Diş Sızlaması Nedir? Diş Sızlaması Neden Olur?

0
100

Diş sızlamalarının pek çok nedeni olabilir. Diş etine yapışan bir yemek kalıntısı ya da bakteriyel bir enfeksiyona kadar uzanan pek çok faktör vardır. Bazı diş sızlamaları geçici olabilirken bazıları uzun sürer ve rahatsız edicidir.

Diş sızlamaları farklı şiddetlerde olabilmektedir. Kişinin günlük yaşamını etkilemeye başladığında bir diş hekimi randevusu almak gerekir. Diş sızlaması nedir ve diş sızlamasının tedavi yöntemi nelerdir konuları merak edilenlerin başında gelir.

Diş sızlaması neden olur?

Diş sızlamasının birden çok nedeni olabilir. Diş minesi sert bir dokudur ve dişin koruyucu tabakasını oluşturmaktadır. Diş minesi kendi kendini yenileyebilen bir yapıda değildir. Çeşitli faktörler bu koruyucu tabakanın yok olmasına neden olabilmektedir. Diş minesi zedelendiğinde kanallar içerisinde bulunan sıvı basınç değişimi nedeniyle hassaslaşır. Bu hassaslaşmanın sonucu da özellikle beslenme sırasında diş sızlamasına neden olur. Diş minesini koruyucu önlemler sızlamayı engellemenin yollarından biridir.

Diş sızlaması sıcak ya da soğuk, tatlı ya da ekşi gibi gıdalara tepki olarak ortaya çıkabilir. Diş fırçalarken ya da hafif darbelerde diş sızlaması farklı şiddetlerde görülebilmektedir. Bu sızlamaların nedeni olarak pek çok etken gösterilebilir.

Diş sızlaması neden olur en çok merak edilen sorulardan biridir. Zayıf diş minesi, diş eti enfeksiyonu ya da açıkta kalan kökler gibi nedenlerle diş sızlaması meydana gelebilmektedir.

Dişeti çekilmesi ile beraber diş kökü de yüzeye yaklaşır ya da açığa çıkar. Dişlerin kök yüzeyinde koruyucu tabaka olarak bilinen diş minesi bulunmadığı için özellikle soğukta dişlerin sızlamasına neden olabilmektedir. Bununla beraber diş eti çekilmesinin en önemli sebeplerinden biri diş taşlarıdır. Bu nedenle düzenli olarak diş taşı temizliği önerilmektedir.

Bir başka etmen ise dolgu olan dişlerde bir sızlama varsa dolgunun eskimesi olarak gösterilmektedir. Asitli yiyecek ve içeceklerin, şekerli gıdaların tüketim sıklığı dişlerde bu deformasyona sebebiyet verebilir. Bu nedenle sağlıklı beslenme ve kısıtlı şekerli yiyecek tüketimi diş sızlamasını önlemenin yollarından biridir. Dişlerde çürük oluşumu, yanlış diş fırçası kullanımı ya da fırçalama teknikleri sızlama nedenlerinden bazılarıdır.

Diş sızlaması neyin belirtisidir?

Diş sızlaması günlük yaşamda sıklıkla görülen yaygın sorunlardan biridir. Özellikle beslenme esnasında sıkıntı yaratmaktadır. Soğuk ve sıcak gıdalar da bu sorun artmaktadır. Diş sızlaması diş çürümelerinin bir belirtisi olabilir. Diş minesinin zayıflaması ya da diş etinde enfeksiyonun habercisidir.

Diş sızlaması neden olur diyenler için bu sorunun yanıtlarından biri de diş eti iltihaplanması ya da dişe darbe almak olabilmektedir. Yanlış ve sert diş fırçalama teknikleri ya da dişin kırılması diş sızlamasına neden olabilmektedir. Diş sızlaması kalıcı ya da geçici olabilir.

Diş sızlaması nasıl geçer?

Dolgu diş sızlaması denilen eskiyen bir dolgudan kaynaklanan diş sızlaması problemini tespit etmek için diş hekimi öncelikle muayene ve röntgen filmlerini kullanacaktır. Eğer bir enfeksiyon varsa bunun için antibiyotik kullanılabilmektedir. Diş sızlamasının nedeni dolgu ise dolgunun yenileme işlemi yapılır ve sızı giderilir.

Bununla birlikte eğer yeni yapılan bir dolgudan sonra sızlanma başladıysa ilk birkaç hafta dolgu uygulanan dişin hassaslaşması ve sızlaması normaldir. Zirkonyum kaplama diş dolgusu da işlemden sonra bazı bireylerde ağrı ya da sızlama yapabilmektedir. Bu nedenle diş kaplama tedavisinden sonra kişinin ağız ve diş bakımına özellikle dikkat etmesi ve düzenli olarak kontrollere gelmesi gerekmektedir.

Diş sızlaması tedavisinde diş hekimin uyguladığı plana sadık kalmak gerekmektedir. Öncelikle diş sızlamasının nedeni iyice araştırmalı ve buna göre bir tedavi yöntemi sunulmalıdır. Örneğin diş sızlamasının nedeni diş minesinin diş gıcırdatmaya bağlı aşınmasıyla buna uygun farklı bir tedavi yöntemi uygulanabilir. Eğer diş eti çekilmesi nedeniyle diş sızlaması meydana geliyorsa bu durumda küçük cerrahi işlemlerle tekrar o bölgeye diş eti dokusu kazandırılabilmektedir.

Diş sızlaması kendi kendine geçer mi?

Geçmeyen diş sızlaması mutlaka kontrol edilmelidir. Çünkü sızlamanın nedeni ciddi bir ağız ve diş sağlığı sorunu olabilir. Sızlamaya neden olan unsurlar belirlenir ve doğru tedavi yöntemi ile hızlıca diş eti sızlama problemi ortadan kalkar North. Diş sızlamasının kendi kendine geçmesini beklemek hem zaman kaybı hem de daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Eğer diş sızlamasının nedeni enfeksiyon gibi önemli bir problemse enfeksiyon tedavi edilmediğinde ilerleyecek ve daha çok ağrı yapacaktır.

Sağlıklı beslenme ağız ve diş sağlığı için oldukça önemlidir. Vitamin eksikliği dişleri zayıflatarak diş sıvısına ve diş çürümelerine neden olabilmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslendiğinizde gerekli vitaminleri alarak diş minesi dokusundaki kazanmaları da engellemiş olursunuz. Özellikle Sebzeler, lif açısından zengin yiyecekler, yoğurt ve süt gibi gıdalar diş minesi için gerekli vitaminleri içermektedir. Şekerli gıdalar aldıktan sonra diş sızlaması yaşıyorsanız yediğiniz şeker miktarını azaltmalısınız.

Asitli gıdalar da diş minesine zarar veren gıdaların başında gelmektedir. Diş minesini uzun süre korumaya yardımcı olmak için asitli gıdalardan kaçınmalısınız. Çok sert kıllı fırçalarla dişleri fırçalamak yerine yumuşak fırça kullanarak fırçalama tekniğinizi değiştirebilirsiniz. Diş hekiminiz doğru diş fırçalama tekniği ve diş fırçası seçiminde size yardımcı olacaktır.

Bununla birlikte profesyonel olmayan evde uygulanabilen diş beyazlatma tedavilerini uygulamak diş minesine ciddi zararlar vermektedir. Profesyonel diş beyazlatma tedavileri ve hassasiyeti önlemek için en iyi tedaviyi yine izmir diş hekimine danışarak uygulatabilirsiniz.

 

Daha detaylı bilgi almak ve izmir diş polikiliniğine ulaşmak için tıklayın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here