20’lik Diş Çekilmezse Ne Olur?

0
217

20’lik Diş Çekilmezse Ne Olur?

Çenemizin en arka kısmı içerisinde yer alan 20’lik dişler, 17 ve 25 yaş aralıklarında çıkan veyahut da çıkmak için çaba gösteren dişlerdir. 20’lik dişlerin çıkıyor oluşu, birçok insanın yoğun bir ağrı dönemi yaşamasına neden olur. Ağız içerisinde son kalıcı dişler olarak çıkan bu 20’lik dişler, herkes için bu ağrılı dönemlere sebep olmaz. Kimi insanlarda bu dişleri hiçbir şekilde göremediğimiz gibi kimisinde de normal dişler gibi ağrısız bir şekilde ortaya çıkar.

20’lik dişlerin çene yapısına uyum sağlaması çok zordur. Bu sebepten dolayı da apse, ağrı ve çeşitli rahatsızlıkların görülmesi ile sık sık karşılaşılır. Dişlerin zor bir çıkış sürecine sahip olması, bu çıkış bölgesi üzerinde bakterilerin birikmesine neden olur. Tüm bu problemlerin ortaya çıkış sebebi ise insan çenesinin yeterli miktarda yere sahip olmayışıdır. Tüm bu sorunlar ile beraber, çene üzerinde çarpık hale gelen dişlerin var olmasına ve çene yapısının tamamen bozulmasına da neden olabilmektedir. Bu sebepten dolayı da 20’lik dişlerinizi fark ettiğiniz an İzmir ortodonti ile görüşebilir ve bir uzman hekim yardımı alabilirsiniz.

20’lik Diş Ne Zaman Çıkar?

20’lik dişler, isim olarak 20 yaşı anımsatsa da özellikle 20 yaşımızdayken çıkmak zorunda değildir. Diş yapımızın içerisinde toplam 4 adet 20’lik diş bulunur. Bu dişlerin çıkma aralığı ise genel olarak 17 ve 25 yaş aralığıdır. Eğer bu yaşlar arasında bu dişlerin çıkmadığını görürseniz, 20’lik dişe sahip olmadığınızı düşünmeyin. Bazı dişlerin gömülebilme ihtimali vardır ve 20’lik dişler bunların en çok görüldüğü dişlerdir.

20’lik dişler, genel olarak 10’lu yaşlara girildiğinde ve 20’li yaşların başında büyümeye, gelişmeye başlar. Diş etlerinde oluşan bu büyüme, gömülü olduğu zaman dilimlerinde ağrıya sebep olmayabilir. Bu sebepten dolayı da kişiler arasında “acaba 20’lik dişim yok mu?” sorusu sorulur. Bu kişilerde de 20’lik dişler vardır ve yalnızca gömülü olduğu için herhangi bir ağrı hissetmezler.

Yirmilik dişlerin büyüyerek çıkacak hale gelebilmesi süresince diğer 28 dişimizin tamamı büyümüş ve gelişmiş olur. Bu sebeple de çene yapımızda bu dişler için yeterli bir alan bulamayız. 20’lik dişlerin gömülü olması da bu gibi zaman dilimlerinde ortaya çıkar.

20’lik Diş Belirtileri Nelerdir?

Kişiler olarak düzgün ve sağlam bir çene yapısına sahipseniz, 20’lik dişin çıkmasını engelleyecek bir sorun içermiyorsanız, bu dişlerin çıkma sürecinde de herhangi bir ağrı ya da sorun yaşamazsınız. Ancak bu çene yapısında sorun olan ve yeterli yer bulunmayan birisiyseniz, ne yazık ki bu diş ve diş etlerinizde ağrılar yaşayabilirsiniz. Bununla beraber şu sorunlarda kişiler tarafından hissedilmektedir:

  • Diş etleri üzerinde görülen hassasiyetler
  • Kulağa ve çene tarafına vurulan ağrılar
  • Ağız içerisinde kötü koku yayılması
  • Çiğneme yaparken ağrı hissedilmesi

Bu ve bunun gibi sorunlar, 20’lik dişlerin belirtisi olarak görülür.

