Dermatoloji Nedir Hangi Hastalıklara Bakar?

0
2076

Dermatoloji nedir?

Deri tüm vücudu koruyucu bir ambalaj gibi saran vücudumuzdaki en büyük organdır. Peki dermatoloji nedir? Dermatoloji; deri hastalıklarının yanında saç, tırnak, ağız içi hastalıkları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile ilgilenen tıp dalına dermatoloji denir. Dermatolog bu hastalıkların teşhis, tedavi ve takibini yapar.

Dermatolog Hangi Hastalıklara Bakar

Dermatolog tüm deri ve deri ekleri hastalıklarının tanı koyma ve tedavi aşamalarıyla ilgilenir. Dermatoloji bölümünün ilgilendiği rahatsızlıklar mantar hastalıkları, sedef hastalığı (psoriasis), akne, ergenlik sivilceleri, egzamalar, frengi, bel soğukluğu gibi zührevi hastalıklar, tüm cinsel yolla geçen deri hastalıkları, deri kanserleri, doğum lekeleri, saç dökülmeleri, ilaç alerjileri, kurdeşen (ürtiker), güneş alerjisi, ağız içi hastalıkları, Behçet hastalığı, aft, dil mantarı, genetik geçişli deri hastalıkları, siğil, et benleri ve molluskum, tırnakta mantar hastalıkları, tırnak kalınlaşmaları, tırnak batması ve diğer tırnak hastalıkları, deride yağlanma, kepeklenmedir.

Dermatolojinin ilgilendiği rahatsızlıklardan biri de saç dökülmesidir. Saç dökülmesinin sebeplerinin araştırılması şayet dökülme kısa sürede geçmeyip mütemadiyen devam ediyor ise sebeplerinin araştırılması ve dökülmenin önlenebilmesi için hastanın dermatoloji bölümünde muayene olması gerekebilir. Saçsızlık geri dönülemez bir noktaya gelir ise kişi saç ekimi yöntemine başvurabilir.

Çoğunlukla hormonal nedenlerden kaynaklanan aşırı kıllanma (hirşutizm) rahatsızlığı bulunan ve bu durumdan şikayetçi olan kişiler de tanı ve tedavi için dermatoloji bölümüne başvurmalıdır. Genetik faktörlerin de etkili olabileceği aşırı kıllanmanın tedavi yöntemine karar verebilmek için öncelikle rahatsızlığın nedeni araştırılmalı ve ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Tedavi başarılı olup kıllanmaya sebebiyet veren faktörlerin ortadan kaldırılmasının ardından kılların yok edilmesi için doktorun uygun gördüğü bir lazer epilasyon yöntemi kullanılabilir. Bu işlem de mutlaka bir dermatoloğun kontrolü altında kişiye özel bir plan çıkarılarak uygulanmalıdır.

Leke ve kırışıklık tedavisi de dermatolog gözetiminde yapılmalıdır. Güneş, sivilce, doğum lekeleri; çiller; yanık izleri ve çatlaklar kişiyi rahatsız ediyor ise uzman doktorun önereceği teknikler kullanılarak ortadan kaldırılabilir. Yaşa ve mimik tekrarına bağlı kırışıklık tedavisi de kırışıklığın yeri, derinliği, kişinin yaşı göz önünde bulundurularak dermatolog tarafından yönetilebilir. Botoks ve dolgu malzemesi enjeksiyonu ile kırışıklık tedavisi uygulanabilmektedir.

Kişilerin sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyebilen aşırı terleme sorununun da doğru bir tanı ve tedavi süreci ile çözülebilmesi için dermatoloji bölümüne başvurmak en doğrusu olacaktır. Aşırı terleme halinin nedeni stres ve ruh hali değişimleri olabileceği gibi ciddi bir hastalığın semptomu da olabilir. Bu nedenle uzman bir doktor tarafından nedenlerinin araştırılması büyük önem taşır. Rahatsızlığın altında yatan neden farklı bir hastalık ise öncelikli olarak bunun tedavisi yapılır. Aşırı terleme sorunu hala devam ediyorsa botoks, cerrahi işlem, ilaç tedavisi veya elektrik akımı tedavisi ile sorunun önüne geçilerek hastanın yaşam kalitesi arttırılabilir.

Dermatoloji deri ve deri uzantısı yapılarla ilgili hastalıkların yanında kozmetik alanında da çalışır. Cerrahi olmadığı sürece cilt kusursuzluğu hedeflenerek yapılan işlemler dermatolog tarafından uygulanır. Cildin soyularak derideki ton farklılıkları, ince kırışıklıklar ve pürüzler gibi kişiyi rahatsız edebilecek durumların giderilmesi amacıyla kullanılan kimyasal peeling teknikleri de bir dermatoloji uzmanı tarafından uygulanmalıdır. Aynı zamanda cildin günlük temizlik ve nemlendirme şeklindeki bakımı yapılırken kullanılan ürünlerin cilt tipine en uygun şekilde belirlenebilmesi için dermatolog tavsiyesi almak oldukça önemlidir.

Dermatolojik hastalığın tanısını bir dermatoloğun koyması gerekir ancak bazı belirtiler belli rahatsızlıklara işaret ediyor olabilir. Bu belirtilerden bazıları kaşıntı, kızarıklık, yanma, çatlama, cilt kuruluğu, ısı artışı, döküntü, iltihap, renk değişikliği, şişlikler, kepek, lekelenmelerdir.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here