Yaşlılarda Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olur?

0
116

İlerleyen yaşlarda vücudumuz artık dış etkenlere karşı daha savunmasızdır. Bu yüzden yaşlılarda sağlık konusunda daha keskin önlemler alınması gerekiyor. Peki, yaşlılarda ağız ve diş bakımı nasıl olur? İlerleyen yaşa bağlı olarak ağız sağlığı bozulur mu?

Ağız sağlığının yaşlanmaya sürecinin doğal bir sonucu olduğu çok yanlış bir algıdır. Ağız bakımının doğru yapılmaması, koruyucu diş hekimliği hizmetlerinin alınmaması, sistematik olarak yaşanan hastalıklar, belirli ilaçların kullanımı, yetersiz beslenme ve kurallar uygun yapılmayan diş bakımı her yaşta ağız sağlığının bozulma sebepleri arasında yer almaktadır.  İlerleyen yaşlarda ağız hijyeninize dikkat ederseniz ağız hijyenine dikkat etmeyen gençlerden çok daha sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olabilirsiniz.

Yaşlılarda Ağız ve Diş Bakım Önerileri

İstatistikler kısa bir süre sonra dünya nüfusunun beşte birinin 65 yaş üzerinde olacağını ortaya koyuyor.  Ağız ve diş sağlığı konusunda eğitim ve bilincin yükselmesinin sonuçları olumludur.  Doğru beslenme yöntemleri ve diş sağlığı bilincinin artmasıyla ilerleyen yaşlarda dahi dişler uzun süre ağızda sağlam kalabilmektedir.  Şimdi ilerleyen yaşlarda ağız ve diş bakımı için bazı öneriler sunacağız;

Yılda En Az 2 Defa Diş Hekimine Görünün

Yaşlılarda ağız ve diş sağlığının korunması için düzenli diş hekimi kontrolleri büyük önem taşıyor. Bu yüzden ağız ve diş sağlığını koruyabilmek için yılda en az 2 defa düzenli muayene yaptırmanız öneriliyor. 6 aylık periyotlarla diş hekiminize görünürseniz ağız ve dişlerinizde ortaya çıkabilecek sorunlara karşı erken önlem alabilir ve ilerleyen yaşlarda da ağız hijyeninizi koruyabilirsiniz.

 Bu sayede;

  • Yaşlanmaya bağlı ağız içinde ve çevre dokularda ortaya çıkacak şekil ve fonksiyon bozuklukların önüne geçebilirsiniz.
  • İlerleyen yaşlarda en çok görülen şikayetlerden olan diş eti çekilmesi ve diş aşınmalarına karşı mücadele edebilirsiniz.
  • Diş eti dokularında yaşanan kayıplara bağlı olarak dişlerinizin arasında ortaya çıkan boşluklarda biriken besinlere karşı gece diş hekiminizin önerilerini dinleyebilirsiniz.

Diş Arası Boşluklarda Biriken Besinlerle Mücadele Edin

Diş eti dokusunda kayıp yaşayan kişilerin dişlerinin arasında görülen boşluklarda besin birikimi yoğun olarak yaşanır. Bu durum ağız hijyenini olumsuz etkileyebilir. Gece rutin ağız bakımınızın ardından ara yüz fırçası ve diş ipi kullanarak ve ağız gargaraları uygulayarak bu besinlerin birikimini önleyebilirsiniz.

Yumuşak Diş Fırçaları Kullanmaya Çalışın

Yaşlılık döneminde diş eti ve dişlerin sağlığı için yumuşak diş fırçaları kullanmaya çalışın. Sert kıllı diş fırçaları ağız içinizde rahatsızlığa yol açabilir.

Protez Bakımınıza Özen Gösterin

İlerleyen yaşlarda görülen protez kullanımı çok yoğundur. Protez kullananlar bakımını da doğru şekilde yapmalıdır. Protezlerinizi de yemeklerden sonra fırçalamalısınız.  Protezlerin yılda en az bir defa bakımı yapılmalı ve protezler cilalanmalıdır. Gece protezlerinizi kesinlikle çıkarmalı ve mümkünse soğuk suda bekletmeniz gerekmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here