Protez Diş Nedir?

0
112

Protez diş nedir? Protez diş, kişiye özel olarak hazırlanan ve diş kaybı yaşanan bölgelere sağlıklı çiğneme durumunu yeniden getirebilmek amacıyla yapılan dişe denir. Dişler sağlıklı bir sindirim sisteminin başlangıcıdır ve vücudumuzdaki görevinin önemi elbette tartışmasızdır. Bu nedenle diş kaybının yaşandığı durumlarda profesyonel klinik ortamında alınacak diğer önlemler gibi protez diş de oldukça destekleyici ve hayat kurtarıcı bir işlemdir.

Diş protezleri, kaybedilen dişlerin yanı sıra kırılan, bozuk şekle sahip ve işlevini eskisi gibi yerine getiremeyen dişlerin yerine de yapılabilir. Burada amaç, kişinin kemik rengine ve ağız yapısına en uygun diş protezini yaparak, kişinin hem estetik bir görüntüye sahip olmasını hem de sağlıklı bir şekilde çiğneme işlemini gerçekleştirmesini sağlamaktır. Tüm bunlar gerçekleştirilirken ağız içindeki diğer sağlam dişler mutlaka korunmalıdır ve tüm bu işlemler uzman hekimlerce yapılmalıdır.

Genel itibarıyla diş protezi takılma işlemi, ağız içinde yapılması planlanan en son işlemlerden biridir çünkü hasar gören dişlere uygulanan tedaviler genel olarak o dişi kurtarmaya yöneliktir ve protez diş ancak kurtarılması mümkün olmayan dolgusu düşmüş, kırık veya çürük dişlerin kaybı sonucunda uygulanacak bir işlemdir. Bu nedenle kurtarılamayan dişlerin yerine konulmasında son çare sayılabilir.

Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?

Kişinin sağlıklı çiğneme fonksiyonunu yerine getirmesinde büyük rol oynayan protez diş yapımı kendi içinde çeşitlere ayrılır. Bu çeşitler ‘sabit diş protezi’ ve ‘hareketli diş protezi’dir.

Sabit Diş Protezi

Kişinin kendi isteğiyle çıkaramayacağı sabit protezler ağız içine güçlü bir şekilde yapıştırılarak uygulanır. Genellikle diş kaybını tam anlamıyla yaşamayan kişiler için uygulanır ve kişinin kendi dişi üzerine işlem yapılır. Uygun boyutlarda kesilip küçültülen asıl diş üzerine sabit diş protezi yapıştırılır ve ömürlük bir kullanım amaçlanır. Uygulamadan önce hasta ve diş hekimi öncelikle uygulanacak protezin rengine karar verirler ve buna uygun olarak 3 ya da 4 muayene sonrasında adım adım işlemler gerçekleştirilir. Günümüzde ise genellikle zirkonyum ya da laminate diş protezleri tercih edilmektedir.

Hareketli Diş Protezi

Hareketli diş protezi, sabit diş protezinin aksine hasta tarafından takılıp çıkarılabilen diş protezidir. Proteze destek bir dişin bulunmadığı durumlarda uygulanır ve eksik dişlerin yerini alan apareylerdir. Hareketli protezin içinde 4 farklı türü bulunur. Bunlar; total protezler, parsiyel protezler, immediat protezler ve implant üstü protezlerdir.

Siz de protez diş işleminizin profesyonel hekimlerince yapılmasını istiyorsanız bizimle iletişime geçebilir veya http://smyrnadent.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here