Dış kaplama çeşitleri konusundan bahsederken burada bahsi geçen terimler aslında kullanılan malzemelerin adını alan kaplama çeşitleridir. Her diş kaplaması uygulanan malzemenin adı ile anılmaktadır. Kaplama yapılacak dişler kişiden kişiye değişmektedir. Eğer diş kaplama işleminde ikiden fazla diş işlem yapılacaksa kaplamanın dayanıklı olmasına dikkat edilmelidir. Ağız ve diş sağlığı açısından kullanılan diş kaplama yöntemleri aynı zamanda estetik bir gülüşe kavuşmanızı sağlar.
Diş kaplama teknolojisi günümüzde sıkça kullanılan bir teknolojidir. Dişteki kırık, çatlak ya da çürük gibi problemlerin yarattığı kötü görüntüyü ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır. Ayrıca diş sararması problemi de diş kaplama ile çözülebilmektedir. Diş kaplama çeşitleri yaptırılırken mutlaka iyice araştırmalı ve alanında uzman bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Çünkü diş kaplamasının doğal olması çok önemlidir. Daha çok ön dişlerin kaplamasında özellikle doğal görüntü kişinin özgüvenini artırır ve estetik bir görünüm kazandırır.
Diş kaplama çeşitleri;
- Metal altyapılı porselen diş kaplama
- Zirkonyum altyapılı porselen diş kaplama
- Tam seramik empress diş kaplama
- Porselen Laminate veneer diş kaplama
- Kompozit Laminate veneer diş kaplama
Porselen diş kaplama çeşidi sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Doğal bir görünüme sahip ve oldukça dayanıklıdır. Porselen diş kaplama uygulanırken hassas bir çalışma yapılmalıdır. Uygulama yapılacak olan dişin çevresi tıraşlanır ve kaplama için hazır duruma getirilir. Uygulama aşaması biraz uzun sürebilir. Özellikle çarpık diş ve kırık dişleri olan hastalarda sıklıkla kullanılmaktadır.
Diş kaplama çeşitleri diş hekiminin ve hastanın ortaklaşa kararına göre seçilebilmek dedir. Özellikle dişlerin aralıklı yapıda olması ya da diş renginin bozulması gibi nedenlerden dolayı diş kaplama sıklıkla tercih edilmektedir. Hastanın biyolojik ve fiziksel özelliklerine göre kaplama çeşitlerinden biri tercih edilebilir. Bununla birlikte diş kaplama tedavisinde uygulanacak olan kaplama çeşidi belirlenirken hastanın estetik beklentisi de dikkate alınır.
Diş Kaplama Neden Kullanılır?
Diş kaplamaları diş eksikliklerinde uygulanabilmektedir. Ayrıca kırık, çürük ya da hasar gören ama kökü sağlam dişlerin kurtarılmasını sağlamaktadır. Dental implant bulunan hastanın görünümünü örter ve ağızda estetik bir görünüm sağlar. Aynı zamanda çatlamış, aşınmış ya da kırılmış olan dişin tekrar eski haline dönmesini ve sağlıkla kullanılmasını sağlamaktadır. En sık kullanım alanlarından bir diğeri ise gülüş tasarımıdır. Diş kaplama gülüş tasarımı konusunda oldukça etkili ve sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Zirkon kaplama diş özellikle iki veya daha fazla diş kaplaması yapılması gereken bir durum varsa kullanılan kaplama çeşitlerinden biridir. Estetik görünüm sağlaması amacıyla en sık kullanılan kaplama çeşitlerindendir. Çünkü doğal dişe en yakın olan kaplamadır. Diş etinde herhangi bir çekmeye sebep olmaz. Diş kaplama konusunda görsellik kadar sağlıklı ve rahat kullanım da önemlidir. Zirkonyum diş kaplamaları hem estetik ihtiyacını hem de konforlu bir diş yapısını bir arada sunmalarıyla da tercih sebeplerinden biridir. Bu diş kaplamalarında renk seçenekleri bulunmaktadır. Dilediğiniz rengi dişinizi uygulaması için diş hekiminizle görüşebilirsiniz.
Bazı kişiler kırık veya çürük bir diş durumunda yalnızca bir kaplama tercih edebilmektedir. Ancak çoğu kişi eşit, simetrik bir gülümseme oluşturmak için altı ila sekiz kaplama tercih eder. Üst ön sekiz diş en sık uygulanan kaplamalardır.
Kaplamaların en büyük faydası dişlerinizin görünümünü iyileştirmektir. Size daha parlak ve daha eşit bir gülümseme verirler. Kaplamalar, seçilen kaplama türüne bağlı olarak on yıldan fazla dayanabilmektedir.
Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Diş kaplamaları çoğunlukla porselenden yapılır ve yoğun hazırlık çalışmaları gerektirir. Öncelikle kişinin diş ölçümleri yapılmaktadır. Daha sonra kaplama malzemesi seçilir. Dişler güzelce temizlenir ve kaplama için uygun olan şekil oluşturulur. Geçici olarak dişin üzerine yerleştirilen kaplama dişin kalıpla uyumunu gözlemlemek için bir süre kullanılır. Eğer bu dönemde herhangi bir sorun tespit edilirse kalıp çıkarılır ve sorun tedavi edilir.
Herhangi bir sorun görülmezse diş kaplama işlemleri yaklaşık olarak 3 seans sürmektedir. Her seans arasında yaklaşık olarak 2-3 gün olmalıdır. Diş kaplama süreci tamamlandıktan sonra kişi ağız ve diş hijyenine dikkat etmelidir. Diş ipi kullanımına özen gösterilmeli ve dişler günde iki kere fırçalanmalıdır.
Diş küçültme, dişle ilgili endişelerinize ve ilgili diş sayısına bağlıdır. Birkaç diş dahil olduğunda, diş hekimi kaplamaların nasıl görüneceğini size göstermek için bir modelleme sunabilmektedir.
Diş kaplaması sonrasında iyileşme süreci uzun sürmemektedir. Normalde yaptığınız gibi yiyebilir ya da çiğneyebilirsiniz. Bazen kaplamaları uygulandıktan hemen sonra dişleri farklı hissetmeniz normaldir. Birkaç gün normal yemek yeme ve diş fırçalamadan sonra bu fark azalacaktır.
Kaplamaları uzun süre kullanmak için dikkat edebileceğiniz bazı noktalar vardır;
- Kalem ve buz gibi sert nesneleri çiğnemeyin.
- Ambalaj açmak için asla dişlerinizi kullanmayın.
- Ön dişlerinizle çiğnememeye çalışın. Daha sert yiyecekleri sadece arka dişlerinizle yiyin.
- Geceleri dişlerinizi gıcırdatıyorsanız veya sıkıyorsanız, kaplamalarınızı korumak için bir gece plağı kullanabilirsiniz.
- Dişlerinizi gün içerisinde gıcırdatıp çenenizi sıkıyorsanız yine gece plağını gün içerisinde kullanabilirsiniz.
Diş kaplama çeşitleri ve fiyatları hastanın ağız ve diş sağlığı durumuna göre ve kaplama çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Diş kaplama fiyatları hakkında detaylı bilgi için sizler için hizmet sunan Smyrna Dent ile rutin kontrollerinizi yaptırabilir, ağız sağlığınızı koruyabilirsiniz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçmek için tıklayın.