Bebeklerde Diş Çıkarma

0
175

İnsan gelişiminin önemli bir parçası olan diş çıkarma dönemi yaklaşık 2 yıllık bir süreyi kapsar. Her ne kadar doğal bir süreç olsa da bebekler ve ebeveynler açısından bir takım zorlukları vardır. Büyük çoğunlukla 6. aydan sonra başlayan bebek diş çıkarma dönemi 2 veya 2,5 yaşına kadar devam eder. Bu süreçte gerçekleşmesi beklenen bir takım olumsuz durumlar söz konusu olabilir. Bu sebeple diş çıkarma döneminin özelliklerinin bilinmesi gerekir.

Bebeklerde diş sağlığı da yetişkinler kadar önemlidir. Hatta bu dönemde fark edilen bazı şekil bozukluklarının tedavisi yetişkinlere göre daha kolaydır. Bu durum ise kimi zaman anne babaları endişelendirebilir. Bebeğin normal gelişim sürecinde yaşadığı bazı süreçler, ebeveynler tarafından bir sorun işareti olarak algılanabilir.

Bundan dolayı da diş çıkarma dönemi boyunca yaşanması beklenen olayların bilinmesi gerekir. Bu olaylar bilindiğinde yaşanan durumların bir soruna işaret olup olmadığı anlaşılabilir. Böylece daha sağlıklı karar verebilen anne babalar da bebekleri için daha doğru adımları atabilirler.

Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeğin normal gelişim sürecinde yaşadığı diş çıkarma dönemi çoğu kez 6 ila 30. aylar arasında görülür. Burada genetik faktörler genellikle belirleyici olur. Anne babanın dişlerinin çıkma aylarıyla bebeğinki çoğunlukla uyum gösterir. Bu süreçte görülen diş çıkarma belirtileri ise anne babalar için oldukça önemlidir.

Bu şekilde bebeğin yaşadığı durum karşısında İzmir pedodonti desteği alınmasına daha doğru karar verilebilir. Pedodontinin, bebek ve çocuklarla ilgilenen diş uzmanlığı dalı olduğunu burada belirtmek gerekir. Aileler tarafından bilinmesi gereken diş çıkarmanın belirtileri şöyle açıklanabilir:

  • Ateş: En yaygın görülen belirtiler arasındadır. Özellikle ilk kez diş çıkarmanın yaşandığı 6 ila 9. Aylık dönemlerde hastalık olmadan ateş çıkması görülür. Bu ateş aniden yükselip, kendi kendine düşebilir. Çok uzun süreli ateşlerde, hekim önerisiyle ateş düşürücüler kullanılabilir.
  • Salya: Yine süt dişlerinin çıktığı ilk dönemlerde ağızdan salya akması sık görülür. Buna bağlı olarak çenede kızarıklık veya öksürük gibi belirtiler de görülebilir.
  • Isırma Davranışı: Diş çıkarmanın neden olduğu ağız için kaşıntılar çocuklarda ısırma davranışını tetikler. Buna bağlı olarak özellikle 1 yaşına kadar olan süreçte çocuklar eline aldığı her nesneyi diş kökleriyle ısırmaya çalışır. Bu normal bir durumu temsil eder.
  • Uyku Düzensizlikleri: Geceleri diş köklerinde oluşan ağrı nedeniyle, bu dönemde bebeklerde uyku düzeni ciddi ölçüde bozulur. Bu değişiklikleri normal karşılamak gerekir.
  • Huzursuzluk: Diş ağrısı yalnızca gece değil gündüzleri de bebeğin iç huzurunu önemli ölçüde etkiler. Sürekli mutsuz ve huzursuz bir bebeğe dönüşür. Yaşadığı ağrılar göz önüne alındığında bu durum normal kabul edilmelidir.
  • İştah Kesilmesi: Diş çıkarma dönemi bebeklerde genellikle iştah bozulmalarını beraberinde getirir. Ağız içindeki ağrı ve kaşıntılar sebebiyle bebekler beslenmeyi reddedebilir. Birkaç hafta içerisinde eski düzenine dönmesi beklenebilir.
  • Kulak Ağrıları: Pek fark edilmese de diş ağrıları kimi durumlarda kulak sendromlarına yol açabilir. Ağız içinin kulak yoluyla bağlantılı olduğu unutulmamalıdır. Burada yaşanan ağrılar bazı bebeklerde kulağı çekiştirme, kulağa vurma gibi davranışlar görülebilir. Bu durum, yaşadıkları ağrıdan ileri gelir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Ne Yapılmalı?

Üst başlıkta sayılan belirtiler göz önüne alındığında, hala bebeğinizin diş gelişiminde bir anormallik olduğunu düşünüyorsanız İzmir pedodonti kliniği için randevu alabilirsiniz. Dişlerin gelişiminde farklı bir sorun olma ihtimaline karşı bir uzman kontrolü yararlı olabilir.

Bunun haricinde yapılması gerekenler elbette bulunur. Bebeklerde diş sağlığı yanında psikolojisi de göz önüne alınarak şu yollar izlenebilir:

  • İştah kesilmelerinin geçici olduğu bilinmeli ve beslenme için baskı yapılmamalı. Bebek acıktığında bir şekilde yeme isteğinde bulunacaktır. Ayrıca diş ağrısını azaltmak adına orta soğuklukta yoğurt vb. gıdalar tüketmesini sağlayabilirsiniz.
  • Ateşi 38.5 dereceyi geçiyor ve kısa sürede düşmüyorsa, doktor kontrolünde ağrı kesiciler kullanılması mümkün olabilir.
  • Uyku düzensizlikleri ve huzursuzluk durumlarının geçici olduğu bilinerek sabırla beklenmelidir. Bu süreçte bebeği sakinleştirici veya eğlendirici aktivitelere yönlendirebilirsiniz.
  • Evde bireysel olarak çözemediğiniz ağrı, ateş ve huzursuzluk durumlarında pedodonti İzmir alanında hizmet almak yararlı olabilir.

Bebeklerde diş çıkarma dönemi özelliklerini bilen bilinçli anne babalar bu süreci en sağlıklı şekilde atlatabilirler. Bu süreç, her ne kadar 2 yıla yayılsa da, genellikle ilk 2-3 ay sancılı geçmektedir. İlk 2 süt dişini çıkaran bebekler bu sürece alışır ve büyümelerinin de etkisiyle sonraki dişlerde aynı süreçleri genelde yaşamazlar.

Yine de gelişebilecek olumsuzluklar ve baş edilemeyen durumlara karşı İzmir pedodonti randevusu almak anne babaların sık başvurduğu yararlı bir yöntemdir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here