Miyomlar, kadınların doğurganlık yıllarında sıklıkla görülen uterusun kanser olmayan büyümeleridir. Miyomlar, bir kadının rahminde veya üzerinde gelişir. Bazen bu tümörler oldukça büyük bir hale gelirler ve şiddetli karın ağrısı ve ağır dönemlere neden olurlar. Leiomyomalar veya miyom olarak da adlandırılan uterin miyomlar, uterus kanseri riski ile ilişkili olamamakla beraber neredeyse hiçbiri kansere dönüşmez. Miyomların oluşma nedeni tam olarak bilinememektedir. Miyomlar aşağıdaki isimlerle bilinir:
- Miyomlar
- Fibromalar
- Leiomyomas
- Rahim Miyomları
Ulusal Sağlık Enstitülerine göre elli yaşını aşmamış kadınların yaklaşık %80’inde miyomlar görülmektedir. Bununla birlikte çoğu kadında herhangi bir miyom belirtisi yoktur ve çoğu miyomlarının olduğunu asla bilmez.
Miyomlar, insan gözü tarafından saptanamayan fidelerden uterusu bozabilen ve büyütebilen hantal kitlelere kadar değişiklik gösterir. Tek bir miyom şeklinde ya da çoklu olabilirler. Bazı aşırı durumlarda çoklu miyomlar uterusu o kadar genişletir ki uterus göğüs kafesine ulaşır ve kişi ekstra ağırlık hisseder.
Belirtiler
Bazı kadınlarda hiçbir belirti göstermeyen miyomlarda etkili olan miyomların yeri, büyüklüğü ve sayısıdır. Küçük ve az sayıdaki miyomlar hiçbir belirti göstermeyebilir. Bunun yanında bazı miyomlar belirtiler göstermektedir. En yaygın belirtiler:
- Ağır adet kanamaları
- Bir haftadan uzun süren adet dönemleri
- Sık sık idrara çıkma
- Mesaneyi boşaltmada zorluk
- Pelvik basınç
- Sırt veya bacak ağrıları
- Kabızlık
- Kansızlık
- İlişki sırasında ağrı
- Karın şişkinliği ya da büyümesi
Miyom Nedenleri
Miyomun oluşum nedenleri henüz net olarak bilinmemektedir ancak yapılan araştırmalar sonucunda aşağıdaki faktörlerin etkili olduğu ortaya konmuştur. Faktörler şunlardır:
- Genetik: Miyom oluşumunda genetik faktörlerin etkili olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur.
- Hormonlar: Gebeliğe hazırlıkta her adet döngüsünde uterus astarının gelişiminde rol oynayan iki hormon vardır. Bunlar progesteron ve östrojendir. Bu hormonların miyomların gelişimde etkili olduğu düşünülmektedir. Çünkü miyomlar normal uterus kas hücrelerine göre daha fazla östrojen ve progesteron reseptörü içermektedir. Bunun yanı sıra miyomlar hormon üretimindeki azalmaya bağlı olarak menopozdan sonra küçülme eğilimi gösterirler.
- Hücre Dışı Matris: Tuğlaları birbirine yapıştıran harçlar gibi hücre dışı matrisler de hücreleri birbirine yapıştırır. Hücre dışı matrisler miyomlarda artar ve lifli hale getirir. Ayrıca bu büyüme faktörlerini depolayarak hücrelerde biyolojik değişikliklere neden olur.
Miyom Çeşitleri
İntramural Miyomlar:
İntramural miyomlar en yaygın görülen miyom türüdür. Bu tipler uterusun kas duvarı içinde görülmektedir. İntramural miyomlar büyüyebilir ve rahmin uzamasına sebep olabilir.
Subserozal Miyomlar:
Subserozal miyomlar, seroza adı verilen rahmin dış kısmında oluşurlar. Rahmin yalnızca bir tarafının daha büyük görünmesini sağlayacak kadar büyüyebilen bir miyom türüdür.
Pedunculated Miyomlar:
Subserozal tümörler, tümörü destekleyen ince bir taban olan bir kök geliştirebilirler. Miyomlar bunu yaptıklarında pedunculated miyom olarak adlandırılırlar.
Submukozal Miyomlar:
Bu tür miyomlar kasın orta tabakasına ya da rahmin içine yerleşirler. Diğer miyom türleri kadar yaygın olmayan submukozal miyomlar kanamaya en çok neden olan türdür.