Bir Dişin Enfekte Olduğu Nasıl Anlaşılır?

0
99

Diş ile temas eden soğuk ve sıcak yiyecek-içeceklere karşı oluşan ağrı ve hassasiyetin yanında, tedavi edilmemiş çürüklerden de dişin enfekte olduğu anlaşılmaktadır. Hemen hemen herkesin ağzının içinde bir çeşit bakteri bulunmaktadır. Normal zamanlarda bu ağız içi bakterileri herhangi bir zarar oluşturmaz.

Üst düzeyde karbonhidrat, şekerli yiyecek ve içecek tüketen bir kişinin, tüketim esnasında çıkardığı asitler mine ve dentine zarar verir. Bu sebeple oluşan çürükler tedavi edilmediği takdirde bakteriler, sinir dokusuna uzanır ve iltihap meydana gelir. Pulpa (sinir) dokusuna gelen bir travmadan dolayı da diş enfekte olmaktadır. Bununla beraber herhangi bir ağrı olmaksızın diş renginde ciddi bir değişikliliğin olması da enfekte olduğunu anlamamıza yardımcı olmaktadır.

Diş Eti İltihabı Nedir?

Ağız ve diş bakımının yetersiz temizliğinden, düzensiz beslenme veya bazı hastalıklardan dolayı diş etlerinde iltihaplanma ve enfeksiyonlar meydana gelmektedir. Çoğunlukla bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan bu soruna gingivitis de denmektedir. Oluştuğu yere göre değişkenlik gösteren diş eti iltihabı konuşmada ve yemek yeme esnasında ağrı oluşturur. Bir iki gün içerisinde kendiliğinden geçer ve ağız hijyeninin yapılması sonucunda herhangi bir tedavi gerektirmez. 4,5 günü geçen aksi halde ise mutlaka bir diş hekimine başvurulması gerekmektedir.

Tedavisi sağlanmayan bu enfeksiyon ve iltihaplar periodontite olarak bilinen daha ciddi bir duruma sebep olabilir ve diş kaybına yol açabilir. Bu sebeple diş etlerinde oluşan iltihaplanmaların tedavisi ciddiye alınarak hassasiyet gösterilmelidir. Diş eti iltihabı hastalığına sahip olan fakat belirtilerininden ve semptomlarından bilgisi olmayan pek çok sayıda insan bulunmaktadır. Bu nedenle düzenli bir şekilde, diş hekimi tarafından kontroller yapılmalı ve teşhisler konularak tedavisi sağlanmalıdır.

Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Diş eti iltihabı basit düzeyde olan ve  pek çok kişi tarafından fark edilemeyen bir hastalıktır. Bu sebeple herhangi bir belirti olmasa bile diş etlerinde iltihaplanma meydana gelebilir. İltihabın boyutu giderek arttıkça veya bulunduğu yerin hissedilmesine daha açık bir yerin olmasıyla beraber belirtiler değişebilir. Yaygın bir şekilde görülen diş eti iltihabı belirtileri şu şekildedir;

  • Diş etinde meydana gelen kızarıklıklar ve şişlikler
  • Beyaz renk ile oluşmuş iltihap görüntüsü
  • Dişlerin fırçalanmasında yahut diş ipi kullanımında meydana gelen kanama
  • Diş eti çekilmesi
  • Dişte oluşan sallanma
  • Konuşma ve yemek yeme esnasında oluşan ağrı
  • Sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı oluşan aşırı hassasiyet
  • Ağız kokusu
  • İltihap
  • Kırmızımsı veya mavimsi görünen diş etleri

Diş Hekimine Ne Zaman Görünülmelidir?

Vücudu olası kötü etkenlerden korumak için ve sağlıklı tutmak için ağız ve diş sağlığı oldukça önemlidir. Evde bakım alışkanlığı ile olumsuz sonuçları tersine çevirebilir, diş eti iltihabını önleyebilirsiniz. Bu durumlarda diş fırçası, ağız bakım suları ve diş ipleri hijyen açısından sizlere destek sağlayacak araçlardandır. Diş eti iltihabı, sistemik komplikasyonlara veya diş çürüklerine sebebiyet gösteren ağız sağlığı hastalıkların tespit edilmesi için, hekimler tarafından kişiye düzenli kontroller önerilmektedir. Herhangi bir diş eti iltihabı belirtisinde, diş hekimine başvurmak farklı hastalıklara yol açmamak için önemli adımlardan biridir.

Diş tedavisin erken yapılması, diş eti iltihabını geri döndürür ve periodontal hastalığına ilerlemesini önler. Diş eti iltihabına sebep veren sorunlar ise; stres, gebelik, yetersiz beslenme, ergenlik, sigara tüketimi, yaşlanma, genetik veya ilaca bağlı sistemik rahatsızlıklardır. Ağız ve diş etlerinizde herhangi bir problem yaşamamak adına yukarıda belirtilen noktalara dikkat etmeli ve düzenli kontrolleri sağlamalısınız.

Detaylı bilgi için https://smyrnadent.com/tum-agiz-bakim/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here