Çocuklarda Diş Apsesine Ne İyi Gelir?

0
146

Diş Apsesi Nedir?

Diş apsesi, bakteriyel bir enfeksiyon çeşididir ve genel olarak dişin iç kısmında yer alırlar. Apseler, hastaların orta ya da şiddetli derecelerde ağrılar çekmesine sebep olabilmektedir. Diş üzerinde bulunan çürükler, tedavi sürecinde aksamaların yapılması sebebi ile diş apsesinin oluşmasına neden olmaktadır. Bununla beraber, diş üzerinde meydana gelen çatlaklar ve kırılmalar, mevcut olan bakterinin dişe ait pulpa kısmı içerisinde kendi yolunu bulmasına ve kolaylıkla da iltihap oluşturmasına sebebiyet verir.

Bakteriler, diş içerisinde hareket etmeleri ile beraber diş köklerine kadar ilerleyecek ve iltihabın yanında şişliklerinde oluşmasına neden olacaktır. İltihabın oluşması sonrasında bakteriler, şişkinliğin var olduğu kökün uç kısmında dar bir yer üzerinde irine baskı uygulayacaktır. Bu da diş apsesinin oluşma durumudur.

Diş Apsesinin Var Olduğuna Dair Belirtiler

Diş üzerinde var olan apse, kişi üzerinde bazı belirtiler gösterir. Genel olarak rahatsız edici olan ve ağrı hissedilmesine neden olan belirtiler şu şekildedir:

  • Diş üzerinde sürekli olarak zonklamalar meydana gelir ve şiddetli derecelere sahip olan ağrılar oluşur
  • Sıcak derecelere karşı kişi üzerinde yüksek bir hassasiyet meydana gelir
  • Isırmalarda ya da çiğnemelerde kişi üzerinde yüksek bir ağrı hissedilir
  • Kişilerin ateşi çıkabilir
  • Yanaklarda ve yüz bölgesinde şişlikler görülür
  • Boyunda yer alan ve çenenin alt kısmında görülen lenf bezleri gittikçe hassaslaşır ve bir anda şişmeye başlar
  • Ağzın içerisinde kötü bir tat meydana gelmesi ile beraber apsenin patladığı anlaşılır. Bu gibi durumlarda genel olarak ağrı kesilmektedir

Bu gibi belirtilerin yanında, diş apsesinin oluşmasını tetikleyen ve dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bu durumların var olması, kişilerin daha çabuk diş apsesine sahip olmasına neden olur. Diş apsesine dair risk faktörlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ağız alışkanlıklarının kötü olması: Gün içerisinde düzenli olarak dişlerin fırçalanmaması ya da diş ipi ile temizlik yapılmaması, ağız alışkanlıklarının edinilmediği anlamına gelir. Bu ise, bakterilerin oluşumuna izin vereceği için apselerin daha sık görülmesine neden olur.ü
  • Şeker oranı yüksek besinlerin tüketilmesi: Şekerin fazla oranlarda tüketilmesi hem vücudumuz hem de dişlerimiz için zararlı bir durumdur. Özellikle de asit içeren içecekler, şekerlemeler ve şeker oranı yüksek olan diğer yiyecekler kolayca enfeksiyona sebep olur ve bu da diş apsesi oluşturma riski bulunan çürüklerin var olmasına neden olmaktadır.
  • Farklı sağlık sorunları: Genel olarak diyabet hastalığı ve de otoimmün rahatsızlığı bulunan kişiler, diş apsesinin görülebilme oranını yükseltmektedir. Bu gibi rahatsızlığa sahip olan kişiler, diş temizlikleri ve bakımları konusunda çok daha dikkatli olmalıdır.

Hangi Durumlarda Diş Hekimine Başvurulması Gerekir?

Üst kısımda belirttiğimiz durumlarda, özelliklede ateşinizin bir anda çıkması ve yüzünüzde şişliklerin meydana gelmesi ile beraber hemen diş hekimine başvurmalısınız. Eğer müsait bir diş hekimi bulamazsanız, bu apselerin incelenebilmesi için kısa sürede bir acil kliniğine gitmelisiniz.

Var olan ağrı ve acı durumlarından kurtulabilmek için yapılması gereken tek şey tedavinin uygulanmasıdır. Apsenin patlama durumları ile karşılaşılsa dahi bir hekimin sizi görmesi şarttır. Ağrı azaldı diyerek kesinlikle durum üzerinde ihlaller yapılmamalıdır. Diş üzerinde var olan enfeksiyon, baş, boyun ve çene bölgenizin tamamına yayılabilir. Bu gibi durumlar dahilinde hayatınız da tehlikeye gireceği için dikkatli olmalı ve enfeksiyonun tüm vücuda yayılmasını önlemelisiniz. Enfeksiyonun tüm vücuda yayılması durumları, kan zehirlenmesine sebep olacağı için geri dönülemez bir hale girebilirsiniz.

