Diş Apsesi Nedir? Tedavisi Nasıldır?

0
115

Diş apsesi, diş ya da diş etlerinde oluşur. Bakteriye bağlı bir enfeksiyonun yarattığı irinlerin oluşturduğu iltihaptır. İltihap oluşan bölgede zamanla şişlik oluşur ve zonklama başlar. Apse eğer yayılırsa kulağa ve boyuna kadar ağrıya neden olabilir. Bu yayılma durumu da kişilerde rahatsızlığa sebep olur ve sağlığı olumsuz etkiler.

Diş iltihabı ilerlerse zamanla ağız içerisinde bir tehdit haline gelir. Kan yolu ile tüm vücuda yayılma ihtimali vardır. İltihap, diş etlerine ya da diş çevresindeki dokulara kadar ulaşabilir. Bu derecede ilerleme kişinin ağzında kötü kokuya sebep olabilir, ateş hatta çarpıntı gibi sorunlara da neden olabilir. Eğer var olan bir rahatsızlığınız var ise bu rahatsızlığın seyrini de olumsuz açıdan etkileyebilir. Vücudunuzdaki iltihap miktarı yapılan kan testleri sayesinde ölçülebilir.

Diş Apsesi Neden Oluşur?

Ağız ve diş bakımına yeterli özen gösterilmemesi, hekim kontrollerine düzenli şekilde gidilmemesi ve genetik yatkınlığı olan kişilerde diş apsesi sıklıkla görülebilmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Ağız içerisinde oluşan apseler birden fazla belirti gösterebilir. Dişlerdeki sürekli hale gelen ağrılar, yemek sırasında oluşan hassasiyetler, sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı yaşanan hassasiyet, yüzde ya da boyunda yaşanan şişme ve tat kaybı başlıca belirtiler arasında sayılabilir. Diş apsesi, diş renginin bozulması, sararmasına da sebep olabilir.

Diş apsesi, ağrılı olan diş yakınında kızarıklık ve şişlik şeklinde kendisini gösterir. Bu oluşan şişlik, bir süre sonra patlayabilir ve ağız içerisinde kötü bir koku ve tat bırakan bir iltihabın dışarı çıkmasına sebep olabilir. Şişliğin patlaması durumunda genelde ağrılar büyük ölçüde geçer. Yine de saydığımız belirtilerden birkaç tanesini yaşıyorsanız Smyrna Dent Hastanemize başvurup, hekimlerimize görünmeniz sizin için oldukça faydalı olacaktır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Diş apsesi, hem ağız içi hijyeninize zarar verdiği için hem de diş etrafında kemik kaybına sebep olabileceği için tedavi olmanız oldukça önemlidir. Tedavi genellikle lokal anestezi şeklinde, diş etinin dışından oluşan apseyi drene edecek bir işlemdir. İşlem sonrasında her türlü yabancı madde ve bakterilerin uzaklaştırılması amacıyla diş kökü temizleme işlemi yapılır. Bu işlemler birden fazla çeşitli diş ekipmanları ile yapılmaktadır. Apsenin durumunun ciddiyetine bağlı olarak enfeksiyonun durması amacıyla antibiyotikler verilebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here