Çekilmesi (Peridontitis) Tedavisi

Diş eti çekilmesini önlemenin en iyi yolu, erken yaşta başlayan ve yaşam boyunca sürekli devam eden iyi bir ağız hijyeni rutini oluşturmaktır. Bununla birlikte diş hekimine genellikle 6-12 ayda bir görünmek düzenli bir program takip etmek önerilmektedir. Diş eti çekilmesi durumu fark edildiğinde mutlaka diş hekimine ziyaret etmek gerekir. Eğer ileri düzeyde diş eti iltihabı yoksa ve estetik olarak herhangi bir sıkıntı yaratmıyorsa düzenli bir ağız ve bakım hijyeninden sonra izlemeyi almak ve kişiye gerekli önerilerde bulunmak üzerine muayene sonlandırılır.

Tedavi sürecinde tüm bakteri birikintileri dişlerin arasından uzaklaştırılır. Diş hekimi diş taşlarını ve plakları temizleyerek ağız hijyeni sağlar. Bu derin temizlik anında, diş eti çizgisinin altındaki dişlerde ya da kök yüzeylerinde oluşan Tartarlar dikkatlice temizlenir. Ayrıca buradaki kök alan bakterinin tutunmasına zorlaştırmak için düzeltilir. Diş hekimi, diş eti çekilmesinin durumuna göre gerek görürse antibiyotik reçete edebilir.

Diş eti çekilmesi sorunu ciddi bir seviyedeyse, herhangi bir kemik kaybınız varsa, kaybedilen kemiği yeniden oluşturmak için diş eti ameliyatı gerekebilmektedir. Diş eti tedavisi hakkında detaylı bilgi için sizler için hizmet sunan Smyrna Dent ile rutin kontrollerinizi yaptırabilir, ağız sağlığınızı koruyabilirsiniz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here