Protezler çeşitli nedenlerle oluşan, eksik dişlerin yerini doldurabilmek amacıyla yapılır. Çocuklarda ise protez tedavisi dişleri normal şekilde gelişemeyen çocukları tedavi etmekte büyük rol oynar. Diş yokluğu çocuklar için tam veya kısmi protez ihtiyacının en sık nedenlerinden biridir. Kaba çürük gibi nedenlerle oluşan dişlerin erken kaybı, yine çocuklar için protez ihtiyacı oluşturabilir.
Tam veya kısmi protezler genç ve çocuk hastalar için en sık kullanılan protez tedavi yöntemleri arasındadır. Çocuklarda belirli sebeplerden oluşan diş kaybı çiğnemeyi zorlaştırır, konuşma bozukluğu ve beslenme problemi gibi sorunlar çıkarır. Aynı zamanda diş kaybının yol açtığı estetik olmayan görüntü de çocukların psikososyal gelişimini engelleyebilir.
Gelişme çağında yapılan protezin çocuğun yaşı ile birlikte değişim gösteren çene ölçüsüne göre protezin sürekli yeniden düzenlenmesi gereklidir. Bu nedenle çocuklarda protez uygulaması yapılırken çocukların anatomik yapısını iyi bilen pediatrik diş hekimleri tercih edilmelidir. Çocuklarda diş protezine karar verildikten sonra çocuk eğer ki aşırı endişe yaşıyorsa veya koordinasyon sıkıntısı çekiyorsa diş operasyonları genel anestezi altında yapılır. Böyle bir durumda Pediatrik diş hekimine anestezi uzmanı da eşlik edecektir.
Çocuk protezleri uygulanırken ilk olarak ölçü alınır. Alınan ölçü ile elde edilen model çocuğun çene ve ağız yapısına özel eksik diş bölgelerine yapay diş yerleştirilmesiyle yapay diş protezi hazır hale gelir. Protez aşaması tamamlandıktan sonra çocuğa nasıl kullanılması ve nelere dikkat etmesi gerektiği anlatılır.
Çocuklarda Çeşitli Nedenlerle Kaybedilen Süt Dişleri Yerine Yapılan Protezlerin Önemi Nelerdir?
Çocuk diş protezleri, yetişkin diş protezlerine göre çok farklılık gösterir. Çocukların beslenme tarzı, gün içerisindeki aktif yaşam sürmeleri ve gelişme çağında olmaları gibi sebepler nedeniyle daha dikkate alınarak protez işlemi yapılmalıdır. Özellikle gelişme çağında olan çocuklarda psikolojik durumları açısından etkilenmemeleri için çocuklara özel protezler daha dikkatle hazırlanmalıdır.
Çocuklarda diş protezi, herhangi bir travma ya da çürüğe bağlı olarak kaybedilen dişlerin yerini özenle doldurabilir. Çocukların hem estetik hem sağlık açısından rahatsızlık hissetmelerini engeller. Eksik dişlerin yerine kullanılan bu protezler diş boşlukları nedeniyle oluşabilecek çarpıklığı ve düzensizliği de engeller böylece ortodontik tedaviye de gerek kalmaz.
Yer tutucu protezler kullanılırken sakız gibi yapışkanlı gıdalar tüketilmemeli, diş hekiminin önerdiği şekilde bakımı ve temizliği yapılmalı ihmal edilmemelidir. Ayrıca ayda bir kez düzenli olarak pediatrik diş hekimi kontrolü de çocuk hasta açısından önemlidir.
Daha fazla detaylı bilgi için https://smyrnadent.com/cocuk-dis-hekimligi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.