Diş dolgusu yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler

0
130

Diş dolgusu yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler neler? Ağız ve diş sağlığı büyük bir öneme sahiptir. Eğer gerekli özen gösterilmezse dişlerin zarar görmesi, çürümesi, eski işlevini yerine getirememesi durumları yaşanır. Bu gibi durumlarda da dişe dolgu uygulanmaktadır. Hekim bundan önce gözlem, çürük boyası, röntgen, çatlak-kırık dişlerin varlığı gibi hususlar üzerinden değerlendirme yapmaktadır.

Diş hekimleri burada ilk olarak çürümüş dişin dokusunu temizlemekte, ardından da dolgu malzemesi ile doldurmaktadır. Böylece çürüyen dişin daha fazla ilerlememesi de sağlanır. Eğer yaptırdığınız dolgunun güçlü olmasını ve uzun süre kullanmayı istiyorsanız, nelere dikkat etmeniz gerektiği de bilinmelidir.

­Bir diş dolgusu ne kadar dayanır genellikle 10-15 yıl sürebilmektedir. Ancak dikkat edilmezse kısa sürede olumsuzlukların yaşanması muhtemeldir.

Dolgu Ardından Nelere Dikkat Edilmeli?

Diş dolgusu yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler diş hekiminiz tarafından size belirtilecektir. Buna dikkat etmeniz en büyük şarttır. Dolgu ardından, uyuşukluk geçmeden hiçbir şey tüketmemeniz gerekir. Zira anestezi etkisi ile dudak ve yanak ısırması, diş kırılması görülebilir.

İlk dönemde meydana gelen diş hassasiyetleri için de sıcak ve soğuk şeylerin yenilip içilmemesine özen gösterilmelidir. Hassasiyete yönelik olarak diş hekimi tarafından verilen ilaçlar da doğru şekilde kullanılmalıdır.

Bunların yanı sıra mandalina, portakal, şarap ve greyfurt gibi asit özelliği bulunan yiyecek-içeceklerden uzan durulmalıdır. Çiğneme işlemleri, dolgunun olmadığı tarafla gerçekleştirilmelidir.  Dolgu yaptırdıktan sonra diş fırçalama da merak edilmekle beraber fırçalama, ile temizlik, gargara yapılmasında sakınca bulunmamaktadır.

Dolgu Yaptırdıktan Sonra Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Diş dolgusu yaptırmak istiyorsanız, diş dolgusu yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler kadar bilmeniz önerilen bazı noktalar da vardır. Amalgam ya da kompozit dolgular ardından, 1-2 hafta süresince sızlama şeklinde ağrılar meydana gelebilir. Çürük ve dolgu ne kadar derinse, hassasiyetin süresi de uzayacaktır.

Ancak diş hekiminiz tarafından verilen ilaçlarla buna çözüm bulmanız mümkündür. Dolgu olan diş neden şişer incelendiğinde ise farklı nedenler görülmektedir. İki diş arasında, uzun süre yemek artığı birikmesi, ergenlik ya da hamilelikte hormon dalgalanmaları, ilaca bağlı diş eti şişmesi başlıca nedenler arasındadır.

Amalgam dolguda yemek yenebilecek sertlik iki saatte elde edilmektedir. Tam sertlik ise 24 saatte oluşmaktadır.

Diş Dolgusu Ardından Hangi Yan Etkiler Görülür?

Diş dolgusu yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler kapsamında yan etkiler de incelenmektedir. Diş dolgusu, lokal anestezi ile beraber gerçekleştirilmektedir. Bu durum geçtiğinde bazı hisler meydana gelebilir. Bunlar ana hatlarıyla,

  1. Dişleri sıkarken ağrı oluşması,
  2. Diş etlerinde hassasiyet,
  3. Diş fırçalarken, diş ipi kullanırken ya da yemek yerken ağrı gibidir.

Bunların görülmesi farklı durumlardan dolayı meydana gelebilir. Özellikle dolgu tamamlandıktan sonra doktorun belirttiklerine uymamak, sorunların artmasına neden olur.

Estetik diş dolgusu ve dermal dolgu sayfalarımıza da göz atabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here