Diş Eti İltihabı Nedir?
Diş eti itihabı nedir? Ağız ve Diş bakımına gerekli özenin gösterilmemesi, yetersiz beslenme ve bir takım hasatlıklar, diş etlerinde enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Bu da beraberinde iltihaplanmayı getirir. Genel olarak bakteriyel enfeksiyonlara bağlı şekilde oluşur. Aynı zamanda Gingivitis olarak da isimlendirilir.
İltihaplanma ardından bölgeye göre değişen şiddette ağız hareketleri ve yemek yeme esnasında zorluklar, ağrılar meydana gelir. Eğer iltihap büyükse ya da 4-5 günden uzun sürmüşse, diş hekimine gidilmesi gerekir.
Zira tedavi edilmemesi durumunda, diş eti iltihabı nelere yol açar diş kaybına kadar gidebilir. Bu nedenle hassasiyet isteyen bir konudur.
Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Diş eti iltihabı nedir yetişkinlerde diş kaybının başlıca sebepleri arasındadır. Sıklık küçük boyutlu bir şekilde gelişir. Bazı durumlarda kişiye rahatsızlık vermemekte, bazen de büyük inflamasyonlar varsa konuşma, yemek yeme ve çiğneme zorluklarına neden olur.
Ağız bakımına özen göstermemek, enfeksiyonun ilerleyerek iltihap oluşmasına neden olur. Eğer basit düzeydeyse fark edilmeyebilir. Ancak boyutu arttıkça ya da bulunduğu yere göre bir takım belirtiler vardır.
Yaygın şekilde görüle diş eti iltihabı belirtileri aşağıda olduğu gibi gösterilebilir;
- Diş etlerinde kızarıklık, şişlik ve hassasiyet
- Beyaz renkli iltihap oluşumları
- Diş eti çekilmesi
- Diş fırçalanması ya da diş ipi kullanımı esnasında kanama
- Ağız kokusu
- Konuşma ve çiğneme sırasında ağrı
- Dişlerde gevşeklik
- Sıcak ve soğuk besinlere hassasiyet
Eğer bu gibi durumlar bulunuyorsa, ciddi sorunların önlenebilmesi için doktora gidilmesi şarttır.
Diş Eti İltihabı Nedenleri Nelerdir?
Diş eti iltihabı nedir kapsamında nedenlerin de bilinmesi gerekir. Bunların bilincinde olmak, problemlerin yaşanmasının da önüne geçecektir. Günümüzde sık sık görülen sebepler şu şekildedir;
- Tütün ve sigara kullanımı
- Diyabet hastalığı
- Kematerapi, kalsiyum kanal blokerleri, kortikostreoidler gibi bazı ilaçların kullanımı
- Kırık dolgular
- Dişlerde yapısal bozukluk olması
- Hamilelik
- Genetik unsurlar
Diş eti iltihabı neden olur için bunlara dikkat edilmesi şarttır. Aynı zamanda düzenli bir şekilde dişler fırçalanmalı, ağız bakımı yeterli şekilde yapılmalıdır.
Diş Eti İltihabı Türleri Nelerdir?
Diş eti iltihabı nedir iki farklı türe sahiptir. Bunlardan birincisi gingivitlerdir. Bunlar,
- Diş eti plağı ile indüklenen diş eti iltihabında plak oluşumu,
- Sistemik faktörler,
- İlaç kullanımı,
- Yetersiz beslenme gibi sebeplerden oluşur.
Plaklara bağlı oluşmayan gingival lezyonlar ise ikinci türdür. Burada sıklıkla virüs, mantar ve bakteriler etkendir. Yara ve takma dişler, genetik faktörler, alerjik reaksiyonlar nedenleri arasında yer almaktadır.
Diş eti hastalıkları içinde buna yönelik bir teşhis konması için fiziksel muayene yapılması gerekir. Bunun dışında bir takım test ve incelemeler de süreç içerisinde gerçekleşebilir. Ardından gerekli tedavi işlemleri uygulanır.