Saç Ekimi Nedir?
Saç ekimi kısaca saç olan bölgeden alınan sağlıklı saçların saçsız bölgeye transferi işlemidir. Kozmetik ürünler artık kalıcı olarak saç çıkmayan bölgede saç çıkarmayı vadetse de saçsızlık tedavisinde kişiye hayat boyu kalıcı çözüm sunan tek uygulama saç ekimidir.
Saç Ekimi Kimlere Yapılır?
Genetik, çevresel, stres kaynaklı saçsızlık durumlarında; yanık bölgelerinde; bir enfeksiyon veya hastalığa bağlı saçların bölgesel olarak dökülmesi durumunda; saçın aşırı çekilerek (çok sıkı topuz veya at kuyruğu vs. yapılması kaynaklı) kopmasıyla gerçekleşen saç kayıpları durumunda; tik şeklinde saçların çekilip koparılması (trichotillomani) durumunda saç ekimi uygulanabilir ve saç kayıplarının telafisi konusunda tek kalıcı yöntemdir.
Saç Ekimini Kimler Uygulayabilir?
Saç ekimi uygulaması için gidilecek merkezde plastik cerrahın olmasına dikkat edilmelidir. Hem yasal olarak uygun olması için hem de işlemin hijyenik şartlarda gerçekleştirilmesi için saç transferi ameliyathane şartlarında cerrah ve ekibi tarafından gerçekleştirilmelidir.
Saç Ekiminden Önce Neler Yapılmalıdır?
Saç ekimi işlemine karar verilip kullanılacak yöntemler hakkında bilgi sahibi olunduktan sonra ilk olarak hastaya kan testi uygulanır. Kontrol altına alınmış şeker hastalığı mevcutsa gerekli incelemeler yapıldıktan sonra saç ekimi uygulanmasına karar verilir. HIV ya da Hepatit gibi hastalıkların tespit edilmesi durumunda doktorun inisiyatifine bağlı olarak işlem iptal edilebilir.
Saç ekim işleminin gerçekleştirilmesine karar verildikten sonra öncelikle iyileşme süreci göz önüne alınarak çalışan hastalara ortalama 10 gün izin almaları önerilir. Kişi kullandığı kan sulandırıcı, ağrı kesici, depresyon ilacı, vitaminler var ise operasyon öncesi bırakmalıdır. Saçsızlık tedavisi amaçlı kullandığı farklı ürünler var ise bunları kullanmayı kesmelidir. En az 3 gün önce alkol alımı ve en az 15 gün önce sigara kullanımı bırakılmalıdır.
Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Saç ekim işlemi için kullanılan iki yöntem vardır. FUT yöntemi artık günümüzde pek tercih edilmemekle birlikte genetik olarak dökülmeyen bölge olan iki kulak arasındaki bölgede bulunan dokunun saçlarla birlikte alınması ve bu bölgenin dikişle kapatılması arkasından dokunun özel bir şekilde parçalanarak greftlere ayrılması şeklinde uygulanır. FUE yöntemi ise dikiş gerektirmemesinden dolayı genellikle tercih edilen uygulama halini almıştır. Bu yöntemde saç kökleri tek tek alınır ve uygulama yapılacak bölgedeki kanalların açılmasının ardından transfer işlemi gerçekleştirilir. FUT yönteminde olduğu gibi herhangi bir kesi yapılmadığından dikiş gerektirmez ve konforlu bir uygulamadır. FUE yöntemi sayesinde vücudun farklı bölgelerine de saç ekimi yapmak mümkün olmuştur.
Transfer işlemi yapılmadan önce saçlı bölgeden alınan sağlıklı donör örnek saç özel solüsyon içinde beslenir. İşlem sırasında herhangi bir ağrı veya acı olmaması için operasyon, ekim yapılacak bölgeye bağlı olarak gerekli görülen alana lokal anestezi uygulanması ile başlar. Ameliyat planı ve ekim yapılacak bölge hastaya özel bir şekilde belirlenir ve bu bölge işaretlenir. Transferin gerçekleştirileceği alandaki saç kanalları açıldıktan sonra tek tek saç eklenmesi işlemi titizlikle ve herhangi bir kanal atlanmadan yapılır. Ardından uygulama yapılan bölge özel losyonlar ile temizlenir. Birden fazla seans uygulanacak ise seanslar arasında en az 6 ay ara olmalıdır.
Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saç ekimi sonrası ilk yıkama işlemi uygulamanın yapıldığı merkezde yapılacak ise uygulama sonrası bandajın çıktığı gün yıkama yapılabilir. Ancak kişi yıkama işlemini kendisi yapacak ise en az 3 gün beklemelidir. Kişi kendisine verilen özel losyonu nazikçe saç diplerine uygulayıp yarım saat bekledikten sonra durulamanın ardından doktorunun önerdiği medikal şampuan ile yıkama işlemi yapmalıdır. Saç kurutma makinesi gerekli ise soğuk veya ılık ayarda kullanılmalıdır. 10 gün boyunca yıkama işlemi bu şekilde gerçekleştirilmeli, uygulama yapılan bölgedeki kabuklar 10 günün sonunda geçmemiş ise dikkate almalı ve doktora danışılmalıdır. Bu süre boyunca uygulama yapılan bölge travmalardan korunmalıdır.
Hasta 15 gün boyunca havuza veya denize girmemeli sauna, solaryum gibi uygulamalar yapmamalıdır. İşlem yapılan bölge güneşten mutlaka korunmalıdır. Yoğun terleme saç köklerine zarar verebileceğinden bu duruma neden olabilecek ağır fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır. Saçsızlığın nedeni strese bağlı saç dökülmesi ise stresten uzak durulmalıdır. İşlem sonrası antibiyotik kullanılacağı için bu süreçte alkol alınmamalıdır. Uygulama yapılan bölgeye bir süre herhangi bir temas olmaması gerektiğinden yatma pozisyonu buna göre ayarlanmalıdır. Saç köklerinin etkilenme riskini göze almamak için ilk 3 gün sigara, kahve, çay tüketilmemesi yerinde olacaktır. Saç ekimi sonuçları yaklaşık 10-12 ay içinde tam olarak gözlemlenebilir.
Saç Ekimi Fiyatları
Saç ekimi fiyatı belirlenirken işlemi yaptıracak olan kişinin saç yapısı detaylı bir şekilde incelenmelidir. Uygulama kişiye özel olacağından dolayı saç ekimi fiyatlandırması ancak muayene sonrası belirlenebilir. Fiyatı etkileyecek etmenler saç köklerinin alınacağı alan ve transfer edileceği bölge incelendikten sonra ortaya çıkarılır. İşlemin süresi, hastanın ihtiyacı olan saç kökü sayısı, kullanılacak teknik saç ekim fiyatlarını etkileyen unsurlardır. Saçsız alana ekilecek greft sayısı fiyatı belirler. Uygulamayı gerçekleştirecek olan plastik cerrah ve ekibi de fiyatlandırmayı etkileyen önemli bir unsurdur. Saç ektirme işlemi kişiye özel bir uygulama olduğundan dolayı standart fiyatlar belirleyen merkezlere ihtiyatlı bir şekilde yaklaşmak gerekmektedir.