Çocuklukta kendini gösteren diş hekimi ve diş tedavisi korkusu, aşılmadığı sürece yetişkin yaşlarda da fobi olarak karşımıza çıkabiliyor. Hatta bu korku kişilerde psikolojik rahatsızlıklara bile neden olabilecek boyutlara varabiliyor. Bu nedenle kişiler her diş hekimi randevularında terleme, kalp çarpıntısı ve mide bulantısı gibi reaksiyonlar yaşayabiliyor.
Öncelikle diş tedavisi konusu utanılacak bir korku değildir. Bireylerin bu konuyu kabul ettikten sonra çocuklarda tedavi korkusu ya da fobisi olup olmadığını ayırt etmesi gerekiyor. Korku ve fobi durumu birbirinden ayrıdır, korku doğru yaklaşımlarla aşılabilir fakat fobi için destek almak gerekebilir. Diş tedavisi korkusuna neden olan unsurlardan;
Ailelerin yanlış yönlendirmeleri ve söylemleri, çocukların sosyal hayatlarında ya da ailelerinden almış oldukları, izledikleri filmlerden maruz kaldıkları yanlış duyumlar, hatalı ve eksik olabilecek diş tedavisi uygulamaları başta gelir.
Peki çocukların diş tedavisi korkusunu yenmeleri için neler yapılabilir?
Çocukların Yanında Diş Tedavilerinden Bahsedilmemelidir
Bireyler çocukların yanında diş tedavileriyle alakalı olumsuz, korkutucu olabilecek konuşmalar yapmamalıdırlar. Bu durum çocuklarda diş tedavisine yönelik korkularının pekişmesine sebep olabilir.
Diş Hekimi Seçimi ve Erken Tanışma
Gerekirse çocuğunuzu hekiminiz ile erken tanıştırın. Küçük yaşlarda tedaviye başlamak hem olası diş problemlerine önlem olabilir hem de çocuğunuzun hekiminize karşı güven duygusunun gelişmesini sağlayabilir. Özellikle ilk tedaviye gidileceği zaman bu ziyaretin önemini basit bir şekilde anlatın ve negatif kelimeleri seçmemeye özen gösterin.
Çocukları Diş Hekimine Gitmekle Korkutmayın
Senelerdir ağızdan ağıza dolanan “yaramazlık yaparsan seni doktora götürürüm” cümlesi sebebiyle çocuklarda halihazırda bir korku oluşabilir. Bu durum tekrarlandığı sürece çocuklarda doktorlara karşı bir fobi durumu oluşabilir. Burada bireylere düşen görev, bu tarz korku yaratan cümlelerden kaçınmak ve diş tedavisinin aslında ne kadar önemli olduğuyla ilgili bilgiler vermektir.
Tedavi Hakkında Detay Vermeyin
Hekiminiz ve sizin tedavi hakkında anlattıklarınız birbirinden ayrı olduğu zaman çocuklar ister istemez tedirginlik yaşayabilirler. Çocuğunuza sorularına karşı cevap vermeden önce hekiminize danışabilir ya da kendisini korkutmayacak bir dille yapılacak tedavinin ağız ve diş sağlığı için gerekli olduğunu anlatabilirsiniz. Bir uzmana danışmak isterseniz, Smyrna Dent’te bulunan tecrübeli diş hekimlerimize gelebilir, süreçle ilgili ayrıntılı bilgiyi https://smyrnadent.com/cocuk-dis-hekimligi/ adresinden de alabilirsiniz.