Diş eti kanaması çoğu kişinin günlük yaşamında karşılaştığı durumlardan biridir. Bu durum bazen bir hastalığın belirtisi olurken bazen de çok başka problemlere yol açabilmektedir. Çoğumuzun umursamadığı ancak hiç de umursanmaması gereken diş eti kanaması çok önemli bir ağız ve diş sağlığı sorunudur. Çünkü ağız ve diş sağlığındaki bozulmalar vücudumuzun diğer organlarını da etkiler. Bu bakımdan diş eti sağlığımıza dikkat etmeli ve bir problemle karşılaştığımızda doktora gitmemiz gerekir.
Diş eti kanamaları birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Diş eti kanamaları genellikle diş eti çizgisindeki plak birikimi kaynaklıdır. Gingivitis ya da diş eti iltihabı olarak da adlandırılan bu durumda plaklar diş etinde kanamaya yol açar. Bunun yanı sıra dişlerimizi sert bir şekilde fırçalamak veya takma dişlerin doğru bir şekilde takılmaması da diş eti kanamasına yol açabilir. Diş eti kanamaları şu sorunların da habercisi olabilir:
- Vitamin Eksikliği
- Periodontitis
- Lösemi
- Trombosit Eksikliği
Diş Eti Kanaması Belirtileri Nelerdir?
Diş eti kanaması genel olarak diş fırçaladığımız esnada fark edilmektedir. Bunun yanında diş etlerinde oluşan hassasiyet problemi de ortaya çıkan bir başka belirtidir. Sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketiminde diş etlerinde sızlama, çiğnerken dişlerde oluşan baskı hissi ve diş etinin normalden daha kırmızı olması ve şişmesi de belirtiler arasındadır. Diş için kullanılan protezler de diş etlerinin sıkışmasına ve kanamasına yol açabilen bir diş eti kanaması belirtisidir.
Diş Eti Kanaması Sebepleri Nelerdir?
Diş eti kanaması yalnızca diş etine bağlı hastalıklar değil birçok hastalık neden olabilmektedir. En çok görülen diş eti kanaması sebepleri şunlardır:
- Gingivit yani diş eti iltihabı başlıca diş eti kanaması sebeplerindendir.
- Bazı ilaçlar yan etki olarak diş eti kanamasına neden olabilir.
- Bazı ağız bakım ürünleri ağzınıza iyi gelmeyip kanamaya sebep olabilir.
- Gebelikte diş eti hassaslaşarak kanamaya neden olabilir.
- Ağız sağlığına ve bakımına özen göstermemek diş eti kanamalarının en yaygın nedenlerindendir.
- Sağlıksız ve yetersiz beslenme diş eti kanamalarına yol açmaktadır.
- Stres ve ruhsal bozukluklar ağız sağlığını olumsuz etkilemekte ve diş eti kanamalarına sebep olabilmektedir.
- Yiyecekleri yanlış çiğnemek bir başka diş eti kanaması sebebidir. Yanlış yere baskı uygulandığı zaman diş etinde kanamalar olabilir hatta bu ilerleyen zamanda ısırık hastalığına yol açabilmektedir.
- Sigara kullanmak diş etlerinde zararlı maddelerin birikmesine ve dolayısıyla diş etinde enfeksiyonlara ve kanamalara neden olabilmektedir.
Diş Eti Kanaması Tedavisi Nedir?
Diş eti kanamasının önüne geçebilmek ve tedavi edebilmek için bireysel olarak ağız bakımımızı düzenli ve özenli bir şekilde yapmalıyız. Günde en az 2 kez dişlerimizi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve dilimizi temizlemek başlıca yapılacaklardır. Bunun yanında yılda iki kez ya da herhangi bir ağız ve diş sağlığı probleminiz varsa diş hekiminizin belirlediği sıklıkta muayene olmalısınız. Dişleri doğru şekilde fırçalamalı sert hareketlerden kaçınmalısınız. Diş fırçasının yumuşak uçlu olmasına dikkat etmelisiniz. Diş eti kanaması nedenlerinden olan bakteriyel enfeksiyonlara karşı ise antiseptik gargaralar kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra ılık ve tuzlu su ile gargara yapılarak diş etleri rahatlatılabilir. Eğer ileri boyutta bir diş eti kanaması sorununuz var ise bir diş hekimine görünmelisiniz. Diş hekiminin uygulayacağı bir ilaç tedavisi, özel diş macunu ve gargaralar olabilir. Diş hekiminin önerdiği tedavi ile bu problemi tamamen ortadan kaldırmak mümkündür.
Detaylı bilgilere ve hizmetlere https://smyrnadent.com/tum-agiz-bakim/ adresinden ulaşabilirsiniz.