Gece Plağı Nedir?

0
137

Gece plağı denilen ağız plak desteği, genellikle uyku sırasında çene sıkma, diş gıcırdatma gibi sorunların tedavisinde hekimlerin hastaları için tercih ettiği yöntemlerden biridir. Gece plağı nedir sorusunun yanıtı olarak dişlerde oluşabilecek aşınmalar ya da çenede kayma gibi sorunların engellenmesi için tasarlanan aparatlardır diyebiliriz.

Ara sıra diş gıcırdatma, gerçek bir sorun olarak görünmemektedir. Ancak uzun süreli, sürekli olan Bruksizm (diş sıkma ya da gıcırdatma), dişlerin kırılmasına, diş minesinin kaybına ve ileri seviyede diş kaybına neden olabilmektedir. Diş sıkmanın kesin nedeni bilinmese de stres ve kaygının en önemli nedenlerden biri olduğuna inanılıyor. Ayrıca alkol kullanımı, sigara, kafein ya da uyku apnesi gibi etkenler de diş sıkmaya neden olabilir. Birçok diş gıcırdatma ya da sıkma sorunu uyurken dişler için gece plağı takarak kolayca tedavi edilebilmektedir.

Özellikle diş gıcırdatma sorunları günlük yaşamda karşılaşılan stresin sonucu olarak gösterilmektedir. Diş gıcırdatma çenede kaymaya ya da dişlerin aşınmasına sebebiyet verir. Bu nedenle çene ve diş yapınıza göre size özel olarak tasarlanan bir ağız koruyucusu uygulanır. Bu ağız koruyucuları gece kullanılır ve dişlerin birbirine sürtmesini engeller. Gece diş plağı şeffaftır. Dişlerin arasında bir bariyer görevi görmektedir. Çenenizi sıktığınızda gerginliği hafifletmeye ve çenedeki kaslara destek vermeye yardımcı olur. Böylece yüz ve çene ağrısı önlenir. Aynı zamanda diş minesi de korunmuş olur.

Gece plağı neden kullanılır?

Peki gece plağı ne işe yarar? Diş gıcırdatma kişinin tamamen kontrol edebileceği bir şey değildir. Fakat diş gıcırdatmanın vereceği zararlardan korunmak mümkündür. Dişleri gıcırdatmanın etkisinden korumak için uyku sırasında takılabilecek olan diş gece plağı bir tür ağız koruyucusudur. Bununla birlikte tıpkı sabah ağız sağlığı rutini gibi uykudan önce dişleri fırçalamak en önemli koruma yöntemlerinden biridir. Gece plağı kullanmadan önce de dişlerin fırçalayarak yatmak gerekmektedir.

  • Gıcırdatma ve diş sıkma nedeni ile dişinde aşınma başlayan kişiler,
  • Sıcak soğuk değişimlerine dişleri aşırı hassas olan kişiler,
  • Özellikle stresli ya da yorgun zamanlarında diş gıcırdatma sorunu yaşayanlar,
  • Sabahları çene ya da baş ağrısından şikayetçi olanlar gece plağı kullanabilirler.

Gece plağı nasıl kullanılır?

Gece plağı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler öncelikle düzenli kullanımdır. Diş hekiminiz size en uygun korumayı seçecektir. En az dört-altı hafta boyunca gece plağı kullanmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Bu süreden sonra ise artık rutinimizin normal bir parçası olacak ve takması daha kolay olacaktır. Gece planın kullanımı ile ilgili gerekli bilgileri diş hekiminiz verecektir. Diş sıkma sorunu için temel nedeni anlamanın en doğru yolu diş hekimi muayenesinden geçmektedir. Gece plakları siz uyurken dişlerinizi korumaya yardımcı olur.

Ayrıca diş hekimine sizi özel muayene ile gece plağı ne kadar süre kullanılmalı sorusunun yanıtını da verecektir. Kullanım süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Plaktan en fazla faydayı görmek için belirlenen zaman içerisinde sürekli olarak kullanmak gerekmektedir. Gece plağı kullanımı 12 saati aşmayacak şekilde planlanır.

Plak gece yatmadan önce takılmalıdır. Bir gün içerisinde de diş sıkma sorunu yaşıyorsanız gündüzde plağı kullanabilirsiniz. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta kullanılan süre içerisinde bir şey yiyip içmemektir.

Gece plağı nasıl temizlenir?

Gece plağını temizlemek, ağız koruyucunuzun ömrünü uzatmak için zorunludur. Diş gece plağını temizlemek günlük diş bakımınızın bir parçası olmalıdır. Plağı temizlerken sıcak su kullanmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü bu plastiğin yumuş atabilir ve şeklini değiştirir.

Gece plağı nasıl temizlenir diyorsanız oldukça basit bir temizleme yöntemi bulunmaktadır. Gece plaklarını her kullanımdan sonra mutlaka su ile yıkamalısınız. Aşınmaması için yalnızca suyla temizleme yöntemi kullanılmalıdır. Ayrıca yumuşak bir diş fırçası ile sadece su ile fırçalayabilirsiniz. Soğuk veya ılık suyla yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla nazikçe fırçalayarak kolayca temizlenmelidir. Böylece gece uyku sırasında plak üzerine yapışmış tüm kalıntılar giderilmiş olur. Bakterilerin çapraz bulaşmasını önlemek amacıyla sadece plakta kullanılacak olan bir diş fırçası kullanılmalıdır. Bunun için ayrı bir diş fırçası edinmelisiniz.

Sert kıllı diş fırçalarından mutlaka uzak durulmalıdır. Gece kurmanızı fırçalama işlemi bittiğinde fazla suyu silkeleyin, nemli olmayan bir ortamda kurumaya bırakın. Tamamen kuruması 30 dakika kadar sürebilmektedir. Eğer gece plağı tamamen kuruduysa kutusuna kaldırabilirsiniz.

Gece plağı ne kadar süre kullanılmalı?

Gece plağı kullanım süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak altı ay ile üç yıl arasında sürebilmektedir. Bu süreyi değiştirebilen faktörler;

  • Diş gıcırdatmanın şiddeti
  • Sahip olduğunuz gece plağının kalitesi ve türü

Gece plağı yenilenmeli mi? Bazı durumlarda gece plağı değiştirilmelidir.

  • Artık çene yapınıza uymuyorsa,
  • Çatlaklar, yırtıklar ya da delikler fark ettiyseniz,
  • Gece plağı ağızda yaralara neden oluyorsa,
  • Gece plağında renk solması varsa diş hekiminize görünerek yenilemeyi talep edebilirsiniz.

Artık gece plağı takma gereksinimiz olmadığını gösterecek belirtiler ise diş gıcırdatma ve çene sıkma durumunuzun ortadan kalkmasıdır. Diş hekimi muayenesinde artık takmaya ihtiyacınız olup olmadığını diş hekiminiz belirleyecektir. Ağız sağlığı konusunda diş gıcırdatmalarının yıkıcı bir etkisi vardır. Bu yıkıcı etkilerden korunmak için gece plakları en önemli yardımcılarınızdır. Hayatın özellikle stresli olduğu birkaç ay veya yıl boyunca diş gıcırdatması ya da çene sıkması problemleri yaşayabilirsiniz. Stres ve kaygı bu problemin en önemli nedenlerinden biridir.

Diş ve diş etlerinizle ilgili tüm sorun ve tedaviler hakkında bilgi almak için https://smyrnadent.com/ortodonti/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here