Diş Sıkma Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

0
134

Ülkemizde ve dünyada sık görülebilen hastalıklardan biri olan diş sıkma hastalığı tıp literatüründe bruksizm şeklinde adlandırılmaktadır ve kişilerin yaşamlarını son derece olumsuz şekilde etki edebilmektedir.

Diş sıkma hastalığının (bruksizm) en önemli nedenleri arasında birçok hastalığın da sebebi olan stres en büyük faktörlerden biri olarak görülüyor. Stresin özellikle dişlere de zarar verdiği diş doktorları tarafından da doğrulanmış durumda. Bruksizm (Diş sıkma hastalığı), stres dışında başka birçok sebep nedeni ile meydana gelebilmektedir. Özellikle sabah uyanıştan sonra hissedilen yorgunluk ve halsizlik, çene kaslarında meydana gelen ağrılar, dişlerin aşınması ya da kırılması gibi durumlar diş sıkma hastalığı (Bruksizm) habercisi olabilir. Çoğunlukla uykuda iken meydana gelen güçlü çene hareketleri şeklinde ortaya çıkan, çiğneme ve yutma işlemi dışında gelişen diş temasları olarak bilinen bu hastalığın mağdurları çoğu kez hastalıklarından haberdar değillerdir.

Diş sıkma hastalığı (Bruksizm) olanlar genelde şu sorunları yaşıyorlar:

Dişlerde sızlama ve aşınma,

Dişlerde kırık, çatlak ve hatta yer değiştirmeler,

Yanakların iç yüzlerinde beyaz çizgi izleri oluşmasu ve dil etrafında diş izleri görülmesi,

Yüz, boyun ve baş kaslarında ağrı oluşumu,

Halsizlik ve yorgunluk hissi,

Çene ekleminde ses şikayetleri,

Diş gıcırdatma artması,

Alt yüz yükseliğinin düşmesi ve çene ucu ile burun ucunun birbirine yaklaşması.

Diş Sıkma Hastalığının Tedavi Yöntemleri

Bruksizm (diş sıkma hastalığı) öncelikle geceleri meydana gelirken zamanda bu vakalar ilerleyerek gündüz de meydana gelebiliyor. Bu sebeple diş sıkma tedavilerinin geciktirilmemesi gerekiyor. Uyku esnasında dişlerin birbiri ile temas etmemesi için kullanılan gece plakları, alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilebiliyor. Diş gıcırdatması ve diş sıkma hastalığının en etkili silahlarından biri olarak kullanılan gece plakları, alt ve üst dişlerden alınan ölçülerle birlikte kişiye özel olarak üretilebiliyor. Ancak yine de hastanın gösterdiği tepkiye göre gece plaklarının yanında ek tedavi uygulaması da gerekebiliyor.

Stres terapisi, kas gevşetici ilaç uygulaması, eksik olan dişlerin koyulabilmesi için protez uygulaması, yanlış tedavi edilen diş dolgu ve kaplamalarının yenilenmesi gibi tedavi yöntemleri, diş sıkma hastalığında etkili tedaviler arasında bulunmaktadır.

Bazı vakalarda ise gece plaklarının yanı sıra botoks uygulamasının da diş sıkma hastalığına iyi geldiği bilgileri mevcut.

Diş ve diş etlerinizle ilgili tüm sorun ve tedaviler hakkında bilgi almak için https://smyrnadent.com/ortodonti/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here