Diş Teli Takıldıktan Sonra Dişler Ne Zaman Düzelmeye Başlar?

0
137

Diş teli tedavisi özellikle çapraşık dişlerin düzeltilmesinde uygulanmaktadır. Bununla birlikte çene yapısındaki bozuklukları gidermek için de uygulanabilmektedir. Tedavi süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Ortalama olarak diş teli tedavisi 6-30 ay kadar sürebilir. Tedavi süresini etkileyen en önemli faktörler dişin yapısı ve çene yapısıdır. Alt ve üst çenenin birbirine uyumu bu noktada önemlidir ve tedavi süresini etkileyen faktörlerden biridir. Diş teli tedavisine başlayan hastalar için en önemli sorulardan birisi ise “Diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar?” sorusudur.

Bireyin yaşı, diş ve çene yapısındaki farklılıklar tedavi süresini etkileyen etmenlerdir. Diş yüzeyine takılan diş telleri üzerinden yaklaşık iki-üç ay sonra dişler istenilen şekle gelmeye başlar. Fakat bu değişim dışardan hemen fark edilemeyebilir. Diş teli tedavisi süreci boyunca dişler yavaş yavaş düzelirken diş teli çıktığında tüm diş hizalaması tamamen istenilen pozisyona gelmiş olur.

Diş Teli Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Ortodontik tedavi,diş teli tedavisi olarak da bilinmektedir. Yalnızca dişleri doğru hizaya getirme işlemi olarak görülmemelidir. Kişisel özellikler de göz önünde bulundurularak hangi bölgeye ne zaman ve hangi malzemeyle müdahale edileceğinin kararını veren bir tedavi uygulama yöntemidir. Ortodontik tedavi her zaman zorunlu bir tedavi şekli değildir. Fakat ağız ve diş sağlığı açısından son derece önemlidir. Dişlerde önemli derecede çapraşıklık varsa bu daha sonra komşu dişlerin de çürümesine sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle eklem problemlerini gideren ortodontik tedavi önerilmektedir. Dişlerde oluşan yamukluk aynı zamanda estetik kaygıyı da beraberinde getirebilmektedir. Bu nedenle çapraşık dişlerin düzeltilmesi kişiye özgüvenini kazandırmak açısından da önemlidir.

Ortodonti için önerilen yaş ise ergenlik öncesidir. Ortodonti tedavisi öncesinde dişlerde yer alan diş taşı ya da dolgu gibi şeyler varsa bunların temizliği yapılmaktadır. Bu süreç boyunca ağız hijyenine de özen göstermek gerekmektedir.

Diş teli tedavisine başlamak için gidilen ilk kontrolde öncelikle hastanın dişinin ortodontik tedaviye uygun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Diş teli takmaya uygun hale gelmesi için ağızda bulunan çürük diş, kırık ya da diş çekimi gerektiren bir durum varsa önce bunlar tedavi edilir. Diş taşları da bu aşamada temizlenir. Diş tellerini yerleştirmeden önce dişler temizlenir ve kurulanır. Kuru dişlere braketler yapıştırılır. Yapıştırma ve tellerin yerleştirme işlemi yaklaşık 20 dakika sürebilmektedir.

Diş telleri ilk yerleştirildiğinde ağızda bir miktar gerilim ya da sızı hissetmek normaldir. Bunun için diş hekiminiz özel bir bakım yöntemi önerebilmektedir. Bu ağrı yaklaşık üç gün içerisinde azalır ve geçer. Diş telleri yerleştirildikten sonra da düzenli aralıklarda muayeneye giderek ayarlamaların yapılması için randevu oluşturmak gerekmektedir.

Bölgenize göre bir diş hekimi arayabilirsiniz. Örneğin büyükşehir olmasından kaynaklı İzmir diş teli tedavisi açısından yoğun bir bölgedir. Diş teli kullananlar için uygun ağız hijyeni sağlamak ve belirli gıda türlerinden kaçınmak önemlidir. Yetersiz fırçalama minenin zarar görmesine neden olabilir, bu nedenle günde en az üç kez fırçalamak çok önemlidir. Hatta işte ve okuldayken öyle yemeğinden sonra dişlerinizi fırçalamak için yanınızda yumuşak kıllı bir diş fırçası taşımanızı diş hekiminiz önerebilmektedir.

Diş teli tedavisi görürken sert yiyeceklerden ve yapışkan gıdalardan uzak durmak önemlidir. Çünkü bu tür gıdalar braketlere ve diş tellerine zarar verebilir. Elma gibi yiyecekler zarar görmemesi için parçalara ayrılmalıdır. Yüksek şeker ve asit içeriğine sahip yiyecek ve içeceklerden kaçınmanız önerilir çünkü bunlar ağız hijyenini çok daha zorlaştırır ve diş minesine zarar verebilir.

Diş telleri çıkarıldıktan sonra ağız ve diş sağlığı için düzenli olarak diş hekimi randevusuna gitmeniz gerekmektedir. Diş teli tedavisi aynı zamanda güzel bir gülümseme sağlamaktadır. Bu da kişinin kendine güvenini arttırarak yaşam kalitesini yükseltir. Kapsamlı bir ağız temizliği yapmanızı önerebilir. Diş teli tedavisinde hastaların en çok merak ettiği sorulardan biri de diş telinin dudak şeklini değiştirip değiştirmediğidir. Diş teli dudak şeklini bozmaz. Hatta gülümsemeyi ve ağız yapısını güzelleştirerek dudak şekline onarma işlevini görmektedir.

Diş teli tedavisinde etkin bir sonuç almak için mutlaka ortodontistin planladığı süreye ve tedavi planına sadık kalmak gerekmektedir. Burada önemli olan tedavinin hiçbir şekilde aksatılmamasıdır. Hem kontrol muayenelerini ara vermemek hem de sabırlı olmak oldukça önemlidir. Çünkü diş teli tedavisi uzun süreli bir tedavi sürecidir. Özellikle iki-üç aylık bir zaman diliminde mutlaka kontrollere düzenli gidilmelidir. Dişlerin yavaş yavaş hareket etme süreci kişiden kişiye ve çene yapısına göre değişiklik gösterecektir.

Diş teli tedavisinde oluşan ağrı için diş hekimi reçeteli ağrı kesici tavsiye edebilmektedir. Bununla birlikte buz kompres uygulaması da ağız içindeki iltihabı azaltır ve ağrının hafiflemesine zemin hazırlar. Diş teli tedavisi süreci boyunca diş hekiminiz aklınıza takılan her soruya yanıt verecek ve en hafif şekilde bu süreci atlatmamıza yardımcı olacaktır.

Diş teli tedavisi fiyatları pek çok faktöre göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte hastanın ağız sağlığında başka sorunlar varsa önce onlar tedavi edileceği için yine fiyatta bir miktar değişiklik görülebilir. Bu nedenle diş teli tedavisi fiyatları ve izmir diş teli tedavisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here