Son zamanlarda diş ve gülüş estetiğinde değişen tedavi yöntemlerine bir yenisi daha eklenmesiyle şeffaf plaklar da bu yenilikler arasına girdi ve hastaların hayatını kolaylaştırmaya başladı. Günümüzde diş hekimleri tarafından uygulanan bu yöntemlerden biri olan şeffaf plaklar hem hasta hem hekimler için kolay bir tedavi sistemini barındırır. “Telsiz ortodonti” olarak adlandırılan bu yöntem literatürde “invisalign” olarak da karşınıza çıkabilir.
Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kişinin ortodonti tedavisi sonucu gerekli görüldüğü durumlarda, örneğin; çene genişliği nedeniyle aralıklı, çarpışık dişler nedeniyle oluşan estetik bulunmayan çene ve çene görüntüsünü kalıcı bir tedaviyle değiştirmek için şeffaf plak tedavisi uygulanır. Türkiye’de son 15 yıldır uygulanan bu tedavide pek çok avantaj bulunmaktadır.
Ortodondistin tedavisi sonucu hastanın çene ve diş ölçüleri alınır. Alınan ölçüler plak yapan merkeze gönderilir ve birkaç gün sonra sipariş verilen plakalar hastaya takılmak özere ulaşır. Tel ya da seramik kullanılarak yapılan diş tellerine daha kolay ve yenilikçi bir tedavi ile şeffaf plaklar üretilir. Şeffaf plaklar 3D yazıcılar ile kişiye özel olarak üretilerek dişlerde sıfıra yakın oynama yapar. Plakların ilk defa takılma işlemi diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Bu plaklar hekimin kontrolünde yeterli süre boyunca takılarak tedavi tamamlanır.
Şeffaf Plak Tedavisinde Avantajlar ve Dezavantajlar Nelerdir?
Günümüzde estetik dışı ve hasta için konforsuzluk yaratan dişlerde en kolay tedavi yöntemi şeffaf plakları kullanmaktır. Bu tedavi kısa adaptasyon süresi sonrası istikrarlı kullanım ile hastaların istediği konforu ve beklentiyi sunar. Şeffaf plaklar yerine tercih edilen diş teli uygulamasında tellerin diş etleri ve yanaklara teması sonucu yaralanmalar olasıdır. Bu nedenler tellerin adaptasyonu sürecinde hastalar acı duyabilmekte ve ağız için yaralar az da olsa görülebilmektedir. Şeffaf plaklarda bu gibi konfor azaltan ve hijyeni korumakta engele neden olan durumlar daha azdır. Ayrıca plak temizliği ve plak kullanırken diş temizliği de daha rahat yapılabilmektedir.
Şeffaf plaklar dişlerde 0,05 mm kadar oynama yapabilir. Bu oynama plak ağızdayken belirgin bir his yaratmasa da dişler üzerinde farklı bir nesnenin olması adaptasyon süreci isteyebilir. Bu nedenle alışma süresinde ve plakların ilk takılmasında dişlerde baskı hissetmek normaldir. Telsiz ortodonti tedavisi her yaşa uygulanabilir. Günlük hayatı engellemeyecek ve aksine hastanın tedavisini sağlarken hayatını kolaylaştıracak niteliktedir. Çünkü plaklar çıkarılıp rahatça yemek yenebilir, ağız hijyeni sağlanabilir. Konuşma sırasında kişiyi rahatsız etmeyen incelikte olması ise en önemli avantajlarındadır. Ancak uzun konuşma gerektiren durumlarda plağın çıkarılması önerilebilir.
Tedavi sırasında ağrı, kanama, acı gibi durumlar görülmez. Sadece plağa adaptasyon süresinde birkaç saat dişlerde baskı hissetmek normaldir. Acısız bir yöntem olması tedavinin tercihinde en fazla öne çıkan avantajıdır.
Şeffaf Plak Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Hastadan alınan ölçülerle alt ve üst çene için 2 adet plak verilen sürelerde eşzamanlı olarak takılmalıdır. Alt ve üst çene için verilen her plak tedavisi bir set olarak tanımlanır. Muayene sonucu hastaya 10-30 set plak öngörülebilir. Diş hekiminin plakları 1-2 hafta gibi uygun gördüğü sürelerde 22 saat periyotlarda takmak tedaviyi başarılı olarak sonuçlandırır. Bu nedenle plakları yeterli sürede ağızda tutmak ve verilen tarihlerde yeniden ölçü alınması için hekim kontrolünü aksatmamak gerekir. Şeffaf plakların kullanımında sabah ve akşam olmak üzere diş ve plak temizliğini aksatmamak oldukça önemlidir. Şeffaf plak tedavisi hakkında daha fazla detaylı bilgi için https://smyrnadent.com/seffaf-plak-tedavisi/ sayfasını ziyaret edebilir, iletişim sayfamızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.