Halk arasında diş gıcırdatma veya sıkma olarak bilinen bruksizm her 5 kişiden 2’sinde görülmektedir. Bruksizm gece kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Uyku sırasında dişleri sıkma ve birbirine sürterek ses çıkaran bir rahatsızlıktır. Bu hareket bilinç dışı istemsiz şekilde yapılır. Eğer gece uykunuzda dişlerini gıcırdatıyorsanız sabah uyandığınızda tam alınamamış uyku(yorgun uyanma), uyandığınız zaman çene ağrısı, yüz kaslarında ağrı, baş ve boyun ağrısı, dişlerde düzleşme ve çatlaklar, yemek yerken ağrı hissi gibi belirtileri vardır. Bu durumlarda kişinin günlük yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu duruma engel olmak için Smyrna diş polikliniğimize gelip tecrübeli diş hekimlerimiz ile tedavi planlaması yapmanızı tavsiye ederiz.
BRUKSİZM (DİŞ GICIRDATMA-SIKMA) NEDENLERİ?
- Anksiyete, stresli yaşam
- Uyku apnesi
- Sigara ve alkol kullanımı
- Travma sonrası
- Nörolojik ve psikolojik rahatsızlıklar
- İlaçlar
- Genetik yatkınlık
BRUKSİZM (DİŞ GICIRDATMA-SIKMA) TEDAVİSİ
Öncelikle birçok tedavi yöntemi vardır. İlk olarak dişlerin birleşmesinde sorun varsa o düzeltilir ya da eksik diş varsa tedavi edilir.
Diş hekimlerinin en çok kullandığı tedavi yöntemi ise diş plaklarıdır. Diş plağı ile tedavide hasta ile iş birliği çok önemlidir. Öncelikle hastaya uygun plak hazırlanır ve hasta uyumadan önce plağı takarak uyur. Bu yöntem dişleri ve çenede ki eklem hasarının önüne geçmektedir ancak konforlu bir yöntem olduğu söylenemez. Her gece uyumadan takmanız gerekmektedir. Burada da hastanın tedaviye devamlılığı önemlidir.
Bir diğer ve günümüzde ön planda olan yöntem ise dental botoks yöntemidir. Botoksda ki amaç uygulanan bölgede ki kas fonksiyonunu en aza indirerek hatta yok ederek kasılan kasları gevşetmektir.
Peki Dental Botoks Hangi Bölgeye Uygulanır?
Bunun cevabı kişiden kişiye değişir anatomik yapınız, cinsiyet gibi faktörler vardır. Hekimin uygun gördüğü yere botoks işlemi uygulanır. Botoks yaptırırsam yemek yerken sorun olur mu ya da yüz ifadelerimde değişiklik olur mu? Bu soru çoğu kişisinin kafasını karıştırmaktadır. Kesinlikle botoks işleminden mimikleriniz ya da yemek yerken bir probleme yol açmaz.
Dental Botoks İşlemini Ne Kadar Sürede Tekrarlamalıyım?
Botoks işlemini yaptırdıktan 3 gün sonra kaslarınız gevşemeye başlar ve iki hafta içerisinde maksimum etki gözlenir. Botoksun etkisi kişiden kişiye değişmektedir ama genel olarak 4 ile 6 ay sonra tekrarlamak gerekir. Botoks işlemi uygulandıktan sonra en geç 15 gün sonra kontrole gidilmesi gerekmektedir. Diş plaklarının aksine daha konforlu bir tedavidir.
DENTAL BOTOKS HERKESE UYGULANIR MI?
Hamilelere ve emziren annelere, 18 yaşından küçük bireylere ve alerjisi olanlara uygulanmaz.
Botoks İşlemi Ameliyat ile mi oluyor?
En çok akılları karıştıran soru ise dental botoks ameliyat ile mi yapılıyor. Dental Botoks ameliyat ile yapılmaz. Uygulanacak bölgeye cildi uyuşturan krem sürülür ardından uyuşması için beklenir. Cilt uyuştuktan sonra uygulanarak bölgeye mezoterapi iğneleri ile ilaç enjekte edilir. Bu konuda Smyrna Dent Dermal Dolgu sayfasına göz atabilirsiniz.