İmplantın tutup tutmadığı nasıl anlaşılır?

0
118

Ülkemizde ve dünya genelinde gün içersinde neredeyse yüzlerce implant uygulamamaktadır. Bütün tedavi prosedürlerinde yer aldığı gibi nadirende olsa implant uygulamalarında da başarısızlık gözlemlenebilir. Tabii ki de implant tutmaz ise ortaya belirli net belirtiler çıkabilmektedir. Bu belirtileri sizler için derledik:

İmplantın Hareketlenmesi

Bazı hekimler implant yerleştirme yaptıktan kısa süre sonra üzerine yeni bir diş yapmak isteyebilir. Aslında implant ve çene kemiğinin kaynaşması için belirli bir süreye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle bu yaklaşımda implant ihtiyaç duyduğu yeterli süreye sahip olamaz. İlk etapta implant tamamen mekanik bir şekilde çene kemiğine tutunur. Yapılan protezin üstüne gelen fazla baskı, eğer çene kemiği yeteri kadar güçlü değilse yapılan implantın hareketlenmesine neden olur. Bu durumda implantın başarısızlığına olanak sağlar. Bu durumda oluşan küçük hareketlenmelerin röntgen ile tespit edilmesi mümkündür.

Rahatsızlık hissi ve şiddetli ağrı

Bu sorunu çok yoğun bir şekilde yaşayabilirsiniz. Doktorunuz tarafından verilen reçete de yer alan ağrı kesiciler yaşadığınız ağrıyı kolaylıkla kontrol altına alabilir. Ancak işlemden uzun bir süre sonra karşınıza çıkan ve zonklamalı bir şekilde devam eden şiddetli ağrılar yaşıyorsanız; bu bir tutmayan implant belirtisi olabilir.

Şişen Diş Etleri

Yapılan cerrahi işlemden sonra seyreden birkaç gün küçük şişlikler olması oldukça normaldir. Lakin bu şişlik bir süre daha devam ederse veya bir iltihaplanma söz konusu olursa yapılan işlem de bir şeyler yolunda gitmiyor mesajı dişiniz tarafından size iletilmektedir. Bu noktada hekiminize tekrardan danışmanız şiddetle önerilmektedir.

İmplant Çevresinde Yaşanan Dişeti Çekilmesi

Dişlere uygun olarak yerleştirilemeyen implantlar ile beraber vidayı desteklemek amacıyla yetersiz kemik dokusu ve diş etinde bulunan olgularda yoğun olarak diş eti enfeksiyonu meydana gelebilmektedir. İltihaplanmış olan diş etinin altında yer alan kemik dokusu kısa zamanda erir.

Ani Olarak Gelişen Alerjik Reaksiyonlar

İmplantlarda yaygın olarak kullanılan titanyum alaşımlar alerjik reaksiyonu olan kişilerde rahatsızlığa sebep olabilir. Bu gibi durumlarda diş etlerinde karıncalanma, şişlik ve sıklıkla tat kaybı görülebilir.

Isırmada ve Çiğnemede Zorluk

Başarılı bir şekilde yapılan implant tıpkı diğer sağlıklı dişleriniz gibi normal bir işlev görür. Konuşurken, besinleri ısırırken, çiğnerken ya da yemek yerken yaşadığınız ağrı ve anormallik durumu implant tutmaması durumunda ortaya çıkan belirtiler arasında yer almaktadır.

İmplant Tutmama Nedenleri

Diş implant uygulamalarının başarısı; hastaya bağlı faktörlere, uygulama yapılan bölgeye, kullanılan cerrahi tekniğe, diş hekimin deneyimine ve implantın türüne göre değişiklik göstermektedir. İmplant tedavisine başarısızlığa neden olabilecek ve implanta etki edecek etkenler ise; tedavi uygulamadan önce yapılan risk toplantısı ve değerlendirmesinde mümkün olduğunca analiz edilmelidir. Bu faktörleri sizin için şu şekilde derledik:

  • Enfeksiyon gelişmesi
  • Sigara kullanımı
  • Yetersiz kemik varlığı
  • Diş gıcırdatma
  • Düşük kemik kalitesi
  • Diş eti hastalıkları
  • Osteoporoz
  • Kanser tedavisi
  • Metabolizmanın hızını ve etkinliğine oldukça baskılayan hastalıklar

 

İmplant Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişlerde implant tedavisi zaman geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Ancak implant tedavisinin zararları ile ilgili haberleri okuyan kişiler belirli korkular yaşamaktadır. Mağdur olmaktan oldukça korktukları için tedavi uygulamasından uzaklaşırlar. Oysa ki, implant tedavisinin aşamaları problemsiz bir şekilde tamamlanabilmektedir. Böylelikle hastanın implant sonrasında beslenme rutinini uygulaması ve dikkat etmesi, doktorun vermiş olduğu ilaçları kullanması doğrultusunda zarar ve ağrı minimum seviyeye indirgenmektedir. Hatta, robotik lazer sistemi ile tedavi yaptıran hastalarda; implant dişin yerleştirileceğe yerde oyuk lazer ile açılmaktadır. Bu operasyon kısa süre içerisinde yapılmaktadır.

Daha detaylı bilgi almak için İmplant Tedavisi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here