Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

0
107

Dişlerde diş taşlarının oluşması istenmeyen bir durumdur. Diş taşı, adına ‘tartar’ da denilen ağızda bakteriyel özellikteki saydam tabakadır. Diş bakımı aksatıldığında, zamanla tükürüğün de etkisiyle sert bir maddeye dönüşür ve dişlere yapışır. Bu madde ağız içinde temizlenmediğinde zamanla diş eti üstlerinde ve diş aralarında diş taşına dönüşür. İçinde birçok mikrop barındıran diş taşı, zamanla dişlerde ve diş etlerinde kanamaya, yaralara sebep olarak yaşam kalitesini büyük oranda düşürür.

Ağız içinde yer alan bakterilerin haricinde beslenme şekli ve tüketilen yiyecekler de diş taşı oluşumuna sebebiyet verebilir. Fazla derecede şekerli, asitli, nişastalı ve karbonhidratlı ürünler tüketmek ve düzenli olarak ağız ve diş bakımını yapmayarak ağızda kalan besinleri uzaklaştırmamak diş taşı oluşumuna özellikle sebebiyet verir çünkü bu durum az önce de bahsettiğimiz bakteriyel diş plağının dişlere daha rahat tutunmasını sağlar.

Peki diş taşı temizliği nasıl yapılır?

Diş taşı oluşana kadar dişleri düzenli fırçalamak oluşumu büyük oranda engeller ancak diş taşı oluştuktan sonra dişleri fırçalayarak diş taşlarını uzaklaştırmak pek de mümkün değildir. Belirtiler önceden fark edildiğinde gargara ve ağız bakımıyla yine engellemek mümkündür ancak oluşum gerçekleştikten sonra kişinin kendi çabasıyla temizlemesi söz konusu değildir. Diş hekimine başvurulduğu noktada diş hekimi, periodontal cihazlar ve ultrasonik cihazlar kullanarak diş temizliğini gerçekleştirebilir. Bu şekilde dişler, diş hekimi tarafından temizlenir, diş yüzeyi parlatılır ve diş taşı ortadan kaldırılmış olunur. Bu aşamadan sonra kişi daha sağlıklı beslenerek ve ağız içi bakımını düzenli yaparak yeniden diş taşı oluşumunun önüne geçebilir.

Diş Taşı Temizliği Zararlı mı?

Birçok kişi diş taşı temizliğini yaptırmaktadır ve bunun yanı sıra yine birçok kişinin de aklında ‘diş taşı temizli yaptırmak zararlı mı?’ sorusu bulunur. Özellikle internet üzerinde diş ile ilgili en çok aratılan sorulardan biri olan bu sorunun cevabı, hayırdır. Profesyonel kişilerce ve kuralına uygun bir şekilde yapıldığı zaman diş taşı temizliği zararlı değildir ve hatta oluşan dişlerde ilerisi için mutlaka temizlenmelidir.

Smyrna Dent’in profesyonel ekibi ve son teknoloji ekipmanları ile siz de her türlü diş probleminizin çözümünü bulabilirsiniz. Detaylı bilgi için https://smyrnadent.com/ortodonti/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here