Polikistik Over Nedir?

0
1206

Polikistik Over; kadınların hormonlarında ortaya çıkan dengesizliğe bağlı bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık genel olarak 30 yaş üzeri kadınlarda ortaya çıkar. Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu kistin oluşmasıyla ortaya çıkar. Adet düzeniyle birlikte ortaya çıkan bu rahatsızlık kilo artışı, vücut genelinde beklenmeyen tüylenme ve sivilce oluşumu gibi şikayetleri de beraberinde getirir. Yumurtalıklarında kist oluşan kadınlarda yumurtlama düzenini bozmaktadır. Buna bağlı olarak da kadınlarda çocuk sahibi olamama durumu ortaya çıkar.

Bu rahatsızlığı yaşayan kadınlar adet göremez ya da adetleri düzensiz hale gelir.  Bu hastalık çeşitli cilt sorunlarıyla beraber yaşam kalitesini psikolojik olarak da etkiler. Uzun süre tedavi edilmediğinde karaciğerde yağlanma, diyabet, metabolik sendrom, kısırlık, depresyon, uyku apnesi gibi birçok soruna yol açabilir. Tedavi süreci hızlı bir şekilde başlamalı ve kilo kaybı sağlanmalıdır. Sonrasında hormon dengesi de kontrol altına alınmalıdır.

Polikistik Over Belirtileri Nelerdir?

Polikistik Over, başlangıç evresinde belirti vermeyen bir rahatsızlıktır. Ancak süreç ilerledikçe ortaya çıkmaya başlar. Belirtiler kişiye göre farklılık gösterebilir. Bu rahatsızlığın genel belirtileri;

  • Kiloda ani artış
  • Vücudun çeşitli yerlerinde tüylenme
  • Adette düzensizlik
  • İki adet döngüsü arasında beklenmeyen kanama
  • Çocuk sahibi olamama
  • Yüz ve sırt bölgesinde sivilce oluşumu
  • Seste belirgin kalınlaşma
  • Göğüslerde beklenmeyen büyüme ya da küçülmeyle birlikte aşırı hassasiyet
  • Saç dökülmesinde belirgin artış
  • İnsüline karşı direnç
  • Ciltte kararma
  • Beklenmeyen bir depresyon olarak sıralanabilir.

Polikistik Over Tedavisi

Polikistik over bir sendrom olarak sınıflanır. Tedavi süreci kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, endokrin uzmanı tarafından yürütülür. Ancak tedavi sürecinde kişiye özgü bir tedavi planı çıkarılır. Tedavi sürecinde rahatsızlığın meydana getirdiği diğer sorunlara yönelik de farklı tedavi yöntemleri eş zamanlı olarak uygulanır.

Tedavi sürecinde öncelikle kan dolaşımında androjen hormunu seviyesi düşürülür. Ayrıca diyetisyen tarafından sizlere özel bir polikistik over diyeti uygulamanız gerekir. Bu sayede ideal kilonuza gelmeniz sağlanır. Böylece hastalığın seyrine olumlu etki yapılabilir. İnsülin direnci olan hastalar için şeker ve insülin hormonu düzeyleri normale indirilir.

Bu rahatsızlığın erken dönemde teşhis edilmesi ortaya çıkacak sorunları önlemede hayati öneme sahiptir.  Çocuk sahibi olmak isteyen kişilerde hastalık tamamen kontrol altına alınabilir ve kısırlık daha süreç başında engellenebilir. Tedavi süreci ilerledikçe yaşam kalitenizin arttığını da göreceksiniz.

Polikistik Over Tanısı Nasıl Konur?

Polikistik Over rahatsızlığında bahsettiğimi belirtileri görmeye başladığınız anda bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. Tanı koyarken klinik bulgular incelenir. Ayrıca sizlerin öyküsü de bu süreçte detaylı analiz edilir. Radyolojik görüntüler de birleştirildiğinde hastalığın kesin tanısı ortaya konabilir.

Adet döneminiz normalden daha erken ya da geç geldiyse, adet göremediyseniz, sesinizde kalınlaşma olduysa, aşırı saç dökülmesi yaşadıysanız ya da beklenmeyen bir tüylenme varsa hemen vajinal ultrasonografi ile yumurtalıklarınız ve rahminiz incelenir.  Adetinizin üçüncü gününde bir kan testi yapılır ve hormon düzeyiniz ölçülerek tanı konabilir. Tanı koyarken ve tedavi sürecinde ultrasonografi önemli bir detaydır.

Polikistik Over Neden Olur?

Polikistik over sendromunun sebebi net olarak ortaya konulamaz. Ancak bu hastalığın ortaya çıkmasında genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Hastalık ailenizde varsa uzmanlar sizlerin de yatkın olduğunuzu söyleyebilir. Bu yüzden hikayenizi dinlemek önemlidir.  Ayrıca fazla kiloya bağlı olarak insülin direnci oluşursa bu hastalık ortaya çıkabilir. Cinsiyet hormonlarının vücuttaki dengesi bozulduğunda yumurtlama sorunları görülür. Bu durumda yumurtalıklarda kist oluşur.  Sonrasında da polikistik over sendromu ortaya çıkabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here