Doğru Diş Fırçalama Tekniği

0
141

Diş fırçalamak çoğu insana zor gelse de tıpkı el yıkamak gibi rutin bir alışkanlık haline gelmelidir. Ağzımızın içerisini görmediğimiz için sanki dişlerimizi ve ağız içini temizlememize gerek yokmuş gibi düşünülmektedir. Şöyle düşünelim ellerimiz kirlenince yıkıyoruz ya da bir şeyler elimize bulaşınca koşarak ellerimizi yıkamaya gidiyoruz ama yemek yememize yardımcı olan dişlerimizi fırçalamıyoruz. Yemek yedikten sonra birçok besin artığı fırçalamadığımız takdirde ağzımızın içerisinde kalmaktadır ve bu besin artıkları bakteri oluşturmaktadır. Diş çürümesine ve ağız kokusu gibi birçok sebebe yol açmaktadır. Bu tür sorunlar bedensel sağlığımızı etkilediği gibi yaşam kalitemizi de düşürmektedir. Bu nedenle gün içerisinde doğru diş fırçalama yapmalıyız.

Doğru diş fırçalamanın adımları:

  • Öncelikle çok sert fırçalı diş fırçaları yerine yumuşak diş fırçalarını kullanmalıyız. Sert diş fırçaları diş etlerimizde kanamaya sebep olabilir.
  • Diş macununu ne kadar çok kullanırsam dişlerim daha çok temizlenir diye bir şey yok. Diş macunun miktarı nohut büyüklüğünü geçmemelidir.
  • Diş fırçasını 45 derecelik açı ile fazla bastırmadan fırçalama işlemini yapmalıyız. Ne kadar çok bastırırsam o kadar temizlenir diye bir şey yok çok baskı ile fırçalama diş etlerimize zararlı olacaktır.
  • Ön dişlerimizi fırçaladıktan sonra iç kısmını da fırçalamalıyız. Arka da kalan üst ve alt dişleri de iç ve dış kısımlarını fırçalamalıyız.
  • Ağız bakımı sadece dişleri fırçalamak değildir. Dil üzerini de temizlememiz gerekmektedir. Dil yüzeyini temizlemek ağız kokusunu da oldukça engelleyen bir işlemdir. Dil üzerini yumuşak şekilde fırçalamalıyız.
  • Gün içerisinde dişlerimizi üç kez fırçalamak gerekmektedir. Eğer üç çok zor geliyorsa sabah ve akşam şeklinde iki kez de yeterlidir. Her fırçalama işlemi 3 dakikadan az olmamalıdır.
  • Fırçalama işlemi bittikten sonra fırçayı durulayıp koymalıyız. Asla olduğu gibi bırakmamalıyız ve koyulan yer temiz olmalıdır başka diş fırçaları var ise birbirine temas etmemelidir aksi halde bakteri oluşumuna sebep oluruz.

Doğru Diş Fırçası Temizliği Nasıl Olmalı?

Bir diş fırçasının kullanım ömrü 3 aydır. 3 ayda bir diş fırçamızı değiştirmeliyiz.

Öncelikle dişlerimizi fırçalamadan önce ellerimizi yıkamalıyız. Fırçalama işlemi bittikten sonra diş fırçasını ılık suda yıkamalıyız. Eğer diş fırçalarımızın içerisinde kalıntılar olursa bakteri oluşumuna kapı açmış oluruz. Yıkadıktan sonra kuruması için kaba koymalıyız. Kabımız kapalı olmamalıdır. Kapalı kaba ıslak halde koyarsak bakteri oluşumunun önüne geçememiş oluruz ve yıkamamızın bir faydası olmaz. Bu nedenle diş fırçamızı açık bir kaba dik şekilde koymalıyız. Eğer kapta başka diş fırçaları varsa birbirine değmemeleri gerekmektedir.

Evde en kolay diş fırçasını temizleme yöntemi bir kaba sıcak su koyarak yaklaşık 20 dakika bekletmektir. Bu işlemi haftada bir ya da iki kez yapabiliriz.

SMYRANA Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ekibi olarak en geç üç ayda bir diş fırçanızı değiştirmenizi ve bir şikayetiniz olmasa dahi kontrol amaçlı polikliniğimize gelmenizi öneriyoruz. Bu konu hakkında Smyrna Dent Tüm Ağız Bakım sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here