Çocuklarda Ağız Kokusunun Nedenleri

0
114

Kötü ağız kokusu çocuklarda da ortaya çıkabilecek bir durumdur. Çocukların yaş gruplarına göre görülme olasılığı değişmektedir. Ağız kokusu fizyolojik ya da patolojik olarak ortaya çıkabilir. Bu yüzden ağız kokusunu giderebilmek için öncelikle sebebini belirlemek önemlidir.  Ağız kokusu kaynağı belirlendiğinde tedavi planları da belirlenebilir.

Ağız kokusunun nedenleri şu şekilde olabilir;

Fizyolojik Sebepler:  Çocuklarda ağız kokusu sabah uyandığımızda oluyorsa ağız salgısının az olması, vitamin ve mineral eksikliği ya da aç olma durumuna bağlı olabilir. Tüm bu durumlar fizyolojik nedenler arasında yer alır.

Mide ve Bağırsak Sistemine Bağlı Nedenler: Bazı mide ve bağırsak rahatsızlıkları da ağız kokusuna yol açabilir. Çocuklarda reflü, yemek borusu divertükülleri, mide çıkış darlığı, karaciğer yetmezliği, paratizer hastalıklar bu soruna yol açabilir.

Beslenmeye Bağlı Nedenler:  Bazı besinlerin tüketimi çocuklarda ağız kokusuna yol açabilir. Sarımsak, lahana, soğan, turp, alkol, kahve süt ürünleri bu besinler arasında gösterilebilir.

Bakterilere Bağlı Nedenler:   Azotlu bileşik ve organik bileşik üreten bakteriler ağızda kötü kokuya yol açabilir.

Ağız İçindeki Unsurlar:  Ağzımızın içindeki bazı unsurlar da çocuklarda ağız kokusuna yol açabilir. Tükürük, bakteri, gıda atıkları gibi durumlar ağız kokusuna yol açabilir. Ayrıca diş eti iltihapları, ağız içi enfeksiyonlar, ağızda kuruluk, ağız ülseri, diş hastalıkları, diş çürüğü ve ağız içindeki aftlar ağız kokusuna yol açabilir.

Solunuma Bağlı Nedenler:  Solunum yollarındaki bazı sorunlar nedeniyle de ağız kokusu ortaya çıkabilir. Boğazda enfeksiyon, bademcik iltihabı, sinüzit, burunda iltihap, kronik olan burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, boğaz iltihabı gibi durumlar solunuma bağlı ağız kokusu yaratabilir. Ayrıca akciğer enfeksiyonu ve solunum yollarına kaçan yabancı cisimler de bu duruma sebep olabilir.

Kronik Hastalıklar ve Bazı Hastalıklara Bağlı Nedenler: Diyabet, metabolik hastalık, kan hastalığı, böbrek yetmezliği ve bazı kan hasatlıkları ağız kokusuna yol açabilir.

Çocuklarda ağız kokusunun nedenleri dikkate alınmaksızın 2 aydan uzun sürmesi durumunda kronik olarak kabul edildiğini unutmayalım.  Yapılan müdahale sonrasında ağız kokusuna neden olan etmen belirlenerek bir tedavi planı oluşturulabilir. Detaylı bilgi için https://smyrnadent.com/cocuk-dis-hekimligi/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here