Eğer bir diş teli tedavisi alacak ya da diş bakımı yaptıracaksanız, bu süreçler içerisinde de diş hekimleriniz sizden 20’lik diş çekimlerinizi yapmak isteyebilir. Bu süreçte ortodonti İzmir ile görüşebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

20’lik diş ağrıları, hangi alanlar üzerinde ağrı yaşatır sorusu da günümüzde sıklıkla sorulmaktadır. Gömülü olarak bulunan 20’lik dişler üst çene yapısı, kulak bölgesi, çene altları ve boyun kısımlarında ağrıya neden olabilir. Hatta nadir de olsa lenf bezleri üzerinde şişlikler de görülebilmektedir. Bu gibi durumlar ile karşılaştığınız zaman kesinlikle bir hekime başvurmalı ve antibiyotik tedavisi almalısınız. Bununla beraber, bu alan içerisindeki dişlerinizin çekim işlemleri için de bir program yapılabilir.

Eğer evde kısa süreli bir rahatlama istiyorsanız, ılık ısıda bulunan tuzlu sudan yardım alabilirsiniz. Bunun için bir bardak su alın ve bir çorba kaşığı tuz ile karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı saatte 1 kez içebilir ve ağzınızı çalkalayabilirsiniz. Karanfil yağı da yine bu süreç içerisinde yardım alınan bir doğal yöntemdir.

20’lik Diş Çekimi

20’lik dişler üzerinde yapılan çekimler, bazı durumlar dahilinde cerrahi operasyon şeklinde gerçekleşir. Ancak bu cerrahi yollara girmeden de çekilebilecek olan 20’lik dişler vardır. Bu dişler düzgün bir açı ile çıkmışsa, röntgen çekimleri ile beraber dişin çekilebilmesi mümkündür. 20’lik diş çekimleri diş üzerinde olumsuz bir komplikasyona neden olmaz. Ancak çekilecek olan 20’lik diş gömülüyse, bu müdahalelerde bazen diş eti dokusu zarar alabilmektedir.

20’lik dişleriniz yüzeye çıkmamış ya da yanlış pozisyonda çıkmışsa, bu dişleriniz gömülü ya da sıkışık durumda olabilir. Bu dişler başka sağlık sorunlarına neden olabileceği için hekiminiz tarafından önlen alınması gerekebilir. Bu sorunlardan bir tanesi de kist oluşumudur. Lokal anestezi yolu ile yapılan bu gömülü diş çekimleri, genel olarak 1 saatlik süreç içerisinde tamamlanır. Peki ya 20’lik dişlerimizi çektirmezsek ne olur? Gelin beraber inceleyelim.

20’lik Dişimizi Çektirmezsek Ne Olur?

20’lik dişler sorun yaratmayacak bir alan içerisinde duruyorsa, hekimler tarafından çekilmeme tercihinde bulunulabilir. Fakat bu durum onları kendi haline bırakacağımız anlamına da gelmez. Bu dişlerin sürekli olarak izleniyor olması ve sonraki süreçler de sorun çıkarıp çıkarmayacağının takip ediliyor olması gerekir. Çünkü bu dişlerin bu sorunları oluşturabilme potansiyelleri vardır.

İnsanların yaşlılık süreçlerine giriyor olmaları, 20’lik dişlerinde de sorunların görülebilmesi ihtimalini doğurur. Bu kapsamda sağlıklı bir birey olmak için yirmilik dişlerinizin etrafını diş ipi ile sürekli olarak temizlemeli ve diş hekiminize muayenenizi gerçekleştirmelisiniz. Bu ziyaretler sayesinde 20’lik dişiniz ve genel diş durumunuz hakkında bilgi sahibi olacak ve buna göre bir yol haritası çizebileceksiniz.

20’lik Dişin Çekilmesi ile Beraber Dikkat Edilmesi Gerekenler

20’lik dişin çekilmesi ile beraber hekiminiz size belirli ilaçlar yazacaktır. Bu ilaçların kullanımı sizler için çok büyük önem arz eder. Bu çekimden sonraki ilk 1 gün buz kompresi yapmanız önerilir. Bununla beraber, ilk hafta asitli içeceklerden uzak kalmalı ve acılı gıdaları tüketmemelisiniz. Müdahaleden bir gün sonra tekrar dişlerinizi fırçalarken çok hassas davranmalı ve özellikle de müdahale yapılan alanı çok narin bir şekilde fırçalamalısınız.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here