Süt Dişi Çürüğü (Biberon Çürüğü) Nedir?

0
141

6 yaşından küçük çocuklarda görülen süt dişi çürüğü altında pek çok neden bulunabilen bir diş problemidir. Genellikle sürekli olarak alınan şeker ve biberon kullanımı ile bağlantılıdır. Süt dişi çürüğü aynı zamanda biberon çürüğü olarak da bilinmektedir.

Erken çocukluk çağı çürükleri olan bu çürükler süt dişlerinden bir ya da daha fazlasında çürük bulunması halinde tanılanır. Biberon çürüğü yalnızca biberon kullanımıyla meydana gelmez. Biberon emmediği halde süt dişi çürüğü olan pek çok çocuk bulunmaktadır. Çünkü bu çürüğün birden fazla nedeni vardır. Bu konuda sizler için detaylı bir rehber hazırladık. Biberon çürüğü nedir ve nasıl tedavi edilir konusunda merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz.

Süt Dişi Çürüğü (Biberon Çürüğü) Belirtileri

Altı ayı kadar ek gıdaya geçmeyen bebekler yalnızca anne sütü ya da biberonla beslenirler. Bu şekilde beslenen bebekler direkt olarak alınan sütle uykuya geçerler. Bu uyku sırasında son alınan süt diş yüzeylerinde birikmektedir. Anne sütü de inek sütü de aynı şekilde besleyiciliği fazla ve yüksek şeker içeren gıdalardandır. Uykuya geçen bebekte tükürük akışı azaldığı için dişler temizlenemez. Dişlerde biriken mikroorganizmalar asit oluşturarak çürüğün başlamasına sebebiyet verir. Besin maddeleri dişe her temas ettiğinde çürük yapma ihtimali de artar.

Biberon diş çürüğü, bebeklerde ve küçük çocuklarda genellikle uzun süreli biberon kullanımından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte bal ya da pekmez gibi şekerli sıvılara da uzun süre maruz kaldığında bebeklerde diş çürüğü görülmektedir. Bu sıvılardan gelen şekerler, çocuğunuzun dişlerine yapışma ve ağızda dişlere saldıran asitler üreten bakterileri besleme eğilimindedir.

  • Diş yüzeyinde beyaz lekeler
  • Dişlerde ufak delikler
  • Diş ağrısı
  • Şişmiş veya kanayan diş etleri
  • Diş eti veya diş enfeksiyonunun neden olduğu ateş

Yukarıdaki belirtilerden herhangi birini gördüğünüzde çocuk diş hekimi randevusu almanız gerekmektedir. Süt dişi çürüğü ağrı yapar mı sorusu da ebeveynler tarafından merak edilmektedir. Bu çürükler zaman zaman ağrı yapabilmektedir. Özellikle şekerli gıdayı uzun süre maruz kaldığında ağrı şiddetini arttırabilir.

Süt dişi çürümesinin neden olduğu çürükler dişlerin herhangi birinde oluşabilir. Bununla birlikte, çoğunlukla üst ön dişlerde oluşurlar. Çürükler dişlerde koyu veya kahverengi lekeler olarak görünebilir. Çürük kötüleştikçe, çocuklar diş çevresinde ağrı ve şişlik hissedebilmektedir.

Süt Dişi Çürüğü Nasıl Engellenir?

Biberon diş çürüğü genellikle bebek veya çocuğun şekerli bir sıvı olan biberonla sık sık uykuya dalması nedeniyle oluşur. Çocuklardaki bu çürükler, gün boyunca sürekli olarak matara ya da sulukla meyve içen çocuklarda da görülebilir. Bunlar şekerin dişleri kaplamasına ve hızla çürüklere neden olmasına izin verir.Diş çürüğü, bir beslenme kaşığının birinden diğerine geçmesiyle ebeveyn veya bakıcıdan geçen bakterilerle de başlayabilir. Kaşıkta kalan tükürük, doğal bakterileri bir kişiden diğerine bulaştırabilir.

Biberon çürüğü tedavisi ve önlenmesi konusunda da pek çok soru gelmektedir. Biberon çürüğünü engellemek için bebeğin dişleri çıkmadan önce, biberonla her beslemeden sonra diş etlerini parmağınıza saracağınız temiz nemli bir bez ile nazikçe silebilirsiniz.

Yaklaşık olarak altı aylıkken ortaya çıkan ilk dişlerle beraber çok yumuşak, bebeklere özel diş fırçalarıyla hafifçe diş bakım rutini oluşturun. Bebeklerde diş macunu kullanımı önerilmemektedir.

Bebek için kullanacağınız diş fırçasını 3-4 ayda bir değiştirmelisiniz. Uzun süreli biberon kullanımı sonucu oluşan biberon çürüğü nedeniyle çocuğunuzu yaklaşık bir yaşına geldiğinde biberondan ayırmaya başlayın. Biberon yerine bardak kullanımına teşvik edin.

Bebekleri ağzında biberonla uyuma alışkanlığı kazandırılmamalıdır. Her biberonla süt içtikten sonra mutlaka su içmesi sağlanmalıdır. Böylece ağzında süt birikintileri kalmamış olacaktır. Bununla beraber besleyici değerini arttırmak için süte bal ya da pekmez gibi tatlandırıcılar eklenmemelidir.

Bebek ve çocukların beslenmesinde mümkün olduğunca şekerli gıdalardan kaçınılmalıdır. Uzun süreli emzik kullanımından kaçının. Emziği asla bal veya şuruba batırmayın. 12 aylıktan küçük bebeklere alerjik bir yapıda olduğu için asla bal verilmemelidir.

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için yatmadan önce tüm aile dişlerini birlikte fırçalayabilir. Ayrıca çocuklarla sağlıklı beslenme üzerine konuşarak daha sağlıklı bir yemek planına geçmek gerekmektedir. Düzenli olarak diş hekimi muayenesine gitmek bu noktada önemlidir.

Süt Dişi Çürüğü (Biberon Çürüğü) Tedavisi

Süt dişleri çocukların yaşamının ilk yıllarında yalnızca çiğneme ve konuşma gelişimi için gerekli değildir. Aynı zamanda yetişkin dönemde de düzgün ve sağlıklı dişlerin büyümesi için önemlidir. Süt dişi çürüğü tedavisi oldukça önemlidir. Tedavi edilmezse çocuğun uzun vadede ağız sağlığını etkileyebilmektedir.

Bu noktada dişlerde göreceğiniz tebeşir gibi beyaz lekeler veya çizgileri erken tespit ederseniz çocuk diş hekimi İzmir tedaviyi en kısa sürede tamamlayacaktır. Bebeklerde dişler çıkmaya başladıktan sonra yılda iki kez diş hekimi ziyareti önerilmektedir. Düzenli diş muayeneleri ile çocuğunuzun ağız ve diş sağlığını korumuş olursunuz.

Biberon çürüğü tedavisi için erken tanı önemlidir. Erken fark edilen çürükler de remineralize ajan denilen birtakım macunlar uygulanır ve bu şekilde tedavi edilir. Süt dişi çürüğü hızlı ilerleyen bir çürük cinsidir. Bu nedenle tedavi edilmezse dişlerde ciddi bir yıkım oluşturabilmektedir. İlerleyen çürükler tedavi edilmezse diş kaybına yol açabilmektedir. Bu da çocuğun hem fiziksel hem de sosyal açıdan kendine güvenini azaltan bir unsurdur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here