Bazı sorunlar toplum içinde sık vakit geçiren kişiler başta olmak üzere sosyal sıkıntılar yaratabilir. Hem kişinin kendisi hem de iletişimde olduğu insanlar için bu gibi zorlu durumlar heves kırıcı olabilir. Kısa süreli olan ya da kronik olan ağız kokusu da bu problemler içinde en sık karşılaşılanlardan biridir. Ağız kokusu oluşma nedenleri, süresi ve tedavisine göre çeşitlenebilir. Yaşam tarzınızdaki değişimlere, farklılıklara ve ağız kokusuna neden olan durumları düşünerek sorunun nedenini bulabilirsiniz. İşte size bu problemleri fark etmeniz için rehber niteliğinde bir yazı hazırladık.
Ağız Kokusuna Neden Olan Başlıca Durumlar
Ağız sağlığı, ileride sorunlarla karşılaşmamanız için önlem gerektiren bakımları ister. Çünkü gün içinde dışarı ile belki de deriniz kadar temas halinde olan, yediklerinizin tamamının ilk geçtiği alan olan ağız boşluğu ve dişler, gerekli temizliği yapmadığınız taktirde size sıkıntılar yaşatabilir. Bu duruma neden olan etmenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Yetersiz temizlik: Tüm yediklerinizi ilk sindirime uğratan dişleriniz günde en az 2 defa doğru şekilde fırçalanmalıdır. Aynı zamanda çoğu kişinin es geçtiği ve bakımını ihmal ettiği dil de fırçalanmaya dahil edilmelidir. Özellikle dilin arka kısımları dişlerden daha fazla plak oluşumuna neden olur.
Tütün ve alkol tüketimi: Tüketiminde aşırıya kaçılan her şey zararlıdır. Ancak tütün ve alkol gibi maddeler kokuya neden olan başlıca faktörlerdendir. Bu maddelerin yıkımında faaliyet gösteren bakteriler de ağızda koku bırakır.
Baharatlar ve bazı yiyecekler: Kimi baharat ve yiyecekler ağızda bıraktığı tadın ardından kokuya da neden olur. Soğan, sarımsak ve baharat türleri bu duruma neden olan ürünlerin başında gelir.
Ağızdaki bakteri toksinleri: Sadece yemek yediğinizde değil, açken de ağız boşluğunda bakteriler faaliyettedir. Enfeksiyonlu bir hastalık geçirdiğinizde bu bakterilerden zararlı faaliyette olanlar artabilir ve koku belirginleşir.
Yetersiz tükürük üretimi: Ağzınızdaki florayı koruyan sıvı olan tükürük rahatsız edici kokuya da engeldir. Bazı sağlık sorunlarının neden olduğu yetersiz tükürük rahatsız edici bir his ve koku için başlıca neden olabilir.
Ağız Kokusunu Gidermek İçin Yöntem ve Tedaviler
Rahatsız olmanıza neden olan ve toplum içinde özgüveninizi zedeleyen ağız kokusunu tedavi etmek için önce sorunun ne olduğunu araştırabilirsiniz. Ancak durum sağlık sorunundan kaynaklanan kokular için tedavi almanız kaçınılmaz olabilir.
Belirgin bir koku oluşmadan önce yapmanız gereken ilk hamle dilinizi ve dişlerinizi yeterince fırçalamak, günde 1 defa diş ipi ile dişlerinizin arasını temizlemektir. Gerekli bakıma rağmen rahatsızlık hissediyorsanız diş hekimine başvurmanız gerekir. Diş hekiminizin tavsiyesi üzerine gargara ve bazı sıvılar kullanabilirsiniz. Diş fırçanızı da 3-4 ayda bir yenilemeniz gerekir.
Yetersiz sıvı tüketimi de ağız kuruluğuna neden olduğundan dolaylı olarak koku yapan bir etmendir. Su başta olmak üzere yeterince sıvı almanız önemlidir.
Eğer kullandığınız aparatlar ya da takma diş varsa bunların da günlük temizliğini atlamamanız gerekir.
Diyetle aldığınız her gıdanın ilk geçiş boşluğu olan ağzınızda koku oluşmadan engellemek için aldığınız besinlere dikkat etmeniz önemlidir.
Alanında en iyi diş hekimlerini barındıran ve sizler için hizmet sunan Smyrna Dent ile rutin kontrollerinizi yaptırabilir, ağız sağlığınızı koruyabilirsiniz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca ağız kokusu hakkında merek edilen bir başka konu olan “Ağız Kokusu Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?” başlıklı yazımızı incelemek için tıklayınız…