Pekiştirme Tedavisi Nedir?

0
124

Yaklaşık iki yıllık bir süreci kapsayan ortodontik tedavi aktif ve pasif olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Dişlerin düzelmesiyle teller çıkarılmakta ve bundan sonraki sürece ise dişlerin etrafında var olan oluşumlar hemen uyum sağlayamamaktadır. Bu dokuların yeni hallerine alışması için en az altı aylık bir zamana ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu alışma evresinde gerçekleştirilen işlemlere pekiştirme tedavisi ve uygulanan aparatlara da pekiştirme apareyi ismi verilmektedir.

Pasif tedavi aşaması olan pekiştirme tedavisi, dişlere herhangi bir kuvvetin uygulanmasıyla gerçekleşmez. Burada braketler çıktıktan sonra diş hekimlerince kişiye özel pekiştirme apareyleri takılmaktadır.

Pekiştirme Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Eğer teller çıkarıldıktan sonra kişiye herhangi bir tedavi uygulanmazsa dişlerde kısa bir zaman sonra bozulmalar meydana gelmektedir. Diş telleri çıkartılıp apareyler takıldıktan sonraki 6 ay boyunca yirmi dört saat olacak şekilde apareyler sürekli olarak kullanılmalıdır. Bu aparatlar sadece yemek yerken çıkartılmalı ve dişler fırçalandıktan sonra hemen geri takılmalıdır. Pekiştirme apareylerinin kullanım süresi diş hekimi onayıyla da sürekli takılarak geçirilen bir altı ayın sonunda yavaş yavaş azaltılabilir. Bu aparatlar iki yıl boyunca mutlaka kullanılmalıdır.

Eğer kişiler diş hekimleri tarafından önerilen pekiştirme tedavisi süreçlerine uymazsa dişlerde bozulmalar meydana gelmesi olağandır. Bundan dolayı tedavi aşamalarının doğru ve düzenli şekilde uygulanması büyük önem taşımaktadır.

Pekiştirme Apareyleri Çeşitleri

Pekiştirme tedavisinin ana parçası haline gelen apareylerin birçok çeşidi bulunmakla beraber en çok başvurulanları şu şekildedir;

  • Hawley

Genel olarak üst çeneye uygulanan bu çeşit, takıp çıkarma özelliğine de sahiptir. Bu apareylerin üzerinde teller bulunmakta ve kullanıldığı ilk birkaç gün için konuşmada bozukluk yapabilmektedir.

  • Şeffaf Plak (Essix)

Adından da anlaşılacağı gibi saydam bir yapıda olan bu aparey, dişleri tamamen çevrelemekte ve konuşma ile gülme esnasında belli olmamaktadır. Bu özelliği ile kolay alışılabilir olmakta ve yine takılıp çıkartılabilen özellikte yer almaktadır.

  • Sabit Pekiştirme Apareyi

Bazen üst dişlere de takılan bu apareyler, genel anlamıyla alt ön dişlerin arka yüzeyine yapıştırılmakta ve değişik kalınlık ölçülerine sahip tellerden oluşmaktadır. Kaybolma ile kırılma gibi durumlara rastlanmadığı için diş hekimleri tarafından çok tercih edilmekte ve takıldığı komumdan dolayı tükürük bezlerine yakın olduğu için konuşma esnasında dilin tükürükle temizleme özelliğinden yararlanarak çürük riski yaratmamaktadır. Diğer bir avantajı da iç tarafta olduğu için görülmemesidir. Bu apareylerin kullanımı uzun yıllardan oluşabilmektedir.

Aparey Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Kişiye Hawley çeşit bir aparey takılmışsa temizliği; su, fırça ve macun yardımıyla günde birkaç kez olacak şekilde yapmalıdır. Fakat daha hassas bir yapıda olan Essix çeşit aparey takılmışsa diş macunu ve fırça kullanılmamasında fayda vardır. Çünkü bu malzemeler çizilmelere neden olacağı gibi bunun sonucunda da bir süre sonra renk değişimine ve kötü kokuya neden olmaktadır. Essix, su ve sıvı el sabunu yardımıyla temizlenmelidir. Eğer çıkartılamayan bir aparey ise dişlerin fırçalanması esnasında onunda fırçalanarak temizliği yapılmalıdır. Yemeklerden sonra apareylerin çıkartılıp temizlenmesi ve dişlerin fırçalanması mümkün değilse bile mutlaka ağız su yardımıyla çalkalanmalıdır.

Kırılma ve kaybolma gibi problemlerin yaşanmaması adına kişiler yemek yeme ya da diş fırçalama esnasında apareylerini kutusunda saklamalıdır. Eğer kırılma yaşandıysa da hemen bir ortodontiste başvurulmalı ve yeni bir aparey istenmelidir.

Daha fazla detaylı bilgi içinhttps://smyrnadent.com/ortodonti/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here