Yapılan kontrollerin dışında, diş hekiminin apse durumunu doğrulamak için uyguladığı bazı teknikler vardır. Bunlar şu şekildedir:

  • Diş üzerine hafif bir şekilde vurma: Diş üzerinde var olan apseler, dokunmalara ve vurmalara karşı duyarlı bir haldedirler. Bu sebepten dolayı da diş hekimleri, apse üzerinde biraz vurarak durumu kontrol edebilmektedir.
  • Diş üzerinde çekilen röntgenler: Röntgenler ya da görüntüleme sağlayan cihazlar, var olan apsenin tespiti ve durumu hakkında bilgi alma konularında yardımcı olan cihazlardır. Kısa sürede sonuç veren ve kesin bir tanı koyan bu cihazlar, diş hekimlerinin sıklıkla tercih ettiği cihazlardır.
  • Laboratuvar testleri: Doktorunuz tarafından verilen antibiyotikler işe yaramamışsa, hekim tarafından apsenin durumuna dair bir laboratuvar testi istenebilir. Bu durum, çok daha etkili bir tedavi için gerekli bir testtir. İzmir pedodonti, bu konuda alanında yetkin uzmanları barındırarak kısa sürede hastalar için etkili çözümler üretmektedir.

Çocuklarda Diş Apsesine Ne İyi Gelir?

Evde yemek yerken ya da film izlerken diş arasına kaçan bir yemek tanesi, bu diş üzerinde meydana gelebilecek olan diş apselerine sebep olabilir. Bunlar, genel olarak diş enfektelerinin oluşması ile karşımıza çıkar. Çocuklar üzerinde meydana gelen diş apseleri, ebeveynler için büyük bir endişe ortaya çıkartabilir.

Çocuklarda oluşan diş apseleri, var olan bölge üzerinde çeşitli ağrıların oluşmasına sebep olabilmektedir. Bu ağrılar boyun, kulak ve yüzün çeşitli bölgelerinde de hissedilebilir. Var olan apsenin oluşması ile beraber çocuğunuzdan ağız kokusuna dair şikayetler alabilir ya da bu kokuyu kendiniz de fark edebilirsiniz. Çocuk diş hekimi olarak görev yapan kişiler, bu apseler üzerinde incelemeler yaparak kısa süre içerisinde çözüm odaklı bir tedaviye başlayacaklardır.

Diş Apsesi Nasıl Geçer?

Var olan diş apseleri, kendileri geçmeyen enfeksiyon durumlarıdır. Bu gibi durumların oluştuğunu hissediyorsanız, kısa süre içerisinde bir uzman hekime görünerek çocuğunuz için yardım almalısınız. Çocukların hekim tarafından yardım almaması büyük sorunların oluşmasına sebep olacaktır. Özellikle de bu apseler tedavi edilmezse, apsenin çevresinde yer alan kemikler ve dişler büyük boyutlu zarara uğrayabilir. Bunun yanında, belirti olarak çocuklarda diş ağrısı faktörü ile sınırlı kalmayan apseler, vücudun farklı bölmelerine ilerleyerek çocuklar üzerinde çok daha tehlikeli risklerin var olmasına sebep olacaktır.

Pedodonti İzmir, apseyi var eden enfeksiyonların yok edilerek ve de irinin içerisinin boşatılarak bu sorunlara çözüm bulunabilmesini sağlıyor. Diş ya da diş etleri içerisine, arasına bir gıda, nesne girmişse eğer, çocuk diş hekimi İzmir bunu dikkatli bir şekilde çıkartacaktır. Meydana gelen iltihap durumu, diş eti ceplerinin ya da diş etine ait dokunun kesilmesi ile kolaylıkla temizlenebilir. Yapılacak olan bu temizleme işlemi, lokal anestezi işlemi olarak uygulanacağı için çocuklarınız uyanık olur ve herhangi bir ağrı hissetmez.

Var olan apsenin temizlenmesi ile çocuk diş ağrısı sorunları ortadan kalkacak ve çocuklarınız kendilerini çok daha iyi hissedecektir. Sizler de güvenilir bir tedavi için pedodonti İzmir ile iletişime geçebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here