Bebeklikte altıncı aydan itibaren çıkmaya başlayıp 30-36. Aylarda tamamen çıkan dişlere süt dişi adı verilmektedir. Süt dişlerine aynı zamanda bebeklik dişleri de denir. Süt dişi nedir sorusu ebeveynler tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Tüm süt dişleri tamamlanan bir çocukta alt çenede 10, üst çenede 10 olmak üzere toplam 20 adet süt dişi bulunmaktadır.
Süt dişlerinin bakımı ve hijyeni yaklaşık yedi yaşına kadar ebeveyn kontrolünde olmalıdır. Süt dişi çürüğü olmaması adına biberon kullanımında ve sürekliliğinde dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Biberonla beslenen bebeklerde mamanın içerisine bal, pekmez gibi tatlandırıcılar konulmamalıdır. Çocuk şekerli gıdalardan ve abur cuburdan mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır. Sağlıklı bir beslenme rutini oluşturmalı ve süt dişlerinin hijyenine önem verilmelidir.
Süt Dişi Neden Önemlidir?
Süt dişleri özellikle çocuğun beslenmesi, konuşmasını sağladığı için önemlidir. Bununla beraber süt dişlerinin çürümesi ve bunun önemsenmemesi tamamen yanlıştır. Çünkü süt dişleri altından gelecek olan kalıcı dişler için rehber bir alan oluşturmaktadır. Çene yapısının darlığına bağlı gömülü dişlerle ya da çapraşık dişlerle karşılaşmamak için süt dişlerine özen gösterilmelidir. Aynı anda düşmeyen süt dişleri yanında çıkan kalıcı dişlerle komşu olacağı için yanına gelen kalıcı dişi çürütme olasılığı da göz ardı edilmemelidir.
Süt dişleri genel olarak ebeveynler tarafından nasıl olsa düşecek diye düşünülen ve fazla önemsenmeyen bir işlerdir. Fakat bu oldukça yanlış bir yaklaşımdır. Süt dişlerinin düşme zamanına kadar iyi bir ağız ve diş sağlığı için ağızda sağlıklı bir şekilde bulunması gerekmektedir. Çürük süt dişleri vücutta enfeksiyon riskini arttırabilir. Estetik olarak görünmediği için çocukta psikolojik olarak bir yıpranma yaratabilir. Bununla beraber alttan gelen daimî dişlerin yapısını bozar.
Süt dişleri zamanından önce düşerse yeni diş yerini bulmakta zorlanır ve yanlış yerden sürebilir. Bu durumda da ortodontik tedavi ihtiyacı doğabilmektedir.
Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar?
Bebek 2,5-3 yaşları arasında iken 20 süt dişinin tamamının da çıkmış olması gerekmektedir. Yaklaşık altı-12 yaşlarında çocukta karışık dişlenme dönemi başlamaktadır. Karışık dişlenme dönemi çocuğun ağzında süt dişlerin varken aynı anda kalıcı dişlerin de yerleşmeye başlamasıdır. Zamanla süt dişleri tamamen düşecek ve yerini kalıcı dişlere bırakacaktır. Ağızda hiç süt dişi kalmadığında sürekli dişlenme dönemine geçilmiş olur.
Küçük çene yapısına uygun olan süt dişleri, kafa ve çene büyümeye başladığında düşmeye ve yerini daha büyük olan kalıcı dişlerine bırakmaya başlar. Bunun nedeni kısmen ağızın şeklinin değişmesidir.
Süt Dişi Ne Zaman Düşer?
Yeni doğmuş bir bebek ağzında görünür dişleri olmadan doğar. Fakat diş etlerinin altında 20 adet oluşmuş süt dişi bulunmaktadır. Süt dişi ne zaman düşer sorusunun yanıtı ise bu dişler 6-10 yaş arasında gevşeyip dökülerek yerini yetişkin dişlerine bırakır.
Süt dişlerinin çıkma şekli bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir ancak genel olarak aşağıdaki sürelerde dişler sıralanır;
- 15 ayda, genellikle 8 diş bulunur.
- 19 ayda, genellikle 12 diş bulunur.
- 23 ayda, genellikle 16 diş bulunur.
- 27 ayda, genellikle 20 diş bulunur.
Süt dişleri yaklaşık 6 – 12 yaş içerisinde düşmeye başlar ve 12 yaş civarında tam bir kalıcı diş setinin yerini alır.
Süt Dişi Yutulursa Ne Olur?
Eğer sallanan bir süt dişi yanlışlıkla yutulursa mutlaka müdahale gerektirmektedir. En yakın hastaneye başvurarak tedavi edilmesi gerekir. Süt dişi yutulduktan sonra vücudun herhangi bir organına zarar verebilir. Bu nedenle böyle durumlarda erken müdahale hayati önem taşımaktadır.
Sallanan süt dışı kaç günde düşer konusu da sıklıkla merak edilmektedir. Genellikle ilk sallanmaya başladı fark edilen süt dişi yaklaşık olarak bir hafta içerisinde düşecek duruma gelir. Sallanan dişi fark edince ebeveynler genellikle sert yiyeceklerle elma, havuç gibi gıdalarla sallanmayı hızlandırır.
Süt Dişi Çekimi
Sağlıklı süt dişleri çocuğun normal şekilde yemek yemesine, çiğnemesine ve konuşmasına yardımcı olur ve çürük dişler çocuğun normal yemek yeme yeteneğini engelleyebilir, dolayısıyla büyüme ve gelişmeyi etkileyebilir. Ayrıca çürük bir süt dişi, altında büyüyen kalıcı dişe zarar verebilecek enfeksiyona yol açabilir. Bu nedenle tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da ağız ve diş hijyeni oldukça önemlidir. Ayrıca yılda iki defa diş hekimi muayenesi önerilmektedir.
Süt dişi nasıl çekilir? Süt dişleri kendiliğinden düşebilir ya da herhangi bir sağlık problemi olmaması açısından çocuk diş hekimi tarafından çekilebilir. Süt dişinin sallandığında fazla acı ve ağrı yapmadan çekilmektedir. Burada dikkat edilmesi. Düş süt dişinin zamanından önce çekilmemesidir. Zamanından önce çekilen süt dişleri alttan gelecek daimî dişin hem sağlığını hem de doğru pozisyonda çıkabilmesine engellemektedir. Aynı nedenlerden dolayı süt dişleri çürük olarak ağızda da bırakılmamalıdır. Çocuklar mutlaka bir yaşından önce çocuk diş hekimi ile tanışmalı ve kontrollerini düzenli olarak yaptırmalıdır.
Nadiren de olsa bazen yetişkinlikte de süt dişleri kalabilir. Bu durumda bir diş hekimi tarafından dişin çekilmesi gerekir. Bir çocuğun dişleri sırayla düşmezse bu büyük bir sorun olarak görülmez. Çocuklarda süt dişleri çıkmaya başladığında çocuk diş hekimi İzmir için araştırma yapabilir ve bir diş hekimine rutin muayeneye götürebilirsiniz. Bir çocuk erken yaşlarda düzenli diş hekimi muayenesine başladığında ağız ve diş sağlığı da olumlu etkilenir.