Çocuklarda Diş Çıkarma Dönemleri Nelerdir?

0
113

Çocuklarda Diş Çıkarma Dönemleri Nelerdir?

Çocuklarda diş çıkarma dönemi, ebeveynler tarafından merakla beklenen ve yakından takip edilen bir dönemdir. Bu dönem, genel olarak zorlayıcı geçen bir dönem olarak bilinir. Süt dişleri ya da birincil olarak adlandırılan dişler, doğum yapılması ile beraber çenenin yapısında yer alan ve bebeklerin 6-12 aylık süre zarfı içerisinde çıkan dişlerdir. Çocukların birçoğunda 20 adet süt dişi oluşur. 3 yaşa gelinceye kadar tamamı ile çıkan bu dişler, çocuklar 6-7 yaşlarına gelene kadar görev yapmaya devam eder.

Bebeklerde dişin çıkacağı zaman dilimi tam olarak bilinmez. Değişkenliğe sahip olan bu dönem, ebeveynler arasında bir merak duygusunun gelişmesine neden olur. Bebeklerin bazıları direkt olarak dişli bir yapı ile doğabilirken, bir yaşını tamamlayan çocuklarda diş görülmeme durumları ile de karşılaşılabilir. Bu sebepten dolayı da ebeveynler endişe etmemeli ve etrafından almış oldukları yanlış bilgiler ile kuşkuya düşmemelidir. Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey varsa en iyi danışmanınız sizin hekiminiz olacaktır. İzmir pedodonti, sizler için her zaman bir uzman görüşü sağlayacaktır. Pedodonti İzmir kliniği ile iletişime geçerek çocuklarda diş çıkarma dönemi hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?

Bebekler, doğduktan 3 ay sonra dünyayı keşfetmeye başlarlar. Bu keşif ise genel olarak ağızları ile yapılır. Bu ay ile çocuklarda eli ağza sokma hareketi gözlemlenir ve tükürük salgısındaki artış ile beraber buldukları her nesneyi ağızlarına sokmaya başlarlar. Bebekte var olan bu davranışlar, ebeveynler tarafından “bebeğim diş mi çıkarıyor?” sorusunun sorulmasına neden olur. Fakat bu hareket, genel olarak bebeğe ait gelişim dönemlerinin bir parçasıdır ve diş çıkaracağına dair kesin bir ifade belirtmez.

Bebeklerin dünyaya gelmesi ile beraber 6 aylık süreç sonunda ilk dişler çıkmaya başlar. Fakat bu süreç içerisinde gerçekleşmeyen ya da 6 aydan erken, geç çıkan dişler de vardır. Bu şekilde çıkan dişler, bebeğin gelişimine dair herhangi bir kötü durum yansıtmaz. Bu sebepten dolayı da bebeklerinizde gelişim bozukluğunun var olup olmadığına dair herhangi bir endişe duymanıza gerek kalmaz.

Bebekler arasında ilk çıkan dişler genel olarak alt ön kesici dişleridir. Bu dişlerin çıkması ile beraber diğer dişler de çıkmaya başlar ve son olarak azı dişlerinin çıkması ile çocuklardaki diş çıkarma dönemi son bulur. Çocuğun 3 yaşına girmesi ile beraber tüm sütlerinin de çıkmış olması beklenir. Bu dişler ile beraber ise ağız içerisindeki diş sayısı toplamda 20 adete çıkar. Sizler için daha kolay bir anlatım yapmak istersek eğer; çocukların dünyaya gelmesi ile beraber her 6 aylık süreçte 4 adet diş çıkmaktadır.

Son zamanlarda alınan istatistiki verilere göre ise kız bebeklerin erkek bebeklere nazaran çok daha erken diş çıkardığı gözlemlenmiştir. Bu çocukların 4 yaşlarına basmaları ile beraber çene ve kemik yapıları da gelişeceği için dişler arasındaki boşlukların görülmesi dönemine girilir. Bu boşluklar, doğal sürecin bir parçasıdır ve daha büyük dişlerin kendilerine yer bulabilmesi için oluşur. Çocuklar 6 ve 12 yaş aralığına geldiği zaman hem kalıcı dişler hem de süt dişleri ağızda yerini almıştır. Yaşayacak olduğunuz her sorun için çocuk diş hekimi ile görüşebilir ve gerekli bilgileri, tedavileri alabilirsiniz.

Çocuklarda Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Dünyaya gelen bebekler, belirli zaman aralıkları ile dişlerini çıkarmaya başlar. Bu süreç, ebeveynler tarafından nasıl geçeceği merak edilen bir süreçtir. Sizlere de anlattığımız gibi 3 aylık dönemin bitirilmesi ile beraber bu gelişimlerin neler olduğu hakkında bilgi sahibi olmak, sizin açınızdan çok daha yararlı olacaktır. Çocuklarda farklılık görülse de genel olarak diş çıkarma belirtileri şu şekildedir:

  • Huysuzluk yaşanması
  • Uyku üzerinde çeşitli problemlerin görülmesi
  • İştahsızlık yaşanması
  • Kabızlık ya da ishal durumları
  • Ağız etrafında oluşan döküntülerin görülmesi
  • Kulaklarda kaşıntı ve ağrının görülmesi
  • Tükürük üzerinde bir artışın görülmesi
  • Kilo alımları sırasında yavaşlamaların fark edilmesi ve kilo kaybının gerçekleşmesi

Bu bahsedilen belirtiler, genel olarak birçok çocuk üzerinde gözükse de her çocuğun yaşayacağı anlamına gelmez. Bu belirtilerin bir tanesi ya da birkaç tanesine sahip olduğu görülüyorsa, muhtemelen bebeğiniz diş çıkarma döngüsüne girmiştir. Bu kapsamda yaşayacağınız sorunlar için çocuk diş hekimi İzmir ile görüşebilir ve daha sağlıklı bir sürece sahip olabilirsiniz.

Çocuklarda Diş Çıkarma Tablosu

Çocuklarda diş çıkarma dönemi, dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemleri sizler için şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Üst ön dişler 6 ila 8 aylıkken çıkar ve 6-7 yaşa gelindiği zaman dökülmeye başlar.
  • Üst yan dişler 9 ila 11 aylıkken çıkar ve 7-8 yaş aralığına gelindiği zaman dökülür.
  • Üst köpek dişleri 16 ila 20 aylıkken çıkar ve 10-12 yaş aralığına gelindiği zaman dökülür.
  • Üst küçük azı dişleri 12 ila 16 aylıkken çıkar ve 9-11 yaş aralığına gelindiği zaman dökülür.
  • Üst büyük azı dişleri 20 ila 30 aylıkken çıkar ve 10-12 yaş aralığına gelindiği zaman dökülür.
  • Alt ön dişler 5 ila 7 aylıkken çıkar ve 6-7 yaş aralığına gelindiği zaman dökülür.
  • Alt yan dişler 10 ila 12 aylıkken çıkar ve 7-8 yaş aralığına gelindiği zaman dökülür.
  • Alt köpek dişleri 16 ila 20 aylıkken çıkar ve 9-12 yaş aralığına gelindiği zaman dökülür.
  • Alt küçük azı dişleri 12 ila 16 aylıkken çıkar ve 9-11 yaş aralığına gelindiği zaman dökülür.
  • Alt büyük azı dişleri 20 ila 30 aylıkken çıkar ve 10-12 yaş aralığına gelindiği zaman dökülür.

Bu süreçler, bebekler ve çocuklardaki doğal gelişim süreçleridir. Ebeveynlerin bu süreç içerisinde hassas davranması ve dikkatli bir inceleme yapması gerekir. Eğer bebeğiniz diş çıkarıyor olduğu için aşırı derecede rahatsızlık duyuyorsa bir doktora başvurabilir ve hekiminizden profesyonel destek alabilirsiniz. Bu süreç içerisinde etrafınızdan alıyor olduğunuz bilgiler, sizin için yanıltıcı düzeyde bilgiler olabilir. En doğru karar ve tavsiye için her zaman çocuk diş hekimi izmir ile iletişime geçebilirsiniz.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here