Siğil Nedir, Nasıl Geçer?

0
20144

Siğil, vücudun üst kısmında virüsten dolayı ortaya çıkmış kabartılardır. Siğiller, iyi huylu derilerdir. İnsan papilloma virüsleri olarak bilinen siğiller, en çok vücudun el ve ayak kısmında, yüz bölgesinde görülürler. Az olarak görülen bir durum olsa da, genital ve anal bölgede de siğiller çıkabilmektedir. Estetik görünüm olarak rahatsız edici olarak görülseler de siğiller, zararsız ve iyi huylu derilerdir. Kızarıklık durumları, kaşıntının olması ve ağrı yaşatması gibi durumlarla da karşılaşmak mümkündür.

Siğil Bulaşıcı Mıdır?

Virüslerin sebep olduğu siğiller, son derece bulaşıcı olmaktadırlar. Siğillere sebep olan virüsler doğrudan kişiden kişiye, bazen de dolaylı olarak havlu, özel eşya ya da tıraş makinesi gibi yollarla bulaşmaktadır. Bu sebeple siğili olan kişilerle yakın temastan kaçınılması ve kişisel eşyaların ortak kullanımından kaçınmak gerekir. Örneğin, ayak tabanında siğil bulunan bir kişiye ait terliği giyerseniz, virüs size de kolaylıkla geçecektir. Bu sebepten, başkalarının özel eşyalarını kullanmamalı ve terliğini giymemeliyiz.

Siğil virüsünün vücuda alınması ile siğilin vücutta ortaya çıkması arasında belirli bir zaman aralığının geçmesi gerekir. Yaklaşık olarak dört hafta ile sekiz ay arası bir sürede siğil vücutta ortaya çıkar. Cildinizde bir yara varsa, siğil virüsü daha kolay size geçecektir. Eğer cilt nemli ve ıslaksa bu durumda virüsün size geçme hızı daha çok artacaktır. Hamam, sauna, yüzme havuzu gibi yerlerde siğil virüsleri daha çabuk kişiden kişiye geçmektedir. Kişinin ellerinde siğil varsa, vücudunun başka bir bölgesine siğil virüsünü bulaştırma riski çok fazladır.

Siğil Nasıl Geçer?

Siğiller, farklı yöntemlerle yok edilebilirler. Siğilin nasıl olduğu, tipi, boyu, vücudun neresinde olduğu, kalınlığı, sayısı gibi faktörler siğil için uygulanacak tedavi yöntemini belirler. Siğiller için uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır: kriyoterapi adı verilen dondurma yöntemi, salisilik asit çözeltisi içeren ilaçlar ve cerrahi işlemler. Siğilin olduğu bölgeye tedavi uygulanır. Hangi tedavinin uygulanacağını doktor hastaya göre belirler. Hpv virüsü taşıyan siğiller, tedavi sonrasında pasif duruma geçerler ve bir daha tekrarlamazlar. Kişinin bağışıklık sistemi zayıfsa, siğilin tekrar çıkma olasılığı vardır. Bu sebepten dolayı bağışıklık sistemi güçsüz olan hastalarda, tedavi sonrasında bağışıklık sistemini güçlendirecek yöntemlere başvurulabilir. Vitamin hapı almak, dengeli beslenmek ve hijyene önem göstermek bu yöntemler arasında yer alır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here