Diş çürükleri, bakteri pilavı, unlu ve şekerli yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından oluşan asitle meydana gelir. Bu asitler mineral dokuyu bozarak diş minesinin bozulmasına ve diş çürüğün başlamasına neden olur. Diş Çürüğü nasıl oluşur sorusunun cevabı aslında çok kapsamlı bir sonuçtur. Ağızdaki bakteriler, sık sık şekerli içecekler ve yiyecekler atıştırma ve dişleri iyi temizlememe gibi faktörler bir araya gelerek diş çürüklerini oluşturur.
Özellikle çocuklar ve gençlerde diş çürükleri en yaygın sorunlardan biridir. Genellikle çocuklarda görülse de diş çürüğü her yaşta olabilir. Diş çürüğü tedavi edilmezse dişlerin daha derin katmanlarını etkilemektedir. Bu etki şiddetle diş ağrılarına, enfeksiyona ve diş kaybına yol açabilmektedir. Diş çürüklerini engellemenin en iyi yolu düzenli olarak ağız ve diş sağlığı muayeneleri, düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığıdır.
Diş minesinin dış yüzeyindeki diş çürüğü genellikle ağrı veya belirgin belirtilere neden olmaz. Çürüme diş etlerine ve diş köküne doğru ilerledikçe semptomlar daha belirgin hale gelecektir.
En sık karşılaşılan diş çürüğü belirtileri;
- Herhangi bir neden olmadan ortaya çıkan ani diş ağrısı,
- Diş hassasiyeti,
- Sıcak ya da soğuk bir şeyler yerken ortaya çıkan keskin acı,
- Dişin herhangi bir yüzeyinde kahverengi ya da siyah lekelenme şeklindedir.
Diş çürümelerinin erken belirtileri genelde fark edilmez. Bu nedenle düzenli olarak diş muayenesi ve diş temizliği yaptırmak bu sorunun önüne geçer. Eğer şiddetli bir diş ağrısı yaşıyorsanız en kısa sürede diş hekimine görünmek gerekmektedir. Aslında dişler gün boyu mineralleri kaybetme ve geri kazanma yolunda doğal bir döngü içerisinde çalışır. Fakat ağız ve diş bakımı iyi yapılmadığında ya da çok sık şekerli ve nişastalı yiyecekler yiyip içildiğinde diş mineleri hızlı bir şekilde mineral kaybetmeye devam eder ve minerali geri kazanma döngüsü yavaşlar. Diş çürümesinin en erken belirtilerinden biri minerallerin kaybolduğu yerde dişte beyaz bir noktadır. Bu diş çürüğün erken belirtisidir. Bu noktada çürümeyi durdurabilir veya tersine çevirebilirsiniz. Ancak diş çürümesi süreci devam ederse zamanla burada bir boşluk oluşacaktır. Diş ekimi dolgu ile bu hasarı önleyebilir.
Diş çürüğün başlarında florür tedavileri etkili olmaktadır. Florür tedavisi ile diş minesinin kendini onarmasına destek olunur. Eğer boşluğu olan bir çürüğe sahipseniz diş hekimi dolgu yapabilir. Eğer dişteki hasar bir enfeksiyon oluşturduysa bu sefer kanal tedavisine ihtiyacınız olabilir. İzmir Smyrna Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ile iletişime geçerek bir randevu oluşturabilirsiniz. Tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi diş çürümesi tedavisinde de erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir.
Diş çürüğü önlenebilir bir sağlık problemidir. Sabah kahvaltı yaptıktan sonra ve akşam yatmadan önce dişlerin fırçalanması ve düzenli olarak diş ipinin kullanılması bu önlem için en etkili yoldur. Bunun için uygun bir diş fırçası seçilmelidir. Dişler arasında kalan yiyecek ve plaklardan kurtulmak için günlük diş ipi kullanımı ve yılda en az iki kez diş muayenesi gereklidir. Bununla birlikte şekerli ve nişastalı yiyecekleri ana öğünlerde tüketerek yemek aralarında bir şey atıştırmamaya dikkat ederek de diş çürümelerinin önüne geçilebilir.
Çocukluk yaşlarından itibaren diş dolgusu yaptıran yetişkinlerde eski dolguların kenarlarında çürükler oluşabilir. Daha yaşlı yetişkinlerde ise diş etlerinin çekilmesinden kaynaklanan diş köklerinde boşluklar olabilmektedir. Ağız sağlığınızı korumak ve çürükleri önlemek için uygulayabileceğiniz önlemler hakkında detaylı bilgi almak için Smyrna Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizi arayabilirsiniz.
Daha fazla detaylı bilgi almak için https://smyrnadent.com/dis-eksikliklerinin-tedavisi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.