Dolgu Yapılırken Diş Yüzeyine Zarar Veriliyor Mu?

0
109

Diş çürüklerinin tedavi edilmesinde kullanılan dolguların uygulanması sırasında, dişteki enfekte olan mine dokusu ve dentin tabakası diş üzerinden çıkarılmaktadır. Bu iki kısmın diş yapısından çıkarılması sonucu oluşan boşluk, dişe uygun malzemeler ile kapatılmaktadır. Dolgu işlemi genel olarak diş çürüklerinin sinir dokusuna erişemediği daha yüzeysel çürükler için uygulanmaktadır. Çürüklerin diş yapısında çok derin olması sonucu sinirlere denk gelmesi durumunda dişe dolgu işlemi uygulanmamakta, bunun yerine kanal tedavisi tercih edilmektedir. Dolgu malzemesinin genel anlamda 3 farklı türden oluştuğu söylenebilmektedir. Amalgam dolgu, porselen dolgu ve kompozit dolgu olarak ayrılan malzemeler arasından diş yapısına, estetik görünüme, dişe zarar vermemesine bağlı olarak bir seçim yapılmaktadır. Seçim hekim ve hasta arasında ortak karar ile olmaktadır.

Amalgam Dolgu Diş Yüzeyine Zarar Veriyor Mu?

Genel olarak gümüş, bakır, çinko ve cıva karıştırılarak elde edilen amalgam dolgular; yüksek basınca dayanıklı olması ile bilinmektedir. Uzun ömürlü olması gerekçesi ile sık tercih edilen bu dolgu, gri bir renge sahiptir. Dolgunun dişe uygulanması sırasında diş yüzeyine herhangi bir zarar verilmemektedir. Bunun nedeni dolguların dişin yüzeyine değil, dişin iç kısmına uygulanıyor olmasıdır. Dişin yüzey kısmını bir kılıf gibi kullanan dolgular, dişin içinden alınan mine boşluğuna yerleştirilir. Böylelikle diş hem çürük kısımlarından kurtulmakta hem de estetik görünümünü kaybetmemektedir. Amalgam dolgu tercih edilen dişlerde kaç yıl geçerse geçsin herhangi bir kimyasal reaksiyona rastlanmamaktadır. Amalgam dişe yapışmayan bir yapıda olduğu için işlem öncesinde özel tutucu oyuklar hazırlanmaktadır.

 

Kompozit Dolgu Diş Yüzeyine Zarar Veriyor Mu?

İzmir estetik dolgu yaptırmayı düşünen bireyler kompozit dolgu türünü tercih edebilmektedir. Diş renginde dolgu adı ile de tanınan kompozit dolgunun temel yapıtaşı silikondioksit maddesidir. Süt beyazı rengi sayesinde dişle uyum sağlamaktadır. Dişe yapışan kompozit sayesinde herhangi bir bakteri sızıntısı meydana gelmemektedir. Diş dokusunu destekleyen bu dolgu, diş kırılmalarının da önüne geçmektedir. Dişe uygulama esnasında diş yüzeyinde zarar oluşturmayan kompozit dolgu, dişin dentin boşluğuna uygulanmaktadır. Genel olarak ön dişlerin derin olmayan çürüklerinde tercih edilen kompozit dolgu, dişinde estetik görünüm arayanlar için oldukça idealdir. Gelişen teknoloji sayesinde nano yöntemler ile dişlere uygulanabilen dolgu sayesinde bireylerin canı daha az acımaktadır.

 

Porselen Dolgu Diş Yüzeyine Zarar Veriyor Mu?

İçerisinde porselen bulunduran bu dolgu malzemesi yüksek basınca dayanıklı olması ile bilinmektedir. Basınç dayanıklılığı kompozit dolgudan çok daha iyi olan porselen dolgular, genellikle arka dişlerin dolgusunda kullanılmaktadır. Diş yapısı ile sıkıca tutunan porselen dolgu, dişi iç kısımdan destekleyerek kırılmaları da önlemektedir. Diş yapısına bire bir uyan porselen dolgu, diş dokusuna ya da yüzeyine herhangi bir zarar vermemektedir. Uygulama süresi diğer iki kaplama türüne göre daha uzun olan porselen dolgu, yaptıran bireylerin işlem sonrasında en az iki saat boyunca herhangi bir şey yememeleri ya da içmemeleri önerilmektedir.

Estetik dolgu İzmir yaptıranlar dolgunun dişlere tam olarak oturması için ilk birkaç gün sert yiyecekler yememelidir. Dolgu yapılan dişlerde -yüzey zarar görmese bile- iç kısımdan soğuğa ve sıcağa karşı bir hassasiyet oluşmaktadır. Bu nedenle birkaç gün çok sıcak ya da çok soğuk içecek ya da yiyecekler tüketilmesi önerilmemektedir.

Dişe herhangi bir zarar vermeyen dolgular, diş çürüklerini kapatmakta ve dişe desteklik sağlamaktadır. Porselen dolgu, kompozit dolgu ya da amalgam dolgu arasından herhangi birini dişinize uygulatmak ve diş çürüklerinizden kısa süre içerisinde kurtulmak ister iseniz Smyrna Dent kliniğimizden randevu oluşturabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi öğrenmek için https://smyrnadent.com/dermal-dolgu/